Meslek Seçiminde Takip Edilmesi Gereken 9 Önemli Adım!

Üniversite hayatı bitti ve mezun oldunuz, şimdi ne olacak? Hayatınızın en önemli süreci şimdi başlıyor! Yeni mezunların meslek seçimi konusunda kılavuz niteliği taşıyan bazı bilgileri bilmesi ve kariyer planında izlenmesi gereken yolları takip etmesi gerekiyor. İyi bir meslek seçimi için kariyer yaşamına dair püf noktaların bilinmesi, adayların bu yaşamlarına dair daha net ve iyi kararlar almasını sağlar. En uygun mesleğin seçilmesi, bir ömür boyunca mutlu ve başarılarla dolu bir kariyer yaşamanıza yardımcı olur.

Kariyer Seçimi Neden Önemlidir?

Yaşamımız içerisinde alacağımız en önemli kararlardan biri kariyer seçimidir. Yapacağınız kariyer seçimi bir tek yer alacağınız sektör ve yapacağınız meslekle ilgili değildir. Aynı zamanda bireyin nasıl bir yaşam süreceğini, hangi yaşam standartlarına sahip olacağını gösterir. Dolayısıyla yaşam tarzınız, standardınız ve sosyal yaşantılarınız açısından önemli bir hale gelir. Elinize aldığınız meslek sonrasındaki yaşamınız, değişecektir. Eğer kendinize uygun bir meslek seçtiyseniz mutlaka kaliteli bir yaşama sahip olursunuz. Günden güne çevreniz genişler, standartlarınız iyileşir.

İş hayatınızın ilk zamanlarında meslek değiştirmek oldukça kolaydır. Fakat günümüz ülke koşulları ve iş piyasası koşulları baz alındığında ileriki dönemler için kariyer değişimi yapmak oldukça zordur. Birey bu zorluklar sebebiyle bir “kabullenmişlik” sendromuna girebilir. Riski göze almak yerine, hayatına hiç tatmin olmadığı ya da sevmediği bir işte devam etmek zorunda kalabilir. Bu durumun bir tek bireye zararı olmaz. Hem sektöre hem de çalışılan şirkete büyük zararları vardır. İş hayatında tatmin olamayan birinin özel yaşamında da mutlu olması beklenemez. Dolayısıyla bireyin tüm çevresi de bu durumdan etkilenecektir. Sonuç olarak iyi ve doğru bir kariyer seçimi, mutlu yaşamın sırrı olarak sayılacaktır.

Kariyer Seçiminin 9 Önemli Püf Noktası

  • Kendinizi ve karakter özelliklerinizi iyi tanıyın, şimdiye kadar keşfetmediğiniz yönlerinizi ortaya çıkartmaya çalışın. Bu strateji hangi mesleklerin size uygun olduğu ve hangilerinin uygun olmadığı konusunda yol gösterir.
  • Çeşitli platformlarda bulunan kariyer testlerini fırsat buldukça çözmeye çalışın. Bu sayede kendiniz hakkında daha çok bilgi toplamış olursunuz.
  • Size uygun olduğunu düşündüğünüz sektör veya meslekleri listeleyin, tek tek ele alın ve elenecekleri eleyin. Kalanlara yoğunlaşın.
  • Üniversite mezuniyetinden sonra meslek seçimi sürecine bir yaşam koçundan ya da kariyer koçundan destek almak da atılabilecek uygun adımlardan biridir.
  • Yeni teknolojileri takip edine ve henüz keşfedilmemiş ya da az bilinen meslekler hakkında araştırma yapın. Bir sektörün veya mesleğin ilk temsilcileri genellikle başarılı olmuştur ve yüksek maddi kazanç elde etmiştir.
  • Meslek seçimi, yeni keşfedilen meslekler ve kendinizle ilgili yaptığınız listeleri ilk başta epeyce uzun tutun. Daha sonra eleye eleye aza indirin. Listenin son halinde 5 meslek kalana kadar elemeye devam edin.
  • Kişiliğinize ve size uymadığını düşündüğünüz meslekleri maddi getirileri yüksek olsa dahi listelerinizden çıkartın.
  • Listenize gerekli eğitim şartlarını sağlamadığınız, becerilerinizle uyuşmayan meslekleri boşu boşuna eklemeyin.
  • Listede son 5 meslek kaldığında bu mesleklerde çalışanlarla birebir görüşün ve detaylı bilgiler alın. Eğer bu meslekte tanıdığınız yoksa kariyer networklerinden tanımadığınız kişilerle iletişime geçerek yardım isteyin.