İşten ayrılma mülakatları iş hayatında karşımıza az çıkıyor olsa da iş değiştirme süreçleri için önem taşıyan faktörler arasındadır. Nasıl ki işe başlarken mülakat gerçekleştiriliyorsa, işten ayrılırken de mülakat yapılmaktadır. Bu mülakat içerisinde personel neden işi bırakmak istediğini belirtmeli ve dürüst davranmalıdır.
İşten çıkacak olan personellere korkutucu ve stresli gelen bu mülakatlar aslında kişilerin kendisini son kez ifade etmesine ve eski yöneticileri üzerinde iyi bir izlenim bırakmasına dair birer fırsattır. Aynı şey işverenler ya da şirket yetkilileri için de geçerlidir. Bu mülakatlar sayesinde eski çalışanlarının aklında iyi bir yönetici olarak kalma şansları vardır. Üstelik ileri ki zamanlarda başka şirketlere başvuru yapacak adaylar açısından eski iş yerinden referans almak için de önemlidir. Bu nedenle işten ayrılma mülakatları diğer mülakatlara nazaran daha önemlidir.
Başvuru yaparken CV içerisine yazılacak olan referans bilgileri, bir diğer iş hayatı için sizi tanımlayan bilgileri kapsar. İK yetkilileri, işe alım sürecindeyken adayın eski iş yeri ile de iletişim kurmaktadır. Eski iş yeriniz ile iyi bir izlenim bırakmanız bu nedenle önemlidir. Eski iş yerinizden kötü ayrılmanız, diğer başvurularınızı direkt olarak etkileyecektir. İK yetkilisi sizin hakkınızda olumsuz bir bilgi edindiğinde, sizi eleyebilir ya da size ön yargılı yaklaşabilir. Bu durumları mülakat sürecinde göz önünde bulundurmak gereklidir.
İşten Çıkış Mülakatlarının Amacı
İşten çıkış mülakatları aslında insan kaynakları departmanının standart prosedürlerinden biridir. Esas amaç çalışanın geçmişinin eksiksiz olarak dosyalanmasıdır. İşten ayrılan çalışana neden şirketten ayrıldığı sorulur. Personelin verdiği cevap, nedenlerini doğrulamak ve belgelemek için dosyaya kaydedilir. Bu yöntemle şirketler gelecekte yaşanacak potansiyel belirsizliklerden de korunmuş olur.
Günümüzde pek çok modern işleyişe sahip olan şirkette sadece çalışanın performansının değerlendirilmediği işten çıkış mülakatları yapılır. Bu mülakat çeşidinde işten ayrılan personeller işten çıkış nedenlerinin yanı sıra iş arkadaşlarını ve yöneticilerini analiz etme fırsatı da bulurlar. Şirket de bu mülakatlar sayesinde şirket içinde geliştirilmesi gereken noktaları görüp üretkenlik anlamında kazanım sağlamış olur.
İşten Ayrılma Mülakatlarında Nasıl Davranılır?
İşten ayrılacak olan çalışanlar işten ayrılma mülakatı öncesinde not tutmalıdırlar. Şirketle, işin geneliyle ya da çalışma arkadaşları ile ilgili çekincelerini bu mülakatlarda bildirme şansları olacaktır. Ancak bu bildirimlerde kişileri hedef almak yanlış bir tutum olacaktır. Profesyonellik sınırları dahilinde genel bildirimlerde bulunmak çalışanın yapacağı en doğru harekettir.
İşi bırakma mülakatları sırasında şirket yetkilileri tarafından çalışandan geri bildirimde bulunması istendiği durumlarda bunların işvereni hatalı duruma düşürmeyecek, çözüm önerileri içeren, daha iyi nasıl olabileceği ile ilgili tavsiyelerde bulunan bildirimler olması adayın profesyonelliğinin bir göstergesidir.
İşten çıkış mülakatı sırasında iş arkadaşlarını, iş yerini ya da yöneticilerini kötülemek iş yaşamındaki hatalardan biridir. Ayrıca düşünülmesi gereken bir nokta da ilişkilerin bozulmasının gelecek dönemlerde iş başvurusunda referans bildirirken eski yöneticilere ihtiyaç olacağıdır. Bu nedenle işten çıkış mülakatında profesyonellikten ayrılmamak önemlidir.