Satış ve Pazarlama Elemanları Hangi Müşteriler İçin Zaman Harcamamalıdır?

Banka satış personeli alımları kapsamında aranan özelliklerden biri de müşteri memnuniyeti odaklı çalışabilecek olmaktır. Müşteri memnuniyetini sağlamak sektör her ne olursa olsun müşterilerle ilişki içinde olan personellerin dikkat etmesi ve özenli olması gereken noktalardan biridir.

Müşteriler satın aldıkları ürün ya da hizmet sonrasında geri bildirimde bulunmak isterler. Olumlu ya da olumsuz olarak gelebilecek geri bildirimlere karşı satış – pazarlama elemanlarının dikkatli olması gerekir. Sadece negatif yorumlara odaklanılmaması, pozitif bildirimlere de dikkat edilmelidir.

Satış sonrası hizmetlerden faydalanabilen müşteriler, satışını ve pazarlamasını gerçekleştirdiğiniz ürün ya da hizmete karşı “sadakat” duygusu besler. Bu sayede devamlı olarak sizlerden ürün ya da hizmeti satın almak isterler. Bu da çalışacağınız banka için oldukça önemlidir.

Her Müşteriye Zaman Harcanmalı mıdır?

Bir hizmet ya da ürün satışı ile ilgili çalışan personeller her müşteriye aynı eforu sarf etmeli midir? İş hayatında sıkça karşılaşılan müşterilerle ilgili sorunlarda bu noktanın göz ardı edilmemesinde fayda vardır. Satış – pazarlama personellerinin tanıtımını yaptıkları ürün ya da hizmeti her müşteriye kabul ettirebilmeleri gibi bir durum söz konusu değildir. Buradaki müşteri ilişkilerinin püf noktası sayılabilecek kriter hangi müşteriye ne kadar zaman ayırmak ve ne kadar ısrar etmek gerektiğini bilmekten geçer.

Önceliğiniz daima sizi gerçekten dinleyen müşteriler olmalıdır. Eğer karşınızdaki müşterinin sizi dinlemediğini hissediyorsanız, ilgisini çekecek bir nokta bulmalısınız. Halen daha müşteri dinlemiyorsa, zamanınızı yok etmemelisiniz. Çünkü satış söz konusu olduğunda her saniye çok önemlidir. Bir satış rakamıyla pazardaki rekabet ortamınızı kaybedebileceğiniz gibi kazanadabilirsiniz.

Pazarlamanın püf noktaları olarak da adlandırılabilecek olan birkaç detay hakkında bilgili olmak, sizleri daha başarılı satış ve pazarlama personeli yapabilir. Bu konuda ulaşabileceğiniz detaylı bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

Hangi Müşterilerden Vazgeçmek Doğrudur?

  • Pazarlama çalışanlarının iletişim içinde olduğu bir müşteri, o kişinin zamanını fazlasıyla alıyor ve diğer potansiyel müşterilere ayırması gereken zamanı azaltıyorsa kar zarar hesabı yapılarak o müşteriden vazgeçilebilir.
  • Müşteri tarafından pazarlama personelinin yaptığı tanıtıma değer verilmiyor, geçiştiriliyor ve anlattığı şeyler dinlenmiyorsa o müşteri sadece zaman kaybıdır. Satış personelleri her zaman emeğine değer verdiğini düşündüğü müşterilere odaklanmalıdır.
  • Üzerinde çalışılan projedeki kişisel satış oranını tutturabilmek adına pazarlama personellerinin potansiyel müşterileri seçerken satın almada sorun yaşamayacağını düşündüğü ya da birden fazla ürün satın alma potansiyeli olduğuna kanaat ettiği müşterilere odaklanması satış hedeflerini tutturmasını kolaylaştırır.
  • Birden fazla müşteriye efor harcayıp teker teker satış yapmaktansa; doğru müşteriyi belirleyip toplu satış yapmak zamandan tasarruf ve verim artışı sağlar. Aynı zamanda maliyetten de tasarruf elde edersiniz.
  • Geniş kitlelere hitap etmek ve ürün ya da hizmetin (markanın) tanınabilir olma potansiyelini arttırarak ilerlemek, daha fazla müşteri elde edilmesini sağlar. Küçük gruplar yerine hedefinizin büyük kitleler olmasına dikkat etmelisiniz.