Mülakat Sorusu: Neden Bu Pozisyonla İlgileniyorsunuz?

İş görüşmelerinde her ne kadar farklı sorular sorulsa da genel itibariyle sorulan ve dikkatli bir şekilde cevaplanması gereken sorular da vardır. Bu sorular İK uzmanlarının adayı doğru bir şekilde tanıması, aday hakkında doğru bir karara varması amacıyla sorulmaktadır.

Mülakat sorusu olarak mutlaka karşılaşılan soru örneklerinden biri de “Neden bu pozisyonla ilgileniyorsunuz?” sorusudur. Adayın kariyer hedeflerini öğrenmek, iş yaşamındaki tecrübelerini görmek, gelecek hedefleri içerisinde şirkete sunabileceği katkıları bilmek ve bu pozisyonda yer alarak şirkete sunabileceği katkıları öğrenmek amacıyla sorulan bu soruya karşılık olarak aday dikkatli davranmalıdır.

Eski İş Yeri Kötü Lanse Edilmemeli

Eğer adayın iş deneyimleri fazla ise eski iş yeri ile ilgili olarak deneyimlerinden bahsederken asla kötü yorumda bulunmaması gerekir. Daha önceki iş yeri ile ilgili bilgiler verirken performansınız sonucunda şirketin elde ettiği başarı ve katkılardan bahsedilmesi en doğrusu olacaktır.

Aynı zamanda iş görüşmesi sırasında deneyim olarak elde ettiğiniz pozisyonlardan çıkarmış olduğunuz sonuçları gösterebilecek sayısal veriler kullanmanız, bulunmak istediğiniz iş pozisyonunda ulaşabileceğiniz tahmini verilerden bahsetmeniz de mülakatta oldukça etkili olacaktır.

İş başvurusu yaparken şirketin aradığı niteliklere, şartlara ve ilandaki görev tanımına dikkat etmeniz gerekir. Görev tanımını ve nitelikleri iyi bir şekilde kavramak aynı zamanda mülakat içerisinde İK yetkilisini etkileyecek yanıtlar oluşturmak demektir. Buna ek olarak, pozisyonun gerektirdiği görev ve sorumlulukları bilmek de neden bu pozisyonu istediğinizi göstermek açısından faydalı bilgiler sunmanızı sağlayacaktır.

Heyecanınızı Yansıtın

Bulunmak istediğiniz pozisyon, hayallerinizin mesleği ve statüsü olabilir. O zaman bu pozisyonu neden istediğinizi ve neden bu iş ile ilgilendiğinizi hayal gücünüzün kelimelere vurduğu cümleler ile aktarmalısınız. Fakat hayal gücünüzle vereceğiniz cevapların tutarlı olmasına da dikkat etmelisiniz. Unutmamalısınız ki tutarlı fakat yüksek başarı getireceğine inanç duyulan cümleler kurulması, mülakatlardaki altın anahtardır.

İş pozisyonuyla ilgili heyecanınızı, samimiyetinizi doğru bir şekilde karşı tarafa aktarırsanız, İK yetkilisi duyduğunuz ilgi ve heyecandan da etkilenecektir. Cevabınız ne olursa olsun gözlerinizden yaşadığınız heyecan belli olmalıdır. Bu heyecanı belli ederken şirketle mi yoksa iş pozisyonuyla mı ilgilendiğinizi de göstermelisiniz. Fakat sadece şirket ile ilgilendiğinizi belirtmek kimi zaman olumsuz bir eylem olabilmektedir. Dolayısıyla şirketten çok yer almak istediğiniz iş pozisyonuna değinmeniz de fayda vardır.

Vereceğiniz cevap içerisinde kariyer hedeflerinizle bağlantı kurmak da etkileyici bir cevap şekli olacaktır. Karşınıza bu soru geldiğinde maddi unsurlara değinmeden, yalnızca kariyer hedeflerinizi baz alan bir cevap oluşturmanız, mülakatınızın olumlu bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır. Kariyer hedefleriniz doğrultusunda bu iş pozisyonuyla başlayacağınız profesyonel yaşamda adım adım hangi basamaklarda ilerleyebileceğinizi kısa, net ve etkileyici cümlelerle aktarmak, soruya yönelik verilecek en etkili cevaptır. Adayların bu konuda dikkatli davranması ve mutlaka kariyer hedeflerinden bahsetmesi gerekmektedir.