UniCredit’in Yapıkredi’den Çıkışının Sebebi Baskılarmış!

Yapı Kredi Bankası’nın ortağı olarak bilinen UniCredit bir süre önce tüm hisselerini satışa çıkarmış ve satış işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından Türkiye’den tamamen çekilme kararı almıştı. Alınan bu kararın arkasındaki sebepler çeşitli tartışmalara neden oldu. Bankanın çıkış işlemlerini başlatan ilk olayın 2014 yılının son çeyreğinde gerçekleştiği belirlendi. O dönem 15 milyar dolarlık bir zararın açıklanmasının ardından, süreç İtalyan ekonomisini de etkilemeye başladı.

Üst yönetim tarafından yeni tasarruf önlemleri alındı. 8 bin 500 kişi işten çıkarıldı. UniCredit zararın ve ekonomik daralmanın etkisiyle Polonya’da bulunan bankasını satışa çıkardı.

Son dönemlerde, 2019 yılının son çeyreğinde banka yeniden İtalya’da ciddi miktarda bir zarar açıkladığını belirtti. Yine çalışanların bir kısmının ve varlıkların çıkarılması ile ilgili bir planın olduğu belirtiliyordu. Gelişmekte olan ülkelerde ekonomik risklerin daha fazla olması ve dengelerin aniden değişmesi aynı zamanda Avrupa bankalarının en büyük endişelerinden birisi olduğu için Türkiye’den çekilme kararı aldıkları ifade edildi. İtalya’dan gelen baskıların bu yönde artması sebebiyle ayrılık kararı aldıkları belirlendi.