Mülakatlarda Sözsüz İletişimin Önemi!

Mülakat daveti alan adayların, mülakat öncesinde ön hazırlık yapması gerekir. Başvuru yapılan kurum ya da şirket açısından ön bilgi toplanması, mülakat süreçlerinin nasıl işleyeceğinin öğrenilmesi ve İK yetkilisi ile yapılan iletişim üzerinden gerekli bilgilere ulaşılması önemlidir. Adaylar bu süreç içerisinde mülakatlarda karşılarına gelebilecek olan örnek sorulara yanıtlar aramalı ve kendilerini geliştirerek, yapılacak iş görüşmesine hazırlamalıdır.

Genel olarak yapılan hazırlıklar içerisinde adaylar sözlü iletişime dikkat etmektedir fakat, sözsüz iletişim alanında da etkili olunmalıdır. Sözsüz iletişim beden dili ile yansıtılan düşünceler, hal, hareket ve duruştur. Sözlü iletişime nazaran daha önemlidir. Beden dilini etkili bir şekilde kullanmak aynı zamanda sahip olunan düşünceyi yansıtmaktadır. Bu nedenle İK yetkilileri sözsüz iletişim alanındaki becerilere daha çok dikkat eder. Peki adaylar sözsüz iletişim alanındaki becerilerini mülakat aşamasında nasıl yansıtmalıdır?

Mülakatlarda Nasıl Davranılmalı?

Mülakatlarda karşılaşılabilecek soru tiplerine yönelik hazırlık yapmak, bir başlangıçtır. Bu sorulara yönelik kendinizi en iyi ifade edecek cevapları oluşturmalı fakat ezber yapmamalısınız. Soruları cevaplarken İK yetkilisi ile göz teması kurmalısınız. Bu nedenle mülakat hazırlığı yaparken bir ayna karşısına geçmeniz, beden dilinizi, jest ve mimiklerinizi kontrol etmeniz, yapılacak en iyi hazırlıktır.

Beden dili kullanımına dikkat etmek aynı zamanda mülakatınızdaki heyecanınızı ve stres seviyenizi de kontrol etmenizi sağlar. Stresten ve heyecandan arınmış bir adayın mülakatı daha başarılı geçecektir. Sorular daha net bir şekilde kavranacak ve yanıtlanacaktır. Davranış biçiminize ek olarak giyim şeklinizde önemlidir. Yapılacak iş görüşmesine uygun bir giyimle gitmeli, abartı hal ve hareketlerden, samimiyetten ve giyim şeklinden uzak durmalısınız.

Sözsüz iletişimin en önemli noktası vücut dili olsa da ses tonu da büyük rol oynamaktadır. Aday, ses tonunu iyi ayarlamalıdır. Ne çok yüksek sesle konuşulmalı ne de çok alçak bir sesle iletişim kurulmalıdır. Yüksek sesle konuşmak kibir olarak algılanırken, alçak sesle konuşmak adayın kendisine saygı ve güven duymadığına dair bir algı oluşturabilmektedir. Mülakat öncesinde yakın çevrenizle soru-cevap şeklinde yapacağınız ve tıpkı iş görüşmesi esnasında olacakmışsınız gibi yapacağınız bir konuşma, doğru ses tonunu bulmanızı sağlayabilir.

Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gereken Hareketler

  • Mülakat için gelinen mekanda kesinlikle kapıya yüzünüz dönük olacak şekilde ve mümkünse arkanızda duvar olacak şekilde oturmanız karşınızdaki kişiye özgüvenli olduğunuz hissini verir.
  • İş görüşmelerinde eğer masa başında oturuluyorsa masaya eller ya da herhangi bir eşya koyulmamalıdır.
  • Mülakatı yapan şirket yetkilileri genellikle konuşmaya ilk girişte güncel herhangi bir konudan bahsedebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında iş görüşmesi ciddiyetinde olmaya gerek yoktur. Dozu ayarlanmış bir tarz uygun olacaktır.
  • Mülakat soruları başlamadan önce uygun pozisyonda oturulmalıdır. Uygun pozisyon sandalye ya da koltukta dik oturup sırtın geriye yaslanmasıdır.
  • Mülakat süresince kullanılacak jest ve mimikler doğru ayarlanmalı, fazla abartılı ya da tepkisiz jestlerden kaçınılmalıdır.
  • İş görüşmesi mülakatına davet edilen adaylarda yoğun stres olduğundan genellikle mimiklerini kontrol etmekte zorlanırlar. Abartılı gülümsemek ya da hafifçe gülümsemek gereken yerde somurtmak kişinin stresli olduğunun göstergesidir. Bu durum işe alım yetkilisi tarafından olumsuz yorumlanmaya açıktır. İş görüşmelerinde olabildiğince kontrollü davranarak mimiklerinizi doğru ayarlamaya dikkat etmelisiniz.