Kurumsal iş yaşamında bulunan çalışanların start-up programlarına geçiş yapmasıyla birlikte, kariyer yaşamında önemli bir program haline geldi. Günümüzde pek çok çalışan, çalışma hayatına atılırken artık bir start-up programına katılmak ve bu programla birlikte iş hayatına başlamak istiyor. Peki bir start-up programına katılırken adayların neleri bilmesi gerekiyor?
Kurumsal bir firma ile iş hayatına başlamakla start-up programıyla iş hayatına başlamak arasında benzer noktalar bulunsa da start-up, daha avantajlı olarak görülmektedir. Adayların daha fazla deneyim ve bilgi birikimi elde etmesini sağlayan bu program sayesinde, adaylar yaratıcılık ve girişimcilik konusunda farklı deneyimler kazanabilmektedir.
Start-up programına başlayan adayların öncelikle küçük bir şirkette iş hayatına başlamak konusunda emin olması gerekiyor. Çünkü bu program, çalışanların küçük bir şirketle kariyer hayatına başlangıç yapmasını, ardından büyüme elde ederek ilerlemesini sağlıyor. Adayların tam anlamıyla “efor” sarf etmesini sağlayan bu program, uzun vadeli bir kariyer hayatı sunuyor. Fakat bu noktada da ortaya “tutkulu olmak” çıkıyor. Tutkulu olunabildiği müddetçe adaylar program dahilinde başarılı olabiliyor.
Program dahilinde iş hayatına başlanılacak olan şirket hakkında detaylı bilgi edinilmesi gerekiyor. Öncelikle şirketin finansal destek alanında sağlamış olduğu avantajların öğrenilmesi ön plana çıkıyor. Şirketin ticari bir kurum olması, firma desteği ve bütçesi açısından daha avantajlı olarak görülüyor. Eğer ticaret işletmesi değilse, maaşların düzenli ödenip ödenmedi, sağlanan mali destek ve imkanların araştırılması gerekiyor.
Start-up programı, çalışma kültürünün oluşması konusunda oldukça başarılı bir programdır. Dolayısıyla programa başlayacak olan adayların, çalışma kültürüne uyum sağlamak ve bu kültürü benimsemek konusunda kendisinden emin olması gerekiyor. Çoğu aday, çalışma kültürünü edinmekte zorluklar yaşayabiliyor. Bu nedenle adayların şirket kültürü hakkında bilgi edinmesi, şirket vizyon ve misyonu hakkında kendisiyle bir ortak nokta bulması ön plana çıkıyor.
Kariyer fırsatları da bir diğer önemli nokta olarak yer alıyor… Genellikle bir girişim fikri olanların katıldığı bu programda, en hassas nokta kariyer fırsatları olarak bulunuyor. Geleceğe yatırım yapmak ve bu gelecekte bir girişimci olmak isteyen kişilerin çalışacakları şirkette elde edebilecekleri kariyer imkanlarını araştırması gerekiyor. Şirket tarafından sunulan ürün ve hizmetlerin başarısı, şirketin pazardaki konumu ve rekabet ortamı, şirket tarafından karşılanan müşteri istek ve talepleri bilinmelidir. Adayın doğru bir seçim yapmasının temelinde bu maddeler yer almaktadır.
Adaylar genellikle bu program dahilinde nasıl bir görevde yer alacaklarını bilemezler. Bu bilinmezlik start-up programı hakkında soru işaretlerinin oluşmasına ve hatta tercih edilmemesine sebep olabilmektedir. Fakat, start-up programları kurumsal işletmelere nazaran daha hızlı iş bulunabilen bir ortam sunmaktadır. Dolayısıyla, iş olanakları ve kariyer imkanı bu program içerisinde oldukça kapsamlıdır. Burada önemli olan nokta adayın kendisine uygun bir program seçmesidir. Aday ne kadar uygun bir program içerisinde bulunursa, o kadar çok iş imkanıyla karşılaşabilmektedir.