Verimli Toplantılar İçin 2 Pizza Kuralı

Jeff Bezos günümüzde 152 milyar dolarlık büyük servetiyle dünyanın en zengin insanı konumunda bulunuyor. Online ticaret şirketi Amazon’un kurucusu ve CEO’su olan iş adamı başarılı çalışmalarıyla servetini katlamaya devam ediyor.

Dünyanın en büyük şirketinin başında olmak pek çok sorumluluğu ve yapacak işi beraberinde getiriyor. Başarılı ve aktif bir yönetim için süreci verimli yönetebilmek son derece önemli. Her şirketin gidişatını öğrenmek, çalışanların fikirlerini almak, yeni projeler geliştirmek ve başarı sağlamak adına toplantı yapmaları gerekir. Ünlü girişimci ve iş adamı Jeff Bezos’un en büyük sırrının ise verimli toplantı yapmak ve toplantıları kontrol etmek olduğu söyleniyor.

Uzmanlar aslında iş toplantılarının zaman kaybı olduğunu düşünüyorlar. Kurumsal hayatın vazgeçilmez aktivitelerinden birisi olan toplantılar, verimli geçirilmediği takdirde çalışma saatlerini çalan bir süreçtir. Verimsiz toplantılarda gereksiz notlar tutulur kahve ile çaylar tüketilir ve en sonunda çok da önemli olmayan kararlar alınır. Ancak bu süreç birkaç saatin kaybı demektir. Toplantı sırasında boşa geçirilen bir dakikada bile işinizi ve kendinizi geliştirmek için kararlar alabilirsiniz. Verimli toplantılar için başarılı girişimci Jeff Bezos’un 2 Pizza Kuralı dikkat çekiyor.

2 Pizza Kuralı Nedir?

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos verimsiz toplantıların ne kadar büyük bir zaman kaybı olduğunun farkında. Vaktini boşa harcamak yerine üretmekten yana olan ünlü girişimci gereksiz olan toplantıların iptal edilmesini istiyor. Ancak bir toplantı çeşitli şartlar altında mutlaka yapılmalıysa da bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Bu süreçte ‘iki pizza kuralı’ devreye giriyor.

Bu mantık aslında son derece basit görünüyor. Yapılan gözlemler sonrasında bir toplantıya ne kadar fazla kişi davet edilirse toplantının verimli geçme şansı bir o kadar düşüyor. Bu durumda ne yapılmalı? İki pizza kuralına göre, iki pizzanın doyuramayacağı kişi sayısı kadar kişiyle toplantı yapılarak süreç yönetilmeli.

Kalabalık iş toplantıları dikkatin çok daha çabuk dağılmasına neden oluyor. Toplantıda alınan kararlar sonrasında herkesin dilediği gibi fikirlerini tartışabilme imkanı bulunmuyor. Toplantıya gelen pek çok katılımcı sadece dinleyici sıfatıyla orada bulunuyor. Bu durumda alınması gereken kararların ve ortaya çıkabilecek parlak fikirlerin engellenmesine neden oluyor. Büyük gruplar yerine küçük gruplarla toplantı yapmak daha parlak fikirlerin tartışılmasını sağlıyor. Toplantı hızlı tamamlanıyor ve sorunlar çözüme kavuşturuluyor.

Toplantı yapılmadan önce, üzerinde durulması gereken konular belirlenmeli. Ardından toplantıyı başarılı bir şekilde yönetecek bir moderatör seçilmeli. Böylece konu dağılmadan kısa sürede toplanabilir. Jeff Bezos tarafından benimsenen iki pizza kuralı azın her zaman çoktan daha değerli olduğunu gösteriyor. Bu yöntem sadece toplantılar için değil hem iş hem de özel yaşantının her anında uyarlanarak etkili biçimde uygulanabilir. Verimli toplantılar iş yaşamında gelişim ve ilerleme için önemlidir. Verimsiz geçen toplantılar, çalışanların zamanlarından çalmak haricinde herhangi bir işe yaramaz. Bu durumda başarılı isimlerin verimli toplantı taktiklerine iş yaşamında yer vererek başarıyı yakalayabilirsiniz.