En basit tanımı ile “Hackathon”, bir kodlama yarışması anlamına gelir. Çeşitli şekillerde de yazılabilmektedir; Hack Day, Hackfest, Code Camp vb. gibi… Genellikle yazılım üzerine kurulu olan teknoloji şirketleri tarafından düzenlenen bir uygulamadır. Arayüz ve bilgisayar tasarımcıları, kendileri içerisinde en az 3, en fazla 5 kişilik gruplar oluşturur ve en fazla 2 gün boyunca çalışarak yeni bir proje geliştirir. 2 gün boyunca yapılan bu çalışmaya da “Hackathon” denir.
Şirketler bu günü iki temel amaç üzerine düzenler. İlki yarışma sonucunda ortaya çıkan fikirleri ve ürünleri kullanmak ya da pazarlamaktır. İkinci amaç ise yetenek kazanmaktır. Bünyeleri içerisinde yer alan yeteneklere girişim imkanı vermek isterler. Bu sayede şirketin potansiyelini ve rekabet düzeyini arttırmayı hedeflerler.
Bu uygulamaya katılmak isteyen biriyseniz, şirket içerisinde çalışıp çalışmadığınızın bir önemi yoktur. Eğer kendinizi teknoloji alanında geliştirmiş bir birey olarak görüyorsanız ve çevrenizde bu etkinliği düzenleyen bir şirket varsa, tek yapmanız gereken etkinlik başvurusu olacaktır. Belirli bir kısıtlamanın ve sınırlandırmanın olmadığı etkinliğe, yazılımcılar, software developerlar, teknoloji uzmanları, arayüz tasarımcıları ve bilgisayar programcıları katılım sağlayabilmektedir.
“Bu tür etkinliklere neden katılmalıyım?” diye soracak olursanız, birçok cevap alabilirsiniz.
- Teknoloji alanında network ağınızı geliştirmenizi sağlar. Farklı insanlar tanıyarak, yeni fikirlere kucak açabilirsiniz.
- Etkinlik içerisinde teknolojinin farklı alanlarında uzmanlaşmış bireyler bulanacağı için sürekli olarak yeni şeyler öğrenebilirsiniz.
- Kendinizi geliştirmek için bir fırsattır. Sizden daha uzman olan biri, fikrinizi geliştirmeye yardım edebilir. Bu sayede hem teknik hem de kişisel açıdan bir gelişim ortamı sunar.
- Kendinizi, yeteneklerinizi ve bilgilerinizi test etme şansı bulursunuz. Bu sayede fikirlerinizin inovatif olup olmadığını da öğrenirsiniz.
“Hackathon etkinliği sonucunda ortaya çıkan projelere ne oluyor?” diye düşünüyorsanız, iş ve staj imkanı yarattığınızı bilmenizde fayda olacaktır. Şirket tarafından düzenlense de bu etkinliklere çevre teknoloji bazlı şirketlerden kişiler de katılım sağlamaktadır. Bu da pek çok teknoloji uzmanının fikirlerinizi ve sizi öğrenmesi anlamına gelir. Çeşitli iş imkanlarından faydalanabilir, kendiniz için bir staj ortamı bulabilirsiniz!
Etkinlikle geçireceğiniz bir gün içerisinde neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız gün içerisinde yapabileceklerinizin listesi şu şekilde yer alacaktır:
- Etkinliğin başlangıcında şirket tarafından etkinliğe ve etkinliğin konusuna dair bir sunum yapılacaktır. Sunum sonrasında yetenek, beceri ve kişisel ilgi alanlarına göre gruplandırmalar yapılır. Yer alacağınız grup burada belirlenir. Eğer kendinize ait bir takım oluşturarak etkinliğe katılıyorsanız, takımınla ya da farklı bir takımla etkinlik içerisinde yer alma şansını bulabilirsiniz.
- Gruplandırma sonrasında yarışma direkt olarak başlar. Her grubun toplamda 48 saatlik bir zaman dilimi vardır. Bu zaman dilimi içerisinde takımlardan verilen görevleri tamamlamaları, takım arkadaşlarına belli görev ve sorumluluklar vererek ilerlemeleri istenir.
- Grup içerisinde oluşan fikri, kodlamak gerekir. Kodlama aşaması bazen bir gün bazen bir hafta sürebilir. Fakat önemli olan bir hafta boyunca sürecek kodlamanın 48 saat içerisinde tamamlanmasıdır.
- Yarışmaya katılan her bir gruba ve grup üyesine şirketin anlaşma yapmış olduğu hosting firması tarafından yiyecek, içecek, uyku tulumu ikramı yapılmaktadır. Bu sayede yarışmacılar etkinlik alanından ayrılmak zorunda kalmaz.
- 48 saatlik süre bittikten sonra her grup elde ettiği kod verisini, jüriye ve katılımcılara sunan bir oturuma katılır. Bu sayede her grubun fikri izlenebilmekte ve görülebilmektedir.