Özgeçmişi Tek Sayfaya İndirmenin İpuçları!

İş arama sürecinde olan adayların yapması gereken en önemli hazırlık etkileyici ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamaktır. Yapılacak olan başvurularda adayın etkileyici ve dikkat çekici bir özgeçmişe sahip olması, diğer adaylardan bir adım öne çıkılmasını, İK yetkilisinin daha görüşme yapılmadan etkilenmesini dolayısıyla mülakatın daha olumlu sonuçlanmasını sağlayabilmektedir.

Hazırlanan özgeçmişlerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, özgeçmişin net ve erişilebilir bilgiler içermesi, tek sayfadan oluşması, akıcı bir şemayla oluşturulması ve gerekli tüm bilgilerin verilmesidir. Sahip olunan yetenekler, yetkinlikler ve beceriler tek sayfada etkileyici bir şekilde yazılmalıdır. Deneyimli adaylar iki sayfadan daha uzun bir özgeçmiş oluşturabilir lakin deneyimi az olan adayların özgeçmişlerini uzun tutması yapılacak en büyük hatalardandır.

Adayların bu hataya düşmemesi için CV hazırlarken dikkat edebileceği ve CV’lerini daha etkileyici hale getirebileceği bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalara dikkat edildiği takdirde iş görüşmelerine yapılan başvuruların reddedilme olasılığı da düşecektir.

Tek Sayfalık Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

Eğer başvuru yapılan pozisyon üst düzey yönetici pozisyonu değilse işe alım yetkilileri tek sayfadan fazla olan özgeçmişlerin ikinci sayfasını okumayı tercih etmezler. O yüzden adayın özgeçmiş hazırlarken tek sayfa olmasına dikkat etmesi gerekir. Ancak yazılacak bilgilerin tek sayfaya sığmadığı durumlar da olabilir. Böyle durumlarda aşağıdaki tek sayfalık özgeçmiş hazırlamanın püf noktaları ile ilgili noktalara dikkat etmek fayda sağlayabilir.

Bilgisayar ortamında özgeçmiş hazırlarken genellikle sayfa kenar boşlukları 1 inç olarak kullanılır. Bu ölçü yarım inçe indirilirse sayfadaki alandan tasarruf edilmiş olur. Özgeçmişlerdeki deneyimler bölümünde her deneyim için yeni bölüme geçilmesi demek yeni bir ara başlık demektir. Deneyimler arasında yer almayan ancak ek bilgi niteliğinde olan bilgiler ayrı bölümlerde yazılmak yerine tek başlıkta toplanabilir. Ayrıca “İlgi Alanları” ve Beceriler” bölümleri de tek başlıkta toplanabilir.

Tek sayfalık özgeçmiş hazırlamak için mezun olunan okulun adı ile birlikte mezuniyet yılı ve derecesi alt satıra değil de kısa çizgi kullanarak aynı satıra yazılabilir. Aynı durum önceki şirket bilgisi – pozisyon – unvan ve adres, telefon numarası ve e-posta adresi için de geçerlidir. Özgeçmiş hazırlarken tek sayfaya sığmasının istendiği durumlarda kullanılan yazı programında satırlar ve bölümler arasındaki boşlukların küçük ölçülerde kullanılması yer kazanımı açısından fayda sağlayacaktır.

Özgeçmişlerde deneyimlerden bahsedilen kısımda madde işaretleri kullanılır. Bu maddelerde yazılanları olabildiğince kısa tutmak, ancak satırların yarım kalmasına izin vermemek de tek sayfalık özgeçmiş hazırlamanın püf noktaları arasındadır. Özgeçmiş hazırlarken ön yazı eklenecek olması halinde bu yazının kısa ve net olması gerekir. Gereksiz cümlelerden oluşan, abartılı ön yazılar özgeçmişin uzamasına yol açar. Bu gibi uzun ön yazılar ayrıca şirketlerdeki işe alımla ilgilenen yetkililer tarafından da hoş karşılanmaz. Gereksiz bilgilerin yer aldığı bir özgeçmiş daha çok ilgi çeker algısı tamamen yanlıştır.