Sadece Diploma Almak Yetmez! Farklılaşmak Zorundasınız…

Mezun olduktan sonraki yaşamınız için farklılaşmanız gerekir. Hayallerinizdeki işe sahip olmak ya da mevcut işinizde terfi alabilmek veya kariyer değişimi yapmak için sadece bir diplomanızın olması yetersizdir. Kendinizi geliştirmediğiniz sürece, aldığınız diplomanın da bir önemi olmayacaktır. Okulunuzun Türkiye’de bilinir olması ya da dünya çapında bilinir olması yeterli sanıyor olabilirsiniz fakat büyük bir hata da yapıyorsunuz demektir!

Günümüz iş dünyasına bakıldığında sadece diploma sahibi olmanın yetersiz kaldığı görülebilmektedir. İK yetkilileri artık adayların kişisel gelişimlerine önem vermelerini de beklemektedir. Üniversiteyi 4, 5 ya da 6 yıl okumuş olmanız, şirketler açısından yetersiz sayılmaktadır. Kendinize katacağınız özellikler olmadığı takdirde, iş hayatında başarılı olup olmayacağınız hakkında bir fikir elde edilmemektedir. Kısacası, farklılaşmak ve özgün olmak zorundasınız… Peki farklı olmak, farklılaşmak için ne yapmanız gerekiyor? İşte farklılaşmak için uygulayabileceğiniz tavsiyeler!

Yüksek lisans yapın

Hayatınızda daha fazla bilgi edinmek ve deneyim kazanmak için yüksek lisans yapmak, edindiğiniz bilgileri geliştirmenize ve genişletmenize yardımcı olur. Aynı zamanda da gelecek yaşamınız için farklı kariyer imkanlarını değerlendirmenizi sağlar. Yeni insanlarla tanışabilir, ufkunuzu genişletebilirsiniz. Bu dereceye sahip olmak, güvenilir bir deneyim olarak görülmektedir. Özgeçmiş bilgilerinize ekleyeceğiniz yüksek lisans, sizi farklı kılar. Üstelik yüksek lisansınızı, mezun olduğunuz bölümden yapmanıza da gerek yoktur. Yan dallarınızı tercih edebilirsiniz. İşletme okuyorsanız, Maliye bölümünden ya da İktisat, Muhasebe gibi bölümlerden yapabilirsiniz. Bu, alanınızda farklılaşmak, uzmanlaşmak ve daha çok bilgi sahibi olmak istediğinizi gösteren bir etken olacaktır.

Sertifikalı kurslara katılın

Sertifikalı olarak alacağınız eğitimler, yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar. Özgeçmiş bilgileriniz içerisinde yer alan “Eğitimler & Sertifikalar” bölümü, İK yetkililerinin dikkat ettiği bölümler arasındadır. Farklı ve pek çok alacağınız eğitim, mesleki alanda kendinizi geliştirmenize yardımcı olur. Günümüzde sertifikalı olarak verilen pek çok eğitim, internet üzerinden de verilmektedir. Online kursları değerlendirebilir ve bu sayede kariyer gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.

Tek bir stajla yetinmeyin

Staj yapmak, özellikle deneyimsiz adaylar için büyük bir önem taşır. Direkt olarak deneyimli aday olarak algılanmanızı sağlar. Dolayısıyla sektörler içerisindeki İK yetkililerinin size olan bakış açısını değiştirir. Aynı zamanda sizler açısından yer almak isteyeceğiniz sektör hakkında bilgilenmenizi sağlar. Bu nedenle tek bir staj ile yetinmemeli, farklı sektörlerde, farklı pozisyonlarda staj yapmaya özen göstermelisiniz. Ne kadar çok tecrübe elde ederseniz, o kadar çok tutkularınızı keşfedersiniz!

Network ağınızı genişletin

Sürekli olarak okumuş olduğunuz kariyer yazılarında “network” hakkındaki önemi görmüş, duymuş olabilir ve bunun artık bir klişe olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat network elde etmek, kariyerinize etkisi çok büyük olan bir alandır. Elde edeceğiniz networkün size hangi şeyleri kazandıracağını tahmin bile edemezsiniz. Yeni hobiler, yeni alanlar, yeni bağlantılar, yeni insanlar, yeni imkanlar elde edeceğiniz network çevresinden gelecektir.