SPK Sınavı Nedir?

SPK kısaltmasıyla bilinen Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen lisanslama sınavı ile ilgili merak edilenlere bu yazımızın devamından ulaşılabilir.

SPK Lisanslama Sınavı Nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından düzenlenen SPK lisanslama sınavı ile sermaye piyasalarında personel, yönetici, değerleme uzmanı, kredi derecelendirme uzmanı, türev araçlar uzmanı, kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak görev almak isteyen kişilerin mesleki yeterliliklerinin tespit edilir, bilgilerinin ve deneyimlerinin hangi seviyede olduğu ölçülür. SPK Lisanslama Sınavı tek bir sınavdan oluşmaz. SPK Lisans Belgesi almak isteyen kişiler için değişik konulardan oluşan sınavlara tabi olurlar. Sermaye piyasaları denince akla bankalar ve aracı kurumlar gelir. SPK sınavına girerek lisansını alan kişiler bu kurum ve kuruluşlarda çalışabilirler.

SPK Sınavına Kimler Başvuru Yapabilir?

SPK Lisanslama Sınavı’na girecek olan kişilerin en az lise mezunu olması gerekir. 2 yıllık ön lisans mezunları ve 4 yıllık lisans mezunları da bu sınava başvuru yapabilirler. SPK Düzey 1 Lisansı ve Konut Değerleme Lisansı almak isteyen kişilerde en az lise veya üniversitelerin 2 yıllık bölümlerinden mezun olma şartı aranırken, diğer bütün lisanslar için 4 yıllık üniversite bölümünden mezuniyet ya da son sınıfta okuyor olma şartı vardır.

SPK sınavı başvurusu yapacak kişilerde çalışma şartı aranmaz. Sermaye piyasalarında herhangi bir kurum ve kuruluşta görev yapan kişiler bu sınava başvuru yapabildiği gibi henüz çalışma hayatında yer almamış kişiler de başvurabilirler.

SPK Lisans Türleri Nelerdir?

Sermaye Piyasaları Kurulu tarafından düzenlenen lisanslama sınavında başarılı olunması halinde verilen lisans belgeleri uzmanlık konularına ve faaliyet alanlarına göre değişir. Lisans alma şartlarını yerine getiren ve lisanslama sınavında başarılı olan kişiler aşağıdaki lisans türlerini alabilirler.

  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 1 Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 2 Lisansı
  • Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansı
  • Türev Araçlar Lisansı
  • Kurumsal Yönetim Derecelendirme Lisansı
  • Kredi Derecelendirme Lisansı
  • Konut Değerleme Lisansı
  • Gayrimenkul Değerleme Lisansı

SPK Sınavları Hangi Ortamda Düzenlenir?

Toplamda 8 farklı lisans türünü kapsayan SPK Lisanslama Sınavı’na girmek isteyen kişiler hangi alanda görev almak istiyorlarsa o alandaki sınava başvuru yaparlar. SPK sınavları iki ayrı bölümden oluşur. Bu bölümlerden biri fiziki ortamda kağıt üzerinde yapılırken, diğeri e-SPL yani online şekilde düzenlenmektedir.

SPK Sınavlarına Hangi Seviyeden Girilir?

SPK sınavına girmek isteyen adaylar kariyerlerine verecekleri yöne ve uzmanlık kazanmak istedikleri alanlara göre lisans türünü seçerler. Ancak SPK Düzey 1 Lisansı alınması, Düzey 2 ve Düzey 3 lisanslarının alınması için gereklidir. Başka bir deyişle sermaye piyasalarında yer almak isteyen kişilerin SPK Düzey 2 Lisansı alabilmek için SPK Düzey 1 Lisansı sahibi olmaları gerekir. Aynı şart SPK Düzey 3 Lisansı almak isteyenler için de geçerlidir. Bu kişilerde SPK Düzey 2 Lisansı almış olma şartı aranır. SPK Lisanslama sınavında başarısız olunması halinde yeniden sınava katılma sayısında bir sınırlama bulunmaz.

Hangi SPK Lisansı Hangi Kurumda Çalışmayı Sağlar?

Bankalarda ve aracı kurumlarda yeni işe başlayacak kişiler için SPK Düzey 1 Lisansı gereklidir. Ancak bu kurum ve kuruluşlarda daha kolay iş bulmak için Düzey 2 ve Düzey 3 lisanslarına sahip olunması avantaj sağlar. SPK 2. ve 3. düzey lisanslar banka ve aracı kurumlarda yönetici olmanın da önünü açar.

Değerleme ve kredi derecelendirme şirketlerinde nitelikli ve yüksek maaşlı bir iş bulabilmek için SPK Kredi Derecelendirme Lisansı gerekir.

BIST VİOP, opsiyonlar, forward ve future işlemler ile ilgili aracı kurumlarda işe girmek isteyen kişilerin SPK Türev Araçlar Lisansı sahibi olması işlerini kolaylaştıracaktır.

Kariyer planına gayrimenkul alanında devam etmek ve bu sektörde faaliyet gösteren değerleme şirketlerinde çalışmak isteyenlerin Konut Değerleme Lisansı ve Gayrimenkul Değerleme Lisansı almaları uygundur.

SPK Sınavına Girmek Ne İşe Yarar?

Sermaye piyasalarında iş bulmak ve yükselmek isteyen kişilerin iş yaşamında yolunu açacak olan bu SPK Lisanslama Sınavı günümüzde bankacılık sektöründe büyük bir önem taşır. Banka çalışanlarının yetkinliklerinin yüksek olması personel alımlarında önem taşır. Bankalar personel alımı yaparken SPK lisansı olan başvuru sahiplerini diğer adaylardan bir adım önde tutarlar. Aynı durum diğer tüm özel sektör ve kamu işe alımlarında da geçerlidir.