Wells Fargo Sahte Hesap Skandalları

Kuzey Kaliforniya Bölgesi, gündemdeki Wells Fargo bankasıyla ilgili sahte hesap ile dolandırıcılık konusundaki ağır davaya ait olan avukatlık ücretlerini onayladı. İncelenen eski kayıtlarda 2016 yılına ait olmak üzere çok sayıda esrarengiz yüksek faizli kredi ve mevduat hesapları ile karşılaşıldı. Ancak bu sahte hesap konusunun 2002 yılına kadar gidebileceği söyleniyor. Çünkü davacı olan müşterilere ait sorunlar 2002 yılına kadar uzanıyor.

Wells Fargo Bankası’na açılan davada ele alınan konu sadece sahte hesaplar değil. Aynı zamanda müşterilerinin kredi notları ile oynama gibi daha birçok konu da bu dava altında incelenmekte. Böylelikle müşterileri kredi notlarının, bankanın itibarının, hissedar yatırımlarının ve daha birçok temel sisteme ait konuların daha fazla zarar görmemesi adına dava hızlı bir şekilde ele alınıyor.

Wells Fargo Çalışanları da Mercek Altında

Wells Fargo Bank’ın davada konu edindiği sahte hesaplar meselesi bankanın çalışanlarına kadar sıçradı. Bankacılık departmanında çalışmakta olan personellerin satış hedeflerine ulaşmak için gerçek olmayan işlemleri gerçekleştirmeleri davada konu alınıyor. Şimdilik ortaya çıkartılan kayıtlara göre ortalama 1,5 milyon kadar mevduat hesabı, hesap sahiplerinin izni olmadan açılmış ve yürütülmüş. Personellerin usulsüz işler yaparak satış hedeflerine ulaşmaları, 5.300 Wells Fargo çalışanını olumsuz yönde etkileyebilir.

Personellerin Satış Hedeflerini Arttırmak İçin İzledikleri Usulsüz Yöntem

Çok sayıda Wells Fargo Bank müşterisinin neden mağdur olduklarına ait senaryo gün yüzüne çıktı. Amaç personellerin satış hedeflerine ulaşabilmeleriydi. Satış hedeflerine ulaşmak isteyen Wells Fargo bankacıları çözümü şu şekilde buldu:

Öncelikle müşteriler adına sahte hesaplar açıldı. Bu sahte hesaplardan müşterilerin haberi dahi yoktu. Yeni açılan hesapları finanse etmek ve müşterilere kredi sunmuş görünerek satış hedeflerini arttırmak için hemen hızlıca müşterilerin gerçek hesaplarından bu sahte hesaplara para transferini gerçekleştirdiler.

Yeni hesap açarken gerekli olan güvenlik kodları için sahte yöntemler bulundu. Müşterilere ait iletişim bilgileri yerine ise Wells Farfo çalışanlarına ait iletişim bilgileri girildi.

Yeni hesapların açılıp kapatılması çok kısa bir zaman dilimi içerisinde gerçekleşti. Böylelikle hesap sahiplerinin bu durumdan haberi dahi olmadı. Ancak hesaplarının takibini ayrıntılı bir şekilde gerçekleştiren müşteriler, kredili mevduat hesaplarındaki bakiye azalmasını fark ettiler. Ekstradan ve usulsüz bir şekilde kesintiye uğrayan hesapları konusunda itirazda bulundular.

Yapılan ön araştırmalara göre; Wells Fargo bankacıları yaklaşