Özgeçmişlerde Kesinlikle Olmaması Gereken 5 Şey!

Hedeflenen işe alınabilmek için özgeçmişler önem taşır. Her ne kadar iki sayfalık bir belge olarak gözükse bile, bu belge içerisinde yazacağınız bilgiler önemlidir. CV olarak da adlandırılan özgeçmişler içerisinde belirtilen bilgiler personel alımı iş başvuruları sırasında, işe alım sürecini direkt olarak etkilemektedir.

İnsan kaynakları bölümünde çalışan uzmanlar, şirket için en uygun adayı belirlemek adına ilk olarak, açık pozisyon için gönderilen iş başvurularını incelerler. Başvurunuzun 7 saniye içerisinde yetkilinin dikkatini çekmesi gerekir. Oldukça kısa bir zaman zarfı olan bu 7 saniye içerisinde hatalara yer vermemeli ve tam anlamıyla yetkili tarafından aranan biri haline gelmelisiniz. Özgeçmiş içerisinde hangi hatalara yer vermemeniz gerektiğini bilirseniz, doğru ve etkileyici bir CV hazırlama tekniği de öğrenmiş olursunuz. İşte özgeçmişiniz içerisinde yer almaması gereken 5 önemli detay!

Yazım Yanlışlarına Özgeçmişlerde Yer Yok

Bir özgeçmişte kesinlikle olmaması gerekenlerden biri yazım hatalarıdır. Hatalarla dolu bir özgeçmiş sahibi hakkında olumsuz izlenime neden olacak ve işvereni ya da işe alım yetkilisini etkileyecektir. Hatta yazım hatalarının çok olduğu bir özgeçmişin henüz ilk aşamada elenme ihtimali de yüksektir. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için hazırladığınız CV’yi defalarca okumalı ya da başka kişilere okutmalısınız. Sizin göremediğiniz hataları, mutlaka bir başkası görecektir.

Uygunsuz Fotoğraflara Dikkat

Özgeçmişlerin mutlaka fotoğraflı olması gerektiğine diğer yazılarımızda değinmiştik. Ancak eklenecek olan fotoğrafın nasıl olduğu da önemlidir. Özgeçmişteki fotoğrafın kesinlikle resmi görünmesi gerekir. Günlük yaşama dair bir fotoğraf özgeçmişe eklenemez. Fotoğraf çektirirken üzerinizdeki kıyafetin ütülü olmasına, ağır makyajınızın olmamasına ve bakımlı, temiz görünmeye özen göstermelisiniz. Yüzünüz tam anlamıyla görünmeli ve net bir fotoğraf olmalıdır.

İlginç E – Posta Adresi İşi Kaybetmenize Neden Olabilir

Genç kişilerin e – posta adresleri genellikle ilginç adreslerden oluşur. Çocukluk ya da ergenlik yıllarınızda aldığınız bu gibi bir e – posta adresini özgeçmişinize eklemeyin. Kendinize, adınız ve soyadınızın yer aldığı bir e – posta adresi oluşturun. Bu, profesyonel alanda başarı sağlayabilmek için gereklidir. Oluşturacağınız e – posta tüm iş yaşamınız boyunca kullanacağınız bir iletişim kaynağı olacaktır. Bu nedenle ilginç adresler yerine, ad ve soyad olarak oluşturacağınız bir mail adresi, işe alım sürecinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Değişik İş Deneyimlerinizden Bahsetmeyin

İş başvurusu yapılan pozisyon ile alakası olmayan, öğrencilik yıllarında yapılan bazı işlerden özgeçmişlerde bahsetmek yersizdir. Mesela banka personel alımları için başvuru yapmış birinin özgeçmişinde öğrencilik yıllarında garsonluk yaptığını belirtmesi ona ve kariyer planına hiçbir şey katmaz.

Kariyer Hedeflerinizi Net Anlatın

Kariyer hedeflerinden bahsetmek özgeçmişlerde sık rastlanan durumlardandır. Bunlardan bahsederken üstü kapalı cümleler kurmamak, kariyerinde ne planlıyor ve hedefliyorsa açıkça belirtmek işe alım uzmanının kişinin kararlılığı hakkında net bilgi dinmesini sağlar.