Game of Thrones Dizisinden Öğrenebileceğiniz Kariyer İpuçları

Dünya çapında en çok izlenen dizilerden biri olan Game of Thrones, yakın zaman içerisinde final sezonuyla izleyicilerinin karşısına gelecek. Dizinin yeni ve final sezonunun başlamasına 1 aydan daha kısa bir süre kaldı.

Diziyi izleyen çoğu kişi ütopik bir coğrafya içerisinde geçen olayları beğenmekte ve dizi karakterlerinin aslında var olan hayatlar üzerine derin vurgular yaptığını dile getirmektedir. Game of Thrones dizisindeki her karakter aslında kendi savaşını vermektedir ve tek amaçları hayatta kalabilmektir. Hayatta kalmak için de birbirinden farklı yöntemlere başvurmaktadırlar. Yaşanan entrikalar ve zeki oyunlar, izleyicilerin en çok etkilendiği noktalardan biri olarak yer alıyor.

Her ne kadar dizi ütopik bir coğrafya da geçse de gerçek hayata dair vurgular yapıyor. Bu vurguların bir çoğu da insanlara kariyer yaşamında nasıl başarılı olabileceklerini ve iş hayatlarında karşılaşabilecekleri zeki oyunlara karşı nasıl mücadele edebileceklerini gösteriyor. Aslında dizi, insanlara kariyer ipuçları veriyor.

Tyrion Lannister, dizideki bir sahnesinde şu repliğini söylemektedir: “Asla kim olduğunu unutma. Dünyanın geri kalanı unutmayacak. Kim olduğunu zırh gibi giyin ki sana zarar vermek için kullanılamasın.”. Kariyer yaşamınızda kim olduğunuzu ve nereden geldiğinizi unutmak, zayıf noktalarınızın daha da ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Bu nedenle en derin ve en gizli yanlarınızı kendinize itiraf edip, kim olduğunuzu unutmadan yolunuza devam etmelisiniz.

Lord Petyr Baelish’in Game of Thrones içerisinde en çok takdir edilen repliği, “Her fırsattan en iyi şekilde yararlan. Dünya hayal etmeye cesaret edenlere ait.” kariyer yaşamındaki fırsatları tespit etmek ve bu fırsatları değerlendirmek gerektiğini vurguluyor. Unutmamalısınız ki hayal edebildiğiniz müddetçe her şeyi gerçekleştirmeye gücünüz vardır.

Arya Stark, “Hayat zorlaştığında, güçleniyorsun.” diyerek, insanların hem özel hem de iş yaşamlarında birbirinden zor mücadeleler verdiğini belirtmektedir. En dayanılmaz zamanlarda, çıkmaz yollara sapıldığında, kişinin inancını bulması gerektiğini vurguluyor. Güçlenmek için kendinize ihtiyacınız olduğunu ve başarısızlıkların insanı güçlendirdiğini hatırlatıyor.

Tywin Lannister, “En büyük aptallar genellikle onlara gülen adamlardan daha zekidir.” der dizideki bir repliğinde… İş hayatında ya da özel yaşamınızda fark etmez, kimseyi hafife almamalısınız. İnsanları küçümsemeniz ya da hafife almanız, bir gün sizlerin de o duruma gelmeyeceğinin garantisini sizlere veremez. Herkesin hayatla mücadele etme şekli başkadır. Her bireyin, kariyer yaşamındaki hedeflerinin farklı olduğu gibi… Bu yüzden küçük resme değil, büyük resme bakmaya özen gösterin. Göremedikleriniz, küçümsedikleriniz bir gün sizlerden daha iyi noktaya gelebilir.

“Doğru zamanı beklemek, her şeyi riske atmaktan iyidir.” diyen Davos Seaworth, kariyer yaşamında bizlere doğru zamanı beklemenin gerektiğini vurgulamaktadır. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru kararlarla çıkılan yol, risk yaratmaz. En önemli detay, doğru zamanın bulunmasıdır. Bir yatırım yapılacakken ya da pozisyon değişikliği, kariyer değişikliği gibi alanlarda karar verilecekken doğru zaman beklenmelidir. Bunu tıpkı bir satranç oyununa benzetebilirsiniz. En etkili ve güçlü hamlenizi, doğru zamana saklamalısınız…