İş görüşmesi mülakatları her adayın korkulu rüyasıdır. Mülakatta sorulan bazı sorulara nasıl cevap verileceğini önceden bilmek, korkunuzu yenmenizi sağlayabilir. Adayların mülakat öncesinde pratik yapması bu nedenle önemlidir. Karşınıza gelecek sorulara karşılık kendi cevaplarınızı önceden belirlemeniz, mülakatın gidişatını da belirlemenizi sağlar.
Cevapları önceden oluşturmanız mülakat sırasında “Hazır cevap” olarak algılanmanızı da sağlar. Bu özellik pek çok İK yetkilisinin dikkatini çeker. WayUp sosyal medya kariyer platformu tarafından yapılan bir araştırmaya göre mülakatlarda sorulan 3 soru tespit edildi ve bu sorulara nasıl cevap verilmesi gerektiğini de açıkladı. İşte mülakatlarda sorulan en zor 3 soru ve cevabı!
“Seni neden seçmeliyiz? Seni neden işe almalıyız? Diğer adaylar arasından seni neden tercih etmeliyiz?” şeklinde sorulan ve daha pek çok soru biçimiyle karşınıza gelecek olan bu mülakat sorusu, basit görünse de en korkutucu ve zor mülakat soruları arasında yer alır. Bu soru cevaplanırken kendinizi tanıtmanız istenmektedir. Diğer adaylarla kendinizi kıyaslamadan, kendi üzerinizden cevap vermelisiniz. Örneğin “Performansıma önem vererek zaman ve stres yönetiminde etkili olduğumu düşünüyorum.” demelisiniz.
WayUp platformunun PR ve İletişim Şefi ola Elena Widmann bu soruya bireylerin şu şekilde yaklaşmasını önermektedir: “Bu iş için gerekli olan önemli yeteneklerin neler olduğunu düşünün, sonra da neden bu işe en uygunun siz olduğuna karar vermek için kendi yeteneklerinizin üstünden geçin. Cevabınızı oluşturmanın en iyi taktiği ikna etme yoluna gitmektir. Tezinizi sunun, üç destekleyici kanıt sunun ve özet geçen bir cümleyle tamamlayın.”
“Kendinizi 5 yıl sonra nerede görüyorsunuz? 5 yıl içerisinde gerçekleştirmek istediğiniz hedefler neler? 5 yıl sonra halen bizimle mi çalışacağınızı düşünüyorsanız? 5 yıllık kariyer planınız nedir?” şeklinde sorulan soru, stres seviyesinin iki katına çıkmasına sebep olan bir diğer iş mülakatı sorusu olarak yer alır. Bu soruya yönelik Widmann’ın önerisi ise şu şekilde yer almaktadır:
“İşverenler bu soruyu sizin büyümeyi ve kişisel gelişimi önemseyen biri olup olmadığınızı anlamak için soruyor. Bu soruya cevap verirken, bunu aklınızın bir köşesinde bulundurun ve ayrıca cevabınızda dürüst ve gerçekçi olduğunuzdan emin olun.”
“Güçlü ve zayıf yönleriniz neler? Hangi yönlerinizin güçlü olduğunu düşünüyorsunuz? Zayıf yönleriniz nelerdir? Kişisel SWOT Analizi yaptırdınız mı?” şeklinde gelen soru, tuzak mülakat soruları içerisinde yer alır. Bu soruya vereceğiniz cevap için Widmann’ın önerisi ise:
“Zayıflığınızı saklamayın, dürüst olun. Aktif olarak katılmaya çalıştığınız profesyonel alanlar hakkında konuşun ve bunları mülakat yaptığınız kişiyle dürüstçe konuşun. Kendini bilmek, birçok işverenin önem verdiği bir durumdur- yeteneklerinizden haberdar olmanızı ve bunun şirketlerine nasıl katkı sağlayacağını anlamanızı isterler.” olarak yer alır. Şirketler işe alacakları personel hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ister. Dolayısıyla bu sorunun cevabındaki püf nokta dürüst olmaktan geçmektedir.