Yapılan İş Teklifinin Size Uygun Olup Olmadığını Anlamanın Kolay Yolları

Yapılan bir iş teklifi karşısında duraksayabiliriz. Bu teklif, çalışırken ya da işsizken gelebilir. Önemli olan yapılan iş teklifinin yapılmış olması değil, size uygun olup olmamasıdır. Hayatınızda size hiç uygun olmayan bir işte çalışmak oldukça zordur. Bu zorluğa tahammül edemez, bir süre sonra problemler yaşamaya başlarsınız.

Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için yapılan iş teklifinin uygunluğunu test etmeniz gerekir. Beklentilerinizi ne kadar karşılayabileceğini, iş teklifinde belirtilen pozisyonun sizi ne kadar tatmin edeceğini en baştan bilmeniz, kariyer planlaması yapmanızda da yardımcı olabilir.

Günümüzde birçok kişi, yapılan iş tekliflerini hiç düşünmeden kabul etmektedir. Fakat sonunda, kendisine hiç de uymayan bir işi kabul ettiğini fark etmekte, dolayısıyla da istifa etmek zorunda kalmaktadır. Peki bu duruma gelmemek için ne yapmak gerekiyor? İşte yapılan iş teklifinin size uygun olup olmadığını anlamanız için püf noktalar!

Öncelikle iş teklifini size sunan kişiyi ya da şirketi sosyal medya üzerinden araştırmalısınız. Şirket hakkında sosyal platformlar üzerinden bilgi toplamanız oldukça faydalıdır. Müşterilerle olan etkileşimlerini kontrol edin. LinkedIn hesabı varsa, o hesaplara göz atın. Şirket çalışanları hakkında araştırma yapın. Benzer pozisyonlarda çalışan ve şirketin rakibi olan firmalara da göz gezdirin. Bu şekilde bir araştırma yapmanız, şirket hakkında detaylı bilgiye sahip olmanızı sağlar.

Her sorunun cevabını sosyal medya üzerinden bulmanız mümkün olmayacaktır. Bu nedenle şirkette daha önce size teklif edilen pozisyonda çalışmış kişileri bulmanız da fayda vardır. Bu sayede o kişilerle iletişim kurarak, kafanıza takılan soruları en gerçek ve net bilgilerle öğrenebilirsiniz.

Mutlaka eski çalışanlara ait bir e-posta, sosyal medya hesabı bulacaksınızdır. Aklınızda biriken soruların hepsini tek bir mesajla sormayı deneyin. Eğer yapabilirseniz, kısa bir telefon konuşması ya da bir kahve buluşması rica edebilirsiniz. Birçok çalışanla görüşmeniz de faydalıdır. Farklı çalışanlardan farklı bilgiler edinebilirsiniz.

Soracağınız sorular neden işten ayrıldıkları, yöneticinin nasıl bir tavır sergilediği, iş hayatında karşılaştıkları en büyük zorluklar olabilir. Sormak istediğiniz soruları mülakat soruları arasından da tercih edebilirsiniz. Fakat samimi bir tavır sergilemeye dikkat edin. Bazı insanlar bu kadar çok soru sormanızdan hoşlanmayabilir. Bir sohbet havasında sorularınızı sormayı ihmal etmeyin.

İş mülakatının zorlayıcı bir yanı olacağını unutmayın. Bu nedenle araştırmanıza iş teklifini kabul etmeden önce şirketin yapmış olduğu mülakat görüşmeleri hakkında bilgi edinmeyi ekleyin. Mülakatı gerçekleştirecek kişiyi önceden öğrenmeye çalışın. Mülakat sırasında ismiyle hitapta bulunmanız, nazik bir davranış olacaktır.

İş teklifini kabul etmeden önce bu noktalara dikkat ederek size ne kadar uygun bir iş olup olmadığını anlayabilirsiniz. Edinmiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda şirketin pozitif ve negatif yönlerini bir kağıt üzerinde toplayabilirsiniz. Sonucunda negatif yönler sizin için ağırlıktıysa, yapılan iş teklifi size hiç de uygun bir iş olmadığının göstergesi olacaktır!