Sberbank Tüm Havale ve EFT’lerden Komisyon Alacak

Geçtiğimiz günlerde Sberbank ve Denizbank arasında usulsüz bir şekilde kredi aktarımının ortaya çıkması üzerine, bankanın havale ve EFT’lerden komisyon almaya başlayacak olması, tartışma haline geldi. Sberbank, ülke içerisindeki farklı bölgelerde yer alan banka müşterileri arasındaki EFT işlemlerinden ücret almak yerine, tüm havale ve EFT işlemlerinden ayda 50 bin Rublenin (640 dolar) aşılması takdirinde yüzde 1 oranında (en fazla bin Ruble) komisyon alacağını açıkladı.

Havale İşlemleri Ücrete Tabi Tutuldu

Sberbank, Rusya’nın en büyük bankalarından biri olarak yer alıyor. Banka bu zamana kadar aynı bölgede bulunan müşteriler arasındaki hiçbir havale işleminden ücret almıyordu. Farklı bölgelerde yaşayan müşteriler ile yapılan havalelerden yalnızca yüzde 1 oranında komisyon alınıyordu.

Bu sistemi değiştiren banka, artık aynı ya da farklı bölge fark etmeksizin her ay 50 bin Ruble işlem limiti üzerine çıkan müşterilerinden yüzde 1 oranında komisyon alacağını açıkladı. Konuya yönelik olarak Rusya Eski Başbakanı Dmitri Medvedev, bankanın aynı bölgede yer alan müşterileri arasındaki işlemlerinden komisyon almasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Banka ise bu uygulamayı “Bank Roaming” olarak adlandırdı. Sberbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Svetlana Kirsanova ise banka müşterilerinin yüzde 12’sinin her ay 50 bin rublenin üzerinde havale işlemi gerçekleştirdiğini söyledi. Bu havalelerden yalnızca yüzde 1 oranında komisyon alınarak “roaming” uygulamasının iptal olması nedeniyle bankanın zarar ettiği alanların karşılanacağını hedeflediklerini belirtti.

Bankanın geçtiğimiz günlerde Denizbank’a usulsüz bir şekilde kredi vermekten ötürü 20,5 milyon dolar cezaya çarptırılması üzerine bu kararın alındığı tartışıldı.