Mülakatlarda Sorulmuş En İlginç 7 Soru

Virgin Group kurucusu Richard Branson tarafından sorulan sorulardan birisi olarak yer alıyor. Branson bu durumu, “İyi bir CV tabii ki önemlidir; ama kağıtta yazılı olanlar üzerinden işe alım yapacaksam mülakatın bir anlamı olmaz” diyerek açıklıyor. Bu sebeple kendisi mülakata gelen kişilere görüşmelerinde CV’ye yazamadıkları ne varsa onu anlatmalarını istiyor.

Sonatype CEO’su Wayne Jackson tarafından sorulan ve ilginç cevaplar alınan mülakat soruları arasında yer alıyor. Jackson bu sorunun rekabet ortamı içerisinde karşılaşılan zor durumlara karşı kişilerin nasıl tepki vereceğini ölçmek konusunda en iyi soru olduğunu söylüyor. Jackson bu soru ile mülakata gelen adayların zorluklara karşı direncini anladığını da ifade ediyor.

Tesla, SpaceX kurucusu ve CEO’su olan Elon Musk tarafından sorulan ilginç mülakat sorulardan birisi de bu. Musk bu sorunun karşısındaki insanın ne kadar zeki olduğunu anlamak için sorulduğunu söylüyor. Herkese göre farklı bir cevabı olan bu soruya zekice cevap vermeniz gerekiyor. Verebileceğiniz cevaplar arasında; “Başladığım noktadayım” bile olabilir…

Oracle YKB ve CTO’su Larry Ellison ise “Tanıdığın en zeki insan sen misin?” sorusunu mülakata gelen kişilere yöneltiyor. Kendisi sıra dışı ve zeki olan kişileri işe alması ile tanınıyor. Eğer bu soruya “Hayır” cevabını veriyorsanız, size “O kişi kim?” sorusu yöneltiliyor ve şirket tarafından ismini verdiğiniz kişiye iş teklifi sunuluyor.

Sence Sen Ne Kadar Tuhafsın?

Zappos’un CEO’su olan Tony Hsieh’in mülakatlarda sormuş olduğu iki temel soru bulunuyor. İlki “Bir ve on arası puan verecek olan, sence sen ne kadar tuhafsın?” olarak yer alırken ikinci soru, “Bir ve on arası puan verecek olsan, hayatta ne kadar şanslısın?” olarak soruluyor. Eğlence ve sıra dışılık kavramı üzerinde duran CEO için önemli olan kendinize verdiğiniz puan değil, soruya karşı verdiğiniz tepki olarak yer alıyor. Hsieh, kendisine 1 puan verenlerin sıradan, sorumluluk alamayan kişiler olduğunu söylerken, 10 verenlerin ise ruh hastası ve özgüveni düşük kişiler olduğunu ifade ediyor.

Google İnsan Kaynakları Müdürü Laszlo Bock tarafından sorulan bu mülakat sorusu, en ünlü sorulardan biri olarak yer alıyor. Bir zamanlar Bock tarafından sorulan sorular oldukça “acayip” bulunmuştu. Kendisi aldığı tepkiler sonucunda sorularını değiştirmeye karar verdi. Bock favori sorusunun “Bugüne kadar karşılaştığın çok önemli bir sorunu nasıl çözdüğünü anlatabilir misin?” olduğunu ifade ediyor. Bu soruya verilen cevaplar sonucunda kişinin gerçek dünya ile bağlantısı ve adayın “sorun” ve “zorluk” olarak nitelendirdiği durumların bağlantısı ortaya çıkıyor.

FOCUS Brands Grup Başkanı Kat Cole, mülakat öncesinde bekleme odasında bulunan kişileri mülakata aldığı zaman bu soruyu yöneltiyor. Birçok kişinin bekleme odasında birbiriyle sohbet ettiğini gören Cole, mülakat sırasında sohbet eden kişilere “Sohbet ettiğiniz kişi kim?” sorusunu yöneltiyor. Bu soru sayesinde insanların bakış açısını öğrenerek, adaylar hakkında daha net bilgi edinilebileceğini ifade ediyor.