4 milyon dolar ödenmiş sermaye ile Hüsnü Özyeğin tarafından 26 Ekim 1987 tarihinde kurulan Finansbank A.Ş. günümüz bankaları içerisinde ön plana çıkmaktadır. Lider bankalar içerisinde yer almasının sebebi, temel felsefesi, bankacılığa olan bakış açısı ve profesyonel bir şekilde bankacılık hizmetlerini gerçekleştirmesidir.
Finansbank, Türkiye’de halka açılan ilk özel sektör bankası olarak da bilinmektedir. 3 Şubat 1990 tarihinde İMKB’de (günümüzde Borsa İstanbul-BİST) hisseleri işlem görmeye başlamıştır. Bu hareketiyle sektörde örnek sayılan bankalardan biri olmuştur.
1990 yılına kadar Türkiye’de dört adet şubesi bulunan banka, bu tarihte İsviçre’de faaliyet gösteren Privatbank Geneve S.A. bankasını satın alarak bu bankanın adını FB Suisse S.A. olarak değiştirmiş ve 1991 yılında Emlak Bankası, Vakıfbank, Banque Worms ile birlikte Fransa’daki Banque du Bosphore’un kurulumuna iştirak etmiştir.
Bu iştirakinin ardından banka 1994 yılında Finansbank Holland’ı, 1997 yılında Finansbank Russia’yı ve 2000 yılında Finansbank Romania’yı açmıştır. 2005 yılında 7 yıl vadeli olmak üzere 500 milyon dolar tutarında Türkiye’de gerçekleştirilen en yüksek tutarlı sigortasız seküritizasyon kredisine imza atan banka olmuştur. Bu hareketiyle birlikte uluslararası piyasalardaki gücünü arttırmıştır.
2006 ve 2007 yıllarında banka yurtdışı ağını genişletmek amacıyla Yunanistan’ın en büyük bankası olan National Bank of Greece (NBG) satın almıştır. Bu sayede Finansbank, Güneydoğu Avrupa’da lider konuma gelen bir potansiyel elde etmiştir.
2009 yılına doğru bankanın toplam şube sayısı 203’e ulaşmıştır. 2009 yılından sonra dijital bankacılık faaliyetleri üzerine yoğunlaşan banka 2012 yılının Ekim ayında tüm hizmetlerini sadece dijital kanallar üzerinden sunan ve Türkiye’nin ilk şubesiz dijital bankası olan Enpara’yı kurmuştur. Bu banka aracılığıyla toplamda bir buçuk milyondan fazla müşteriye ulaşılmıştır.
Bankanın günümüz rakamlarına bakıldığında 2019 yılının ilk çeyreğinde elde etmiş olduğu net kar 631 milyon Türk Lirası olarak kayıtlara geçmiştir. Bununla birlikte, canlı krediler 98 milyar 483 milyon TL’ye, toplam aktifleri 169 milyar 802 milyon TL’ye, müşteri mevduatı 87 milyar 168 milyon TL’ye ulaşmıştır. Bankanın toplam öz kaynaklar değeri 14 milyar 858 milyon TL olarak yer almıştır.
2016 yılında QNB Finansbank ismini alan bankanın, 31 Mart 2019 tarihinde açıklanan verilere göre 543 adet şubesi ve 12 bin 365 adet çalışan personel sayısı bulunmaktadır.
QNB Finansbank İşe Alım Süreci
Hayallerini bankacılık faaliyetlerini yerine getirerek süsleyen adaylar için Finansbank, hem ulusal alanda hem de uluslararası alanda pek çok kariyer imkanı tanımaktadır.
Bankaya başvuru yapmak isteyen adayların dijital ortam üzerinden başvurularını gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bankanın internet sitesinde yer alan “İnsan Kaynakları” sayfasından, “İş İlanlar ve Başvuru” bölümüne tıklayarak, dijital başvuru yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu alanda açık pozisyonlar takip edilebilmekte ve başvuru şartları görülebilmektedir. Banka genel başvuru kanalları olarak kariyer.net, Facebook QNG Finansbank Kariyer ve LinkedIn QNB Finansbank sayfasını da kullanmaktadır.
QNB Finansbank işe alım sürecinde adayların deneyimli ve deneyimsiz oluşuna göre mülakat süreçleri başlatılmaktadır. Pozisyonda aranan şartlar doğrultusunda adaylara genel yetenek sınavları, yabancı dil sınavları ve kişilik envanteri uygulamaları yapılmaktadır. Banka tarafından gerçekleştirilen sözlü ve yazılı mülakatlarda başarılı olan adaylar grup mülakatına veya birebir mülakat görüşmesine alınarak değerlendirilmektedir. Grup ve birebir mülakat görüşmelerine deneyimli adaylar tabi tutulmamaktadır. Bu adaylara kişilik envanteri uygulaması yapılmakta ve İnsan Kaynakları ya da pozisyon ile ilgili iş kolu üzerinden panel mülakatlar gerçekleştirilmektedir.
Başvuru süreçleri hakkındaki detaylı bilgiye QNB Finansbank internet sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir. Buradan, adaylardan istenen genel ve özel şartlara, başvuru tarihlerine, mülakat içeriklerine, yazılı mülakatlardaki konu içeriklerine ve mülakat sürecinde izlenmesi gereken adımlara ulaşılabilmektedir.
Adaylar yapmış oldukları genel başvuruya geri dönüş almadığı takdirde, öncelikle e-posta hesaplarını kontrol etmelidir. Banka, tarafına ulaşan özgeçmişlerle ilgili olarak bilgilendirme postası göndermektedir. Tarafınıza böyle bir bilgilendirme gelmemiş ise başvurunuzu yeniden yapmanız gerekir. Eğer bu posta tarafınıza ulaşmış ve başvurunuza yanıt alamadıysanız, özgeçmişinizin veri tabanı içerisinde saklandığını bilmeli, doğacak açık pozisyon ihtiyacında kullanılacak ilk adayın siz olduğunu bilmelisiniz. Yetkinlikleriniz, profiliniz ve özgeçmişiniz açık iş pozisyonuna uygun olduğu takdirde banka tarafından sizlere mutlaka olumlu dönüş yapılacaktır. Adaylara yönelik yapılacak tüm olumlu ve olumsuz bilgiler, online iletişim kanalları üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Aday genel başvuru sonucunda ve mülakat sonuçlarında bankadan olumlu yanıt alırsa tarafına bir bilgilendirme mektubu gönderilecektir. Bu mektubun gönderim tarihinden itibaren adayın banka içerisinde istihdam edilebilmesi için 3 ay içerisinde bankaya gelerek iş başvurusu yapması gerekmektedir. Aday bu süreç içerisinde dilerse farklı iş pozisyonlarına da başvuru yapabilmektedir.
QNB Finansbank Staj Süreci
Üniversitelerin bankacılık ile ilgili olan bölümlerinde okumakta olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin banka içerisinde staj yapma imkanı bulunmaktadır. Banka, staj yapmak isteyen öğrencilere yönelik kapsamlı bir staj programı sunmaktadır. Bu program öğrencilerin sektörü daha iyi tanımasını, bankacılık hakkında detaylı bilgi edinmesini ve Finansbank’ı yakından tanıma fırsatı bulmasını sağlamaktadır.
Banka içerisinde staj yapmak isteyen adaylara yönelik sunulan iki ayrı staj programı bulunmaktadır. Genel Müdürlük departmanında staj yapmak isteyen adaylara yönelik “Finans Pro Staj Programı” ve şubelerde görev yapmak isteyen adaylara yönelik ise “Finans 101 Staj Programı” uygulaması vardır.
Öğrenciler yaz dönemi içerisinde en az 1 ay, en fazla da 2 ay olmak üzere banka içerisinde staj yapabilmektedir. Bankanın staj başvuruları her yıl Nisan ayında gerçekleşmektedir.
QNB Finansbank Ücretlendirme ve Yan Hakları
Finansbank, çalışanlarına bağlılık katmak ve çalışanlarının memnuniyetini sağlamak amacıyla motivasyonu ve sinerjiyi arttırmaya yönelik ücretlendirme uygulaması yapmaktadır. Dolayısıyla banka, İnsan Kaynakları tarafından belirlenen stratejiler ve hedefler doğrultusunda personellerine yetenekleri baz alınarak görevlendirmeler vermektedir.
Bu görevlendirmeler doğrultusunda çalışanların performanslarının arttırılması hedeflenmekte, hedeflenen performans yönetimiyle de çalışanlara ücretlendirme ve ödüllendirme yapılmaktadır. İç dengenin uyumlu olması adına, adil ve şeffaf ücretlendirme uygulanmaktadır. Personellerin üstlenmiş olduğu görev ve sorumluluklar, üstlenilen riskler, bilgi, beceri ve yetkinlikler, bütünsel performans ve yönetim alanı kriterleri baz alınarak ödüllendirmeler yapılmaktadır.
Ödüllendirmeler ve ücretlendirmeler yılda en az 2 defa olmak üzere bağımsız danışmanlık şirketi tarafından ücret ve yan haklar araştırması dahilinde sektör içerisindeki güncel ve ekonomik durum ile kıyaslanarak gerçekleştirilmektedir. Her personele yılda en az 1 defa ücret artışı uygulaması yapılmaktadır. Sektördeki zam oranları, enflasyon beklentisi ve personel performansına bağlı olarak ücret artışı gerçekleşmektedir.
Personel maaşları yılda 12 defa her ayın sonunda brüt olarak ödenmektedir. Personelin görevine göre tazminat ve harcırah ödemeleri de yapılmaktadır. Çalışanlar, bankaya sunacakları katkı oranında yıllık bonus ya da aylık, çeyrek bazlı veya yarı yıllık prim ödüllendirmesi de alabilmektedir.
Tüm çalışanlar bankanın öğle tatili süresinde öğle yemeği imkanından faydalanabilmektedir. Genel müdürlük departmanında çalışan personeller için servis ve mesai servis imkanları da bulunmaktadır.
Banka çalışanları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında özel sağlık sigortası tarafından koruma altına alınmaktadır. Bu sağlık sigortası bir tek çalışanları değil, çalışanların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuklarını da koruma altına alır. Özel sağlık sigortasına ek olarak personellere ferdi kaza ve hayat sigortası da yapılmaktadır.
Çalışanların yıllık izin uygulaması İş Kanunu çerçevesinde gerçekleşmektedir. Çalışanların çeşitli mazeretleri doğrultusunda (ölüm, doğum, evlilik, sağlık vb.) izin kullanma hakkı da bulunmaktadır. Çalışanların verimlilik seviyelerini arttırmak amacıyla yaşam kalitesini arttırmaya yönelik banka sosyal ve yan hakları da bulunmaktadır. Banka çalışanlarına yönelik doğum, kira, taşınma, yol, giyim vb. masraflarını karşılamaya yönelik personel talebiyle destek vermektedir.