Ofis çalışanlarının motivasyonu oldukça önemlidir. Kimi zaman personeller iç ve dış etkenlerden ötürü motivasyon düşüklüğü yaşayabilmektedir. Şirket motivasyonu ve kültürü göz önünde bulundurulması gereken bir konudur. Bir personelin motivasyon düşüklüğü yaşaması, diğer ekip arkadaşlarını da mutlaka etkileyecektir. Dolayısıyla ekip halinde yaşanan bir düşüşe neden olabilecek bir durumdur. Beraberinde performans, verimlilik ve dinamiklik açısından da düşüş yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle yüksek motivasyon oldukça önemlidir.
Motivasyon Neden Önemli?
Motivasyon yüksekliği sadece çalışanın kendisine değil, işinin tamamına ve ekip arkadaşlarına da yansır. Bu yüzden yöneticiler motivasyonunu yüksek seviyede tutmayı başaran çalışanları tercih ederler. Ofiste çalışanlara öneri niteliği taşıyan bazı püf noktaları vardır. Bunların neler olduğuna resimlere tıklanarak ulaşılabilir.
Sabah ofise geldiğinizde arkadaşlarınıza mutlaka gülümseyerek selam verin. Kendinize ve onlara “Bugün harika geçecek!” mesajı verin. Motivasyonun gün boyu üst seviyede kalabilmesi zor ve daha az sevilen işlerin günün erken saatlerinde yapılması faydalıdır. İşlerinizi önceliklerine göre sıralayın, önemli olan ve en sevdiklerinizi öğleden sonraya bırakın. Evinize dönerken asla iş götürmeyin. Özel yaşamınız içerisinde işinizle ilgili önemli olmadıkça, sadece kendiniz ve sevdiklerinizle ilgilenin. Kişisel yaşamınız ile iş yaşamınız arasında denge kuramazsanız, motivasyon düşüklüğü yaşamaya mahkum kalırsınız.
Ofisteki çalışma ortamınızı keyif alacağınız bir hale getirin. Yaptığınız işten zevk almak için iş hayatındaki oyun stratejisini kullanabilirsiniz. Örneğin masanıza sevdiklerinizin fotoğraflarını koyabilirsiniz. Kaleminiz ve ajandanız en sevdiğiniz renk olabilir. Masadaki minik bir kaktüs de işe yarayabilir ya da çöpleri atmanızı sağlayan bir basket çöp kutusu satın alabilirsiniz. Eğlence ve pozitif motivasyon için iş alanınızı keyifli bir hale getirmeniz önemlidir.
Hedeflerinizi Belirleyin
Günlük, haftalık ve aylık hedeflerinizi belirleyin. O gün için belirlediğiniz hedefe ulaşmak için çabalayın ve ulaşmadan ofisten çıkmayacağınıza dair kendinize söz verin. Günde en az 3 adet önemli görevinizi yerine getirin. Zaman yönetiminde başarılı olmak, motivasyon arttıran bir unsurdur. Bu nedenle planlı olmak, yüksek performans ve başarıyı beraberinde getireceğinden motivasyonunuz da günden güne artacaktır.
En acil olan işler için sabah erkenden plan yapın. Örneğin her acil işe bir zaman belirleyin, bu zaman içinde bitiremezseniz kendinize molaya çıkmama cezası verin.
Önemli bir toplantının olduğu günler uykunuzu iyi alın. Akşam erken yatın. Sabah normalden daha erken kalkın. Toplantı hazırlıklarınıza zaman ayırın. Motivasyonunuzun düşük olduğu günlerde ofiste minik değişiklikler yapın. Masanın üzerindekilerin yerini değiştirin. O sabah kendinize canlı çiçek alın ve masanıza koyun.
İşlerin yetişmeyeceği endişesine kapılıp motivasyonunuzun düşmesine izin vermeyin. Kendinize daha hızlı çalışmak için zaman dilimleri belirleyin ve buna uyun. Ajandanıza önemsiz gibi görünen her küçük ayrıntıyı yazın. Ayrıntıların unutulması işin geneline yansır ve motivasyonu etkiler. Hedefleriniz ve iş planınız belliyse çok fazla düşünmeye gerek yok. İşe başlamak için zaman kaybetmeyin.