Profesyonel Ağınız İçerisinde Kimler Olmalı?

İş yaşamının en önemli detaylarından biri kaliteli iş çevresi yani profesyonel ağ oluşturmaktır. Uzman olduğunuz bir alanı geliştirmek ve genişletmek istediğinizde, profesyonel ağınız oldukça faydalı olacaktır. İş fırsatlarını takip etmek, güncel bilgiler edinmek, çeşitli sektörlerdeki yenilikleri öğrenmek açısından da oldukça önemlidir. Çünkü, hiç ummadığınız bir anda, hiç beklemediğiniz bir yerden teklif alabilirsiniz.

Piyasa Uzmanı ve İnsan Kaynakları

Profesyonel ağınız içerisinde mutlaka olması gereken ilk iki isim piyasa uzmanı ve insan kaynakları uzmanıdır. Piyasa uzmanları, iş dünyası içerisindeki sektörleri yakından takip eden kişilerdir. Meslek grupları içerisindeki fırsatları görmek ve bilmek istiyorsanız mutlaka çevrenizde bir piyasa uzmanı olmalıdır. Buna ek olarak insan kaynakları uzmanının da olması iş pozisyonlarına dair bilgi etmenizi sağlar. Kariyer değişimi, terfi ya da yükselme söz konusu olduğunda rakip şirketlerdeki maaşları görmek, şirketlerin sunduğu yan ve sosyal haklar hakkında bilgi edinmek açısından önemlidir. Bu sayede piyasa içerisindeki maddi ve manevi değerinizi öğrenebilirsiniz.

Mentor ve Danışman

Mevcut iş yaşamınız, iş yaşamınızdaki konumunuz, iş hayatında yaşamış olduğunuz zorluklar, stres ve baskı ortamı hakkında danışmak istediğiniz biri olduğunda çevrenizde mentor olması oldukça önemlidir. Kendinizi keşfetmek ve kendinize dair yapabileceklerinizi görmek açısından mentor olan birine danışmak, ufkunuzu açacaktır. Şirket içi ya da şirket dışından mentor bir tanıdık elde etmek ve bu kişiyi profesyonel ağınıza eklemek, alacağınız kararları ve sonuçları, riskleri ve fırsatları önceden tespit etmenizi sağlar.

Danışmanlar ve mentorler birbirinden oldukça farklıdır. Mentor, size almanız gereken kararları açık bir dille ifade ederken, danışmanlar kararlarınıza ortak olmaz fakat sizlere farklı seçenekleri göstererek stratejilerinizi geliştirmenize yardımcı olurlar. Bu nedenle bir mentore ve aynı zamanda danışman olan birine mutlaka iş yaşamında ihtiyacınız vardır. Gerektiği zaman kariyer değişimi yaptığınızda ya da terfi aldığınızda, değişim açısından mükemmel biri değilseniz, bu değişime yönelik maddi ve manevi tüm kaynaklarınızı önceden belirleyebilirsiniz.

Teşvik Eden ve Gerçekçi

İş yaşamınız içerisinde sizleri teşvik eden birine mutlaka ihtiyaç duyarsınız. Bu kişi sizi cesaretlendirir ve size özgüven aşılar. Dolayısıyla yapmaktan çekindiğiniz fakat sizin için pek çok olumlu getiriye sahip olan ne kadar kariyer adımı varsa, bu adımları atmanızda size ortak olur. Bu kişi yöneticiniz, iş arkadaşınız, şirket dışı arkadaşınız ya da aile üyeniz olabilir. Çevrenizde sizi teşvik eden birinin olması, motivasyonunuzun da artmasını sağlar. Dolayısıyla iş hayatında sürdürülebilir bir rekabet elde etmek açısından da önemlidir.

Size gerçekleri söyleyen ve dürüst davranan birinin olması ise eksik ya da zayıf yönlerinizi görmek için harika bir fırsattır. Çoğu insan kendisine karşı dürüst olamaz. Yaptığı hataları görmekten çekinir ya da o sorumluluğu kabul etmek istemez. Karşıt bir görüş karşısında eleştiriye gelemeyebilir veya gerçek dışı olaylar karşısında olumsuz bir ruh haline sahip olabilir. Bu ve benzeri durumlara karşı çevrenizde size karşı daima gerçekleri gösteren ve gerçekçi davranan birinin olması, sizin kabullenemediğiniz her durumu görmenizi sağlayacaktır.