Nerede Çalışmalısın? Büyük Şirket mi Küçük İşletme mi?

Henüz yeni mezun olan ya da iş yaşamına yeni katılan biriyseniz, zihninizi meşgul eden sorulardan biri de “Büyük şirkette mi çalışmalıyım küçük işletmede mi?” olacaktır. Aslında bu soruya şu şekilde bakılmalıdır:

“Küçük gölde büyük balık olmak mı daha iyidir yoksa okyanusta küçük bir balık olmak mı?”

Büyük Şirketler

Eğer hedefiniz büyük bir şirkette çalışmaksa, açık denizler, okyanuslar içerisinde küçük bir balık olmaya hazırlıklı olmanız gerekir. Büyük şirketler yapı bakımından büyük organizasyon şemalarından oluşur. Bu organizasyon şeması içerisinde yükselmek de bir hayli zordur. Fortune 500 Şirketi içerisinde yer alan şirketlere bakıldığında, pek çoğunun başarılı organizasyon şemalarına sahip olduğu görülmektedir. Eğer “ben çok uluslu ve organizasyon şeması büyük bir şirkette başarılıyım” diyorsanız, büyük şirketler tam da size göre olacaktır.

Çoğu büyük şirket, çalışanlarının pozisyon ve statü atlayabilmesi açısından farklı pozisyonlarda görev almasını, bu görevleri yerine getirebilmek adına da eğitim alarak kendisini geliştirmesini sağlamaktadır. Büyük şirket, büyük sorumluluklar demektir. Belli sorumluluklar altına girerek uzun çalışma saatleri içerisinde yoğun tempo çalışmak demektir.

Unutulmamalıdır ki büyük şirketler içerisinde çok uluslu bir yapı ve kültür vardır. Çok sayıda çalışan içerisinde var olmanız, grup içi etkileşime ve takım çalışmasına da var olduğunuzu gösterir. Eğer bireysel çalışmaya uygunum diyorsanız, büyük şirketlerin kapısından bile geçmemelisiniz. Çünkü bu şirket yapısındaki sorumluluklar, farklı görev dağılımlarına ve rollere sahip olsa da takım çalışması adı altında gerçekleşmektedir.

Rekabet açısından, büyük bir okyanus içerisinde sizin gibi binlerce balığın olduğunu düşünmelisiniz. Çevrenizde sürekli olarak kendi alanında başarılı olmuş ve ismen bilinen insanların var olması her ne kadar avantaj olsa da, rol model olarak göreceğiniz bu kişileri taklit etmeden kendi başarı hikayenizi oluşturmanız gerekecektir. Basamaklar birer birer çıkılacak demektir.

Küçük İşletmeler

Küçük işletmeler, organizasyon şeması ve yapısı bakımından daha esnek ve sürekli değişen bir çevre koşulu, çalışma arkadaşları ve programlarına sahiptir. Büyüme ve gelişme esaslı oluşları değişen çevre ve iş arkadaşları konusunu gündeme getirmektedir. Küçük işletmelerdeki çalışma saatleri ve koşulları, büyük işletmelere oranla yine daha esnektir. Bu nedenle kişisel yaşama daha net bir zaman ayrılabilir. Kariyerine yön vermek adına küçük bir firmadan başlamak, ilerleyen iş yaşamınızda harika bir manevra olanağı da yaratacaktır.

Büyüme ve gelişme odaklı olan bu işletmelerde belli bir statüye kavuşmak kolay olduğu için hareket alanı geniş roller verilmekte ve bireye çeşitli alanlarda farklı işler, sorumluluklar verilmektedir. Hangi noktada tutkulu olduğunuzu keşfetmek ya da sektör içerisinde hangi alanda daha başarılı olduğunuzu anlamak adına mükemmel bir fırsattır. Sektörde rekabet koşullarını görmek adına da iyi bir tercihtir. Çünkü lider şirketler ile küçük işletmeler arasındaki fark bariz ortada olacaktır.