Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Dünya Bankası ortaklığında yayımlanan raporda, Ukrayna’da yaşanan savaş ve pandemi sonrası toparlanmanın tetiklemiş olduğu yüksek enflasyonun geçici olmasının umudu ortadan kaldırdığı ifade edildi.
2022 yılına dair büyüme beklentisinin ise yüzde 4,46’dan yüzde 3’e düşürüldüğü raporda, OECD, “Savaşın Bedeli”” başlıklı bölümde, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünyanın çok ağır bir bedel ödeyeceğini söyledi. Büyüme tahmini 2023 için ise yüzde 2,8 olarak belirtildi.
“Toparlanmayı daha da yavaşlatan yüksek emtia fiyatlarından etkileniyor”
Savaş nedeniyle büyümede yavaşlama meydana geldiğini dile getiren raporda şu ifadeler yer aldı:
“Dünya genelinde ülkeler, enflasyonist baskıları artıran, reel gelirleri ve harcamaları kısıtlayan ve toparlanmayı daha da yavaşlatan yüksek emtia fiyatlarından etkileniyor.”
Özellikle enerji ve gıda fiyatlarında hızlı bir artış yaşandığını belirten rapor, yüksek enflasyon dönemine girildiğini bu alanda hatırlattı. Bu durumun düşük gelirli insanları zora soktuğunu, dünyanın en fakir ülkelerinde ciddi gıda güvenliği krizinin ve riskinin ortaya çıktığını belirtti.
“Ukrayna’daki savaş ve Çin’deki kapanma önlemleri toparlanmayı alt üst etti”
Ukrayna ve Rusya savaşının ekonomik toparlanmayı yavaşlatmış olduğuna ve dünya genelinde insanları etkileyen fiyat artışlarını tetiklediğine değinen rapor, tüketici güveninin de aşağı çekildiğini söyledi. Raporda, “Ukrayna’daki savaş ve Çin’deki kapanma önlemleri toparlanmayı alt üst etti” denildi.
Küresel ekonominin Ukrayna’nın işgali öncesinde pandeminin ardından, dünyanın her yerinde eşit olmasa da güçlü bir büyüme sürecine girdiği, ancak savaşla birlikte tedarik zincirindeki kesintilerin ekonomik toparlanmayı olumsuz etkilediği belirtildi.
Büyümenin neredeyse bütün ekonomilerde zayıf olacağına işaret edilen raporda, Avrupa ekonomilerini baskılayan faktörler arasında enerji ithalatı ve mültecilerin gelişiyle ilgili sıkıntılar da yer aldı.
OECD raporunda, “OECD’nin yeni tahminleri, savaşın Almanya, İngiltere ve ABD’de 40 yılın en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon üzerindeki büyük ve küresel etkisini gösteriyor” ifadesine yer verildi.
Türkiye’ye ilişkin tahminler tamamen revize edildi
Bu yıl içerisinde yüzde 3,3 olarak açıklanan Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahmini, yayımlanan raporda yüzde 3,7’ye çıkarıldı. Türkiye ekonomisinin 2022 yılına yönelik büyüme tahmini ise yüzde 3 oldu.
Aralık ayında Türkiye için yıl sonu enflasyonu yüzde 23,9 olarak öngörülmüştü. OECD, bu tahminini de yüzde 72 seviyesine yükseltti. OECD, 2022 yılı için işsizlik oranı beklentisini yüzde 12,5’ten yüzde 11,8’e, 2023 yılı için yüzde 12,6’dan yüzde 11,8’e çekti.
2022 büyüme tahmini ise yüzde 2,3, 2023 için yüzde 3,2 ve 2024 için yüzde 4 olduğu belirtildi.