Stajyerlerin Mutlaka Dikkat Etmesi Gereken Noktalar!

Stajyerler, hayatlarının en önemli dönemlerinden birini yaşarken bazı noktalarda dikkatli olmalıdır. Staj dönemi, iş hayatına atılmadan önce yaşanabilecek ve en iyi deneyimlerin elde edilebileceği ortamdır. Dolayısıyla staj döneminin ilk gününden son gününe kadar adayların dikkatli olması, uyum sağlama sürecinde problem yaşamaması ve staj döneminin bitiminde başarılı bir şekilde ayrılabilmeleri için dikkatli olunmalıdır.

Staj dönemi içerisinde yapılan en büyük hata dönemin “basit” olarak düşünülmesidir. Staj döneminizi kurumsal bir şirkette geçirebileceğiniz gibi küçük ya da orta ölçekli bir işletmede de staj yapabilirsiniz. Önemli olan stajınızı nerede yaptığınız değildir. Staj döneminde siz ne yapıyorsunuz? Bu sorunun cevabını kendinize verebilmelisiniz. Uyum sağlama sürecinden sonra mutlaka iş hayatında yer alır gibi görev ve sorumluluklarınızı tamamlamalısınız. Stajyer olmanız, şirket içerisinde çalışmadığınız anlamına gelmeyecektir. Bu nedenle sizlere verilen görev ve sorumlulukları tam, sorunsuz ve başarılı bir şekilde yerine getirmelisiniz. Staj döneminiz, şirkette istihdam edilme fırsatınız da olabilir. Bu nedenle, hiçbir işi eksik yapmamaya özen gösterin.

Günümüz stajyerlerinin en büyük problemi sabırsız ve aceleci davranmalarıdır. Bunun en büyük sebebi de teknolojidir. Teknolojinin giderek yaygınlaşması ve günlük hayat içerisinde konfor, hız ve zaman tasarrufu sağlaması stajyerlerin de teknolojik gelişmeye uygun davranmasına sebep olmaktadır. Fakat, staj dönemi içerisinde sabırlı davranmak gerekir. Verilen görev ve sorumlulukları tam anlamıyla yerine getirebilmek için sabırlı olmalı ve aceleci davranmamalısınız. Görev ve sorumlulukları yerine getirirken size verilen zaman sürecine dikkat etmeli, zamanı iyi yönetmelisiniz.

Soru sormak, en önemli unsurdur. Bir stajyerin iş hayatına atılmadan önce detayları öğrenebilmesi için doğru soruları sorması gerekir. Hangi sektörde yer alırsanız alın, sektörü temelinden öğrenebilmek için soru sormayı kendinize alışkanlık haline getirmelisiniz. Yer aldığınız sektör hakkında bilgisiz ve tecrübesiz olacağınız için soru sormalı ve sorduğunuz soruları öğrenmeyi kendinize alışkanlık haline getirmelisiniz. Staj döneminin stresli ve zorlayıcı yönünü de öğrenerek atlatabilirsiniz. Bu sayede geçici iş döneminizden başarılı bir şekilde ayrılabilirsiniz.

Staj döneminin en büyük avantajı, stajyerlerin farklı departmanlar içerisinde farklı görev ve pozisyonlarda yer alarak departmanlar hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olabilmesidir. Döneminiz bir ayda olabilir üç ayda. Önemli olan bu zaman diliminde farklı departmanlarda yer alabilmeyi sağlamaktır. Eğer farklı departmanlar içerisinde pek çok görev ve sorumlulukta yer alabilirseniz, çok farklı iş tecrübeleri edinebilirsiniz. Bu sayede iş başvurusu yaparken pek çok adayın önüne geçebilirsiniz. Tecrübe edindiğiniz noktalar işe alım sürecinizi ve iş hayatınızı etkileyecektir. Dolayısıyla ne kadar çok fazla departman, o kadar çok adayın önüne geçmek demektir.

Staj yapacağınız yerin hayalinizdeki işle bir bağlantısı olduğunu düşünmüyorsanız, o bağlantıyı kendiniz kurmaya çalışın. Örneğin turizm ve otelcilik bölümünde okumanıza rağmen bir sigorta acentesinde staj yapıyorsanız, staj süreciniz boyunca bölümünüzle staj yeriniz arasında bağlantı kurmaya çalışarak, kendinize yeni bilgiler kazandırabilirsiniz. Hatta ve hatta dönem sonunda girişim fırsatı bulabilir ve yeni bir girişimci adayı olarak kendi işinizi kurarak iş hayatına atılabilirsiniz.