SEGEM – Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından verilen ve sigorta sektöründe mesleki eğitim alındığını, bu eğitimle birlikte mesleki yeterliliğin bulunduğunu gösteren belgeye SEGEM Belgesi denmektedir.
SEGEM Nedir?
Bu belge, sigortacılık alanında faaliyet göstermek isteyen herkes tarafından alınması gereken belgelerden biridir. Özellikle sigorta acenteleri, sigorta eksperleri, aktüerler, sigorta ve reasürans brokerleri tarafından alınması şarttır.
SEGEM Belgesi Nedir?
SEGEM Belgesi, sigortacılık sektöründe yer alan sigorta acenteleri, sigorta eksperleri, aktüerler, sigorta ve reasürans brokerleri tarafından alınması zorunlu olan belgelerden biridir. Sigortacılık alanında faaliyet göstermek isteyen kişiler, bu belge sayesinde mesleki bilgi ve yeterliliklerini ispatlamaktadır.
SEGEM Belgesi Nasıl Alınır?
SEGEM Belgesi alabilmek için Sigortacılık Eğitim Merkezi tarafından gerçekleştirilen eğitime ve sınava katılım sağlanması, bu eğitim ve sınavdan da başarılı bir şekilde ayrılmak gerekir. Eğitimler kurumun Akademi tarafından verilmektedir.
SEGEM Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?
Bankacılık ve sigortacılık alanında alınması gereken her belgenin şartı bulunmaktadır. SEGEM Belgesi almak için de bazı şartlar yer almaktadır. Bu şartlar şu şekildedir:
- Bir sigorta şirketinde teknik personel olarak yer almak istiyorsanız aranan tek şart lise mezunu olunmasıdır.
- Eğitim ve sınavlardan başarıyla geçmek
- Teknik personel harici adayların en az üniversite mezunu olması
Bu belgeyi alan kişiler, 1,5 yıl çalışma süresini doldurup eğitim seviyesini lisans mezunu haline getirir ise sigorta acentesi açmaya da hak kazanmaktadır.
SEGEM Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?
SEGEM Belgesi alabilmek için www.segem.org.tr internet sayfasını ziyaret etmeniz gerekir. Sınav başvurusu yapmak isteyenler aşağıdaki adımları takip etmelidir:
- segem.org.tr sayfasını ziyaret edin.
- Buradan üyelik oluşturun.
- Üyelik formunu tam ve doğru bilgiler ile doldurun.
- Kullanıcı girişi yapın ve giriş yaptıktan sonra başvuru linkine tıklayarak “Başvuru Formu” doldurun.
SEGEM Sınavları Ne Zaman Yapılır?
SEGEM Sınavları Nisan ve Mayıs ayında gerçekleşmektedir. Sınav başvuruları ise Mart ayında toplanmaktadır. Sınav tarihlerini takip etmek ve detaylı bilgi almak için www.segem.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
SEGEM Sınavına Kimler Katılabilir?
Yaşanan pandemi süreci nedeniyle sınava katılım sağlamak isteyen adaylarda aranan kriterler değiştirilmiştir. Bu kapsamda SEGEM sınavına aşağıdaki şartlara uyum sağlayan kişiler katılım sağlayabilmektedir:
- Covid-19 taşıyan ya da karantina/izolasyon sürecinde bulunan bir aday olmamak (Eğer aday karantina ya da izolasyon sürecinde ise başvurusu kabul edilmemektedir.)
- Teknik Personel Yeterlilik Sertifikası olmayıp acentelerde (bankalar ve özel kanunla kurulmuş ve kendisine sigorta acenteliği yapma yetkisi tanınan kurumlar/kuruluşlar dahil) sigorta hizmetleri hakkında bilgilendirme, pazarlama ve satış işlemlerini yapmaya yetkili olan teknik personelin, gerçek kişi acente ve tüzel kişi acente yöneticileri ile müdürü veya bu unvanı taşımasa bile fiilen bu görevi yerine getireceklerin, Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri İle Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde sigortacılık kapsamına alınan faaliyet kollarında, sigorta ürünü tanıtımı ve satışı yapacak kişilerin, Teknik Personel Yeterlilik Sınavına katılımı gereklidir.
- Yukarıdaki maddede yer alan şartları taşımayan ancak sınava katılım sağlayarak Teknik Personel Yeterlilik Sertifikasını almak isteyen kişilerin de (herhangi bir yerde çalışmayanlar, üniversite öğrencileri, çağrı merkezi çalışanları vb.) ilgili sınava başvuru yapmaları mümkündür.
- Ek olarak, Bireysel Emeklilik Mevzuatı çerçevesinde aracılık yapma yetkisine sahip kişiler de teknik personel yeterlilik sınavını kazanmaları halinde teknik personel olarak kabul edilmektedir.
SEGEM Sınav Ödemesi Nasıl Yapılır?
