Tam zamanlı çalışmak haftada 40 saat ve üzerini tamamlamak anlamına gelirken part time çalışmak 40 saat ve altında çalışmak demektir. Yarı zamanlı çalışma olarak da adlandırılmaktadır. Yarı zamanlı çalışma programı, şirkete, sektöre ve pozisyona göre değişmektedir.
Kimi işletmeler günde 4 ile 5 saat arasında çalışma sistemi kurarken kimi şirketlerde ise “antre” denilen bir çalışma programı uygulanmaktadır. Bu programda birey belirli saatler içerisinde çalışarak günde 4 ile 6 saat arasındaki çalışma süresini tamamlamaktadır. Örneğin, sabah 09.00 ile 11.00 arası, akşam 18.00 ile 21.00 arası çalışan bir personel, antre çalışma sistemine sahiptir.
Günümüz iş dünyası içerisinde pek çok kişi, yarı zamanlı olarak çalışabilmektedir. Peki, part time çalışmak avantajlı mıdır?
Şirketler Neden Part Time Çalışan Personele İhtiyaç Duyar?
Artan iş gücü maliyetleri, iş gücüne destek bir kuvvet ihtiyacının duyulması, şirketin dönemsel zamanlar içerisinde yoğunluk yaşaması, iş gücündeki stres ve baskının azaltılması gibi pek çok nedenden ötürü şirketler part time çalışan personellere ihtiyaç duymaktadır.
Personeller ise part time çalışmayı, ek gelir yaratmak ya da iş hayatına atılmadan önce deneyim kazanmak vb. nedenlerle tercih etmektedir. Özellikle üniversite öğrencileri, part time çalışma sistemi içerisinde iş hayatına atılmadan önce deneyim kazanmak için çalışmaktadır.
Peki part time çalışmanın çalışanlar açısından faydası nedir?
Part Time Çalışmanın Faydaları
Henüz kariyerinin oldukça başında olan bir personel için part time çalışmak, deneyim kazanma açısından oldukça önemlidir. Üstelik yarı zamanlı olarak çalışılan işletmelerden referans almak da oldukça kolaydır. Yarı zamanlı olarak istihdam edilen kişiler, yetenek ve becerilerini keşfetmekte de güçlük çekmemektedir. Kendilerini daha çabuk keşfedilmektedir. Bu nedenle pek çok kariyer danışmanı üniversite öğrencilerine kariyer yaşamı öncesinde part time çalışmayı önermektedir. Hem bireyin kendisini keşfetmesi hem de maddi anlamda öğrencilik zamanında bireyi rahatlatacak bir aktivite olması açısından oldukça önemlidir. İş yaşamına başlangıç yapılırken “iş deneyimleri” bölümünün doldurulmasını da sağlamaktadır. Bu sayede iş hayatına 1-0 önde başlanmaktadır.
Kariyer yaşamı içerisinde olan biri açısından ek gelir yaratma yöntemidir. Özellikle emekliliğine ayrılmış bireyler için daha faydalıdır. Emeklilik dönemine geçiş yaşandığında bireyler alışılan çalışma sisteminden çıktığı için psikolojik olarak kendisini kötü hissedebilmektedir. Yarı zamanlı işler, üzerlerindeki baskıyı ve stresi almak için oldukça faydalıdır.
İş başvurusu yapan adaylara çoğu zaman sahip olduğu iş deneyimleri sorulmakta ve günümüz şirketlerinin deneyimli personel aradığını göz ardı etmemek gerekir. Kariyer yaşamına yeni atılacak biriyseniz ve herhangi bir staj programına dahil olmadıysanız, iş bulmak daha zorlayıcı olabilir. Bu engeli ortadan kaldırmak için mutlaka kariyer yaşamı öncesinde en az bir işletme içerisinde part time çalışılması önerilmektedir. İş hayatına dair hedeflerinizden bahsedilmek, becerilerinizi ön planda tutabilmek ve CV’nizin içerisine yazacak bir bilgi sunmak için önemlidir.