4 Farklı Sektöre Ait CV İpuçları

Başvuru yaptığınız pozisyon için hem kişisel hem de mesleki özellikleriniz birebir bir uyum sağlıyor fakat başvurunuzun üzerinden haftalar geçmesine rağmen ne bir telefon alıyorsunuz ne de bir posta… Yeni bir başvuru yapıyorsunuz ve süreç yine aynı şekilde gidiyor. Bu sefer motivasyonunuz düşüyor, nerede hata yaptığınızı bulmak istiyorsunuz. Acaba nerede hata yapıyor olabilirsiniz? Sorun siz de mi yoksa iş arayan şirkette mi?

Her ne kadar iş pozisyonuna birebir uyum sağlıyor olsanız da, bu bir tercih edilme sebebi değildir. Beklediğiniz olumlu cevabı alamayabilirsiniz ki tarafınıza olumsuz bir geri dönül bile yapılmayabilir. Bu durumun aslında tek bir nedeni var, o da başvuru yaptığınız CV’nin sektöre uygun bir şekilde hazırlanmaması. Peki hangi sektöre nasıl bir CV ile başvuru yapmak gerekiyor?

Finans ve Hizmet Sektörü

Finans ve hizmet sektörü, dünyadaki meslek gruplarının yaklaşık olarak yüzde 75’ini kapsamaktadır. Çevrenizde gördüğünüz her üç kişiden ikisi, bu iki sektöre ait bir meslek grubunda çalışmaktadır. Bu sektörlerden birine başvuru yaparken adayların açık ve özet bilgi içeren bir CV’ye sahip olması gerekiyor.

Finans sektöründe yer almak isteye adaylar için düşünce ve stratejik planlama becerileri ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla özet bilgi içeren fakat beceriler bölümünün oldukça titiz ve dikkat çekici bir şekilde hazırlanmış CV, finans sektörü için oldukça uygun… Ek olarak CV içerisinde mutlaka rakamlarla belirtilen somut bilgilerin yer alması gerekiyor. Örneğin “X şirketinde çalışırken satış oranlarını Y düzeyinde arttırdım ve şirket Z oranında bir ciro elde etti” gibi…

Napolyon para, para, para demiş hizmet sektörü ise deneyim, deneyim, deneyim… Oldukça büyük bir sektör olan hizmet sektöründe adaylarda ilk olarak CV içerisindeki deneyim bölümüne dikkat ediliyor. Herhangi bir deneyiminiz yoksa bile bu durumu avantaja dönüştürecek püf noktalara özgeçmişinizde yer vermeniz gerekiyor. Okunaklı, belli bir akış şemasına sahip olan ve mutlaka hizmet sektörü ile ilgili deneyimleri, tecrübeleri bulunan adaylar, işe alımlarda daha kolay bir süreç yaşıyor. Eğer hizmet sektöründe yer alan bir pozisyona başvuru yapacaksanız iş deneyimleri ve referans bölümüne ekstradan özen göstermeniz gerekiyor.

Eğitim ve Turizm Sektörü

Kendinizi kelimelerin akışına bırakacağınız bir CV hazırlamanız gerekiyorsa, eğitim ya da turizm sektöründeki bir iş pozisyonuna başvuru yapacaksınız demektir. Dünyanın dört bir yanından başvuru yapılabilecek sektörler içerisinde yer alan bu iki dev sektörde ön plana çıkarılması gereken özgeçmiş bölümü ön yazı, yabancı dil bilgisi ve deneyim olarak yer alıyor.

Kısa ve dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlayarak, “kolay ama içeriği zengin” bir CV elde etmeniz gerekiyor. Akıcı bir dile sahip olduğunuzu belli etmek amacıyla (eğer iş başvurunuzda yabancı dil aranıyorsa başvurunuzu yabancı dil kullanarak yapmalısınız) ön yazınızda kendinizi daha net ifade etme şansını değerlendirmelisiniz. İş deneyimleri ve yabancı dil bilgisi bölümünde de dikkat etmelisiniz. CV’nizdeki bu üç bölümü dikkat çekici bir şekilde hazırlamanız, mülakat daveti için aranmanızı sağlayabilir.