Pandemi süreci sebebiyle alınan başvurular ve sınava girecek kişi sayısında sınırlama getirilmiştir. Bu nedenle başvuru yapmak isteyen adayların öncelikle sınava katılmayı düşündükleri il merkezlerindeki kontenjan sayısına dikkat etmesi gerekir. Eğer kontenjan var ise sınava ilk defa katılacak olan adaylar ile birden fazla katılım sağlayacak olan adayların sınav ödemeleri farklılık göstermektedir.
Sınava ilk defa katılacak olan adaylar başvurularını gerçekleştirdikten sonra aşağıda belirtilen yöntemlerle ödeme yapmalıdır:
- Halk Bankası Şubeleri: Adayların, sınav hizmet bedelini yatırırken kurumsal tahsilat sistemi aracılığı ile hesap numarası belirtmeden, yalnızca SEGEM kurumuna “Acente Yeterlilik Sınavı” ödemesi gerçekleştirilmelidir.
- Halk Bankası İnternet Bankacılığı: İnternet bankacılığı kanalı ile yapılacak ödemelerde aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- halkbank.com.tr adresinden interaktif hesaba girilir.
- İşlem Listesi menüsünden “Ödemeler” seçilir. Sırasıyla; “Kurum Ödemeleri” > “Diğer Kurumlar Ödeme” > Kurum: “SEGEM” > Fatura Tipi: “Acente Yeterlilik Sınavı” seçenekleri seçildikten sonra, Ad, Soyad ve T.C. Kimlik Numarası girilerek ödeme gerçekleştirilir.
Daha önce sınava katılan ve başarılı olamayan adaylar aşağıda belirtilen yöntemlerle sınav ödemelerini gerçekleştirmelidir:
- Garanti Bankası Şubeleri: Adayların, sınav hizmet bedelini yatırırken fatura tahsilat sistemi aracılığı ile hesap numarası belirtmeden, yalnızca SEGEM kurum kodu (2671) ile “Acente Yeterlilik Sınavı”,
- Garanti Bankası İnternet Bankacılığı: İnternet bankacılığı kanalıyla yapılacak ödemelerde aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- “www.garanti.com.tr” adresinden interaktif hesaba girilir.
- İşlem Listesi menüsünden “Ödemeler” seçilir. Sırasıyla “Fatura” > Fatura/Abone No ile Ödeme > Kurum Tipi: “Sigorta ve Özel Firma Ödemeleri” > Kurum: “SEGEM” > Fatura Tipi: “Acente Yeterlilik Sınavı” seçeneği seçildikten sonra, Ad, Soyad ve T.C. Kimlik Numarası girilerek ödeme gerçekleştirilir.
SEGEM Başvurusu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
SEGEM Belgesi için sınav başvurusu yaparken aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir:
- Online başvuru formu doldururken bilgiler tam ve doğru olmalıdır.
- İletişim bilgilerinde yer alan e-posta adresinin @hotmail, @outlook ve @msn uzantılı e-posta adresleri olmamasına dikkat edilmesi önemlidir.
- Başvuru formu doldurulurken, T.C. Kimlik Numarası istenmektedir. T.C. vatandaşı olmayan adaylara başvuruda kullanmak üzere SEGEM tarafından geçici bir numara verilmektedir.
- Başvuru formu doldurulurken “Sınav İli” seçimi sırasında il merkezlerindeki kontenjanlar güncel olarak kontrol edilmelidir.
- Sınav için ödeme yapmadan önce sizin için doğru ödeme yöntemine dikkat edilmelidir.
- Bilgilerini doğru yazmayan adayların sertifikalarında oluşabilecek sorunlardan kurum sorumlu tutulmamaktadır. Bilgisi doğru olmayan adaylara da geri ödeme gerçekleştirilmemektedir.
- Online başvuru formunu doldurduktan sonra sistem tarafından verilen (e-posta adresinize de gönderilmektedir) TPYS başvuru kodunu almaları gerekmektedir. Başvuru formu doldurulduktan sonra ekrana gelen TPYS başvuru kodu, başvurunun kurum tarafından kabul edildiği ve adayın başvurusunda herhangi bir sorun olmadığını göstermektedir.
SEGEM Eğitimi Nasıl Alınır?
SEGEM Eğitimi, SEGEM Akademi tarafından verilmektedir. Adayların eğitime katılmak için bir ücret ödemesine gerek yoktur. Tüm eğitimler ücretsiz olarak verilmektedir. Sınav ödemesini gerçekleştiren adayların “Teknik Personel Yeterlilik Sınavına Hazırlık Eğitimlerini” www.segemakademi.org internet sitesi üzerinden belirlenen tarihler arasında 7 gün 24 saat boyunca ücretsiz olarak izleme hakkı bulunmaktadır.
SEGEM Akademi’ye Nasıl Giriş Yapılır?
Başvuru formunu dolduran adaylar, 24 saat sonraki “ilk iş gününde” online eğitimlere katılabilmektedir. Bunun için adayların SEGEM Akademi eğitim portalına giriş yapması gerekir. Portala giriş yapmak için bireylerin kullanıcı adı olarak T.C. Kimlik Numarasını, parola/şifre olarak da “acente” ile sisteme giriş yapmaları yeterli olacaktır. Daha önce SEGEM Akademi’ye üye olan kişilerin de şifresi “acente” olarak güncellenmektedir.
Şifresinde değişiklik yapmak isteyen adayların, Akademi’ye girdikten sonra sağ üstte yer alan ayarlar bölümündeki “Şifremi Değiştir” butonuna tıklaması ve gerekli adımları takip etmesi yeterlidir. Üye girişi yapan adaylar, Akademi internet sitesinin ana sayfasının sol bölümünde bulunan “e-eğitimlerim” sekmesine tıklayarak eğitimlere ulaşması mümkündür.
SEGEM Sınav Giriş Belgesi Nasıl Alınır?
SEGEM Sınavına giriş yapmadan önce adayların “SEGEM Sınav Giriş Belgesi” alması gerekir. Katılımcıların, sınavdan 2 gün önce, SEGEM internet sitesinin “Sınav Giriş Belgesi” bölümünde yer alan “Sınav Giriş Belgelerini” yazıcıdan çıkartması gerekir. SEGEM internet sitesinde yer alan Duyurular bölümünü takip ederek, sınav yerleri ve ilgili süreç hakkında bilgi alınabilmektedir. Adaylara, telefon ya da e-posta ile bilgilendirme yapılmayacaktır.
Sınava Girerken Neler Getirilmeli?
Adayların sınava girebilmeleri yanlarında bulundurmaları gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Adayların yanında maske bulundurması gerekir.
- Dezenfektan şilesi ve mendiller,
- SEGEM üzerinden alınan Sınav Giriş Belgesi,
- Fotoğraflı, soğuk damgalı ve T.C. Kimlik Numaralı nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya süresi geçerli pasaportun aslı,
- Nüfus cüzdanı/T.C.Kimlik Kartı veya pasaport dışında; Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi kartlar,
- Pasaportları bulunmayan KKTC vatandaşlarının fotoğraflı ve kimlik numaralı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kimlik kartı,
- Başka ülke vatandaşları için o ülkeye ait süresi geçerli pasaport Sınava giriş için geçerli kimlik kartı
- Zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ve yaşları nedeniyle nüfus cüzdanlarında fotoğraf bulunmayan belirli yaşı ikmal etmeyen askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi,
Sınav Nasıl Yapılır?
SEGEM Sınavı 50 adet çoktan seçmeli sorulardan oluşur ve değerlendirme notu 100 üzerinden alınır. Sınav süresi 60 dakikadır. Yanlış cevaplar, doğru cevabı etkilememektedir. Bir kişinin belge alabilmesi için sınavdan en az 60 puan alması gerekir.
Sınav Konu Başlıkları Nelerdir?
Sınavda sorulacak sorulara ilişkin konu başlıkları aşağıdaki gibidir:
- Sigortaya Giriş
- Sigortanın İşlevleri
- Sigorta Sözleşmesi ve Sigortanın Tarafları
- Sigortalanabilirlik Kavramı
- Sigortanın Temel Prensipleri
- Temel Reasürans Bilgisi
- 5684 Sayılı Sigortacılık Kanununda Acenteler
- Sigorta Acenteleri Yönetmeliği
- Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinin Uygulanmasına İlişkin Genelge
- Acentelere İlişkin İkincil Düzenlemeler
- 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Acentelere İlişkin Hükümleri (Birinci Kitap Yedinci Kısım, 102-123 numaralı maddeler)
- Acentelerin Hak ve Yükümlülükleri
- Türkiye’de Sigorta Uygulamaları
- Aracıların Sistemdeki Yeri
- Sigorta Fiyatlaması ve Banka Uygulamaları
- Hasar
- Sigortaya İlişkin Teknik Terimler
- Sigortacılık Kapsamında Değerlendirilecek Faaliyetlere, Tüketici Lehine Yapılan Sigorta Sözleşmeleri ile Mesafeli Akdedilen Sigorta Sözleşmelerine İlişkin Yönetmelik
- Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik
Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?
SEGEM Sınavı yapıldıktan sonraki 5 iş günü içerisinde sınav sonuçları açıklanmaktadır. Adayın sınavdan başarıyla ayrılabilmesi için 100 üzerinden 60 alması gerekmektedir. Sınav sonucunu öğrenmek isteyen adayların internet sitesi üzerinden “Sınav Sonuçları” bölümünü ziyaret etmesi gerekir. Teknik Personel Yeterlilik Sınavı Sertifikasını, sınav sonucunun açıklandığı tarihten itibaren 180 gün boyunca “Sınav Sonuçlarım” bölümünden görüntülenebilmektedir ve bu alandan sınav sonucu yazdırabilmektedir.
Sertifika Nasıl Alınır?
SEGEM internet sitesi üzerinden üye girişi yapılarak Sertifika alınabilmektedir. Bunun için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
- Kurum web sitesini ziyaret edin.
- Online Ödeme bölümünden “Sertifika Ödemesi”ne tıklayın.
- Buradan 62 TL ödeme gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bunun için online “Sertifika Ödemesi Dilekçesi”ni doldurması gerekmektedir.
- 15 iş günü içerisinde belirtilen adrese sertifikanız gönderilmektedir.