Network Ağınızı Genişletmek İçin Uygulayabileceğiniz Yöntemler

İş yaşamında güçlü bir network ağına sahip olmak hem çalışan kişi hem de çalışılan kurum açısından oldukça önemlidir. Başarılı ve güçlü bir network ağına sahip olmak, fırsatları yakından takip etmeyi sağlar. Aynı zamanda şirket açısından rakip firmaların stratejilerini öğrenmek, sektör içerisindeki değişimleri yakından takip etmek gibi avantajları sunmaktadır.

Network ağını genişletmek oldukça kolaydır. Fakat önemli olan güçlü bir network ağı oluşturmak ve bu ağın güçlenmesini sağlamaktır. Bu durumda network oluşturmak ve bu ağı geliştirmek için uygulayabileceğiniz yöntemler hakkında bilgi sahibi olmanız ve bu bilgileri uygulayabilir düzeye getirmeniz gereklidir.

Network ağının en önemli püf noktası dinlemektir. Karşınızdaki insanı dinlediğiniz takdirde bu ağı kurma potansiyeliniz güçlenecektir. İletişimin en önemli unsuru mesajın doğru bir şekilde algılanabilmesi ve karşı tarafa doğru geri bildirimin ulaşmasının sağlanabilmesidir. Bu durumda insanları dinlemek, network ağının temelidir.

Tavır ve tutumlarınızın nezaket kuralları çerçevesinde olması gerekir. Günlük hayatınızda insanlara karşı olan tutumunuzla iş hayatındaki tutumunuz farklı olmalıdır. Her zaman için belli bir resmiyet içerisinde olmalı, aynı zamanda da samimi davranarak içten bir iletişim kurmaya özen göstermelisiniz. Pozitif davranmayı öğrenmelisiniz. Kaliteli ve başarılı iş ilişkileri kurmak istiyorsanız olabildiğince pozitif olmaya özen gösterin.

İş yaşamında esnek bir yapıya sahip olmak da çok önemlidir. Esneklik, yapılacak olan iş birliklerinin sağlamlığı ve güvenilirliği açısından önem kazanmaktadır. Network ağınızı genişletmek ve güçlü bir ağ oluşturmak için karşınızdaki kişiye güven vermeniz gerekir. Bu durumda da esnek olmadan, güven vermeniz mümkün değildir.

Kendinizi bulunduğunuz iş ortamlarında, toplantılarında, yemek ya da etkinliklerinde hiç olmadığınız biri gibi lanse etmeniz, ileride büyük problemlerle karşılaşmanıza sebep olacaktır. Siz, sizsiniz! Başkası gibi davranmanız network ağınızı genişletmekten çok daraltacaktır. Başkası gibi davranmaya çalışarak elde edeceğiniz tek şey zaman kaybı olur. Doğallığın gücüne inanın ve kendiniz gibi olun.

Karşınıza yeni bir fırsat çıkıyor ve bu fırsatı değerlendirmek isterken karşınızdaki insanı ikna etmek istiyorsanız network ağınızdan güç almanız gerekebilir. Bu durumda da ikna kabiliyetiniz yüksek olmalıdır. Etkilemek ve ikna gücünüzün altına alabilmek için de ısrarcı olduğunuzu hissettirmelisiniz. Fakat bunu baskı ortamı yaratmadan uygulamalısınız.

Yapılan bir araştırmaya göre işverenler, çalışanları dürüst olmadıktan sonra çalışmalarına izin vermemektedir. Dürüst olmayan çalışanlarla birlikte iş yapmamak isteyen işverenler, güvenilir olmanın ön planda olduğunu belirterek ikili iş ilişkilerinde dürüst, açık ve net olunması gerektiğini vurgulamaktadır.

Sınırlarınızı aşmadan, mesafenizi koruyarak karşınızdaki insana cana yakın davranmanız, network ağınızı genişletmeye yardımcı olacaktır. Karşınızdaki insana samimi bir dille yaklaştığınızda, kendisini daha rahat hissedecektir. Bu durumun sonucunda da ikili iş ilişkisi doğacaktır. Samimi ve içten davrandığınız müddetçe, etkili bir network ağı kurabilirsiniz. Samimiyetsiz hareketlerden uzak durmalı, samimi olurken de mesafenizi iyi ayarlamalısınız.