Neden Hala Aynı İş Yerinde Çalışıyorum?

Pek çoğumuz aslında istifa etmenin kıyısına kadar gelip son anda vazgeçmişizdir. Aynı iş yerinde uzun yıllar boyunca çalışan kişiler daha iyi bilirler ki bu süreçte iş hayatında arkadaşlarınıza olan bağlılığınız, sürekli yükselecek olma umudunuz ya da maaşınızda yapılmasını istediğiniz iyileştirmeler bir süre sonra aynı iş yerinde hapis hayatı yaşamanıza neden olabilir. Genellikle hayatımızın bir döneminde her şeyden sıkıldığımız ve işimizi değiştirmek istediğimiz bir dönem olabilir. Böyle zamanlarda hareket etmememizin sebebi araştırmacılar tarafından yeniden değerlendirilmiş.

İşsizlik probleminin büyük bir korkuya neden olması kişilerin sevmedikleri bir işte çalışmalarını da olumsuz anlamda etkiliyor. Pek çok kişi işlerinden memnun olmasalar bile işsiz kalmaktan daha iyi olduğunu düşündükleri için herhangi bir adım atmadan sabit kalmayı tercih ediyorlar. Ancak cesur davranıp kendileri için doğru olduğuna inandıkları adımlar atmadıkları zaman bir ömür boyu yerlerinde saydıkları da biliniyor. Yıllar boyu aynı iş yerinde kaldıktan sonra yeni bir adım atmak süreci olumsuz anlamda etkileyebilir. Peki neden uzun süre sevmediğiniz bir işi yaptığınızı nasıl açıklarsınız?

Görevinizin Her Şeyin Önünde Olduğunu Belirtin!

Uzun yıllar sevmediğiniz bir işte çalıştınız ve ardından cesur bir karar vererek yeni bir iş mülakatına katıldınız. Böyle durumlarda risk almayı tercih etmediğiniz izlenimi uyandırabilirsiniz. Genel olarak işe alım uzmanlarının dikkatini çekecek bu süreçte kendinizi doğru bir şekilde ifade ederek olumsuz durumları kendi lehinize çevirebilirsiniz. Yaptığınız açıklamalarda sürekliliğin sizin için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekebilirsiniz. Uzun vadeli projelerde görev aldığınızı ve bu görevlerin kariyerinize ve kişiliğinize kattıklarından bahsedebilirsiniz.

Sürekli başka unvanlar altında görev yapmaktansa aldığınız görevi en iyi şekilde yapmanın ne kadar değerli olduğunu anlatabilirsiniz. Kriz dönemlerinde iş hayatında yaşanan zorlukları lehinize çevirmenin bir yolunu bulabilirsiniz. Böyle anlarda sorumluluk almanın ne kadar önemli olduğunu dile getirebilirsiniz.

Kontrolü Elinize Aldığınızı Gösterin

İşe alım uzmanları genellikle daha önce neden iş değiştirmek için harekete geçmediğinizi merak ederler. Bu durumda hem iyimser hem de ikna edici bir cevap vermek sürecin tıkanmadan ilerlemesi açısından son derece önemlidir. Bu durumda sadakate önem verdiğinizi dile getirebilirsiniz. Yaptığınız ya da sorumluluk aldığınız projelerde sonuna kadar gitmek istediğinizi ve sonunda kariyer değişikliği yapmak için harekete geçmek istediğinizi anlatabilirsiniz. Böylece kariyeriniz hakkında iplerin sadece sizin elinizde olduğunu belirtebilirsiniz.

Terfi Etmek İçin Yapmanız Gerekenler

Kariyerinizde terfi etmek ve farklı bir noktaya ulaşmak için öncelikli olarak yöneticinizi de duruma ikna etmeniz gerekiyor. Hak etmediğinizi düşündüğünüz bir pozisyonda iseniz öncelikli olarak insan kaynakları departmanı ile görüşebilirsiniz. Başarılı çalışmalarınızı ve hedeflerinizi not tutarak neler yaptığınızı daha rahat görebilirsiniz.

Toplantılarda ve aldığınız sorumluluklarda çok dikkat çekmeden yöneticinizin dikkatini çekmeyi başarmak iyi bir adım olacaktır. Ekip çalışmalarında uyumlu ve başarılı olduğunuzu kanıtlayarak takım oyuncusu olduğunuzu gösterebilirsiniz. İşverenler işlere ne kadar katkı sağladığınıza bakarlar. Böyle bir durumda şirketin motivasyonunu yükseltecek hamleler yapmak diğer çalışanlardan bir adım öne çıkmanızı sağlayabilir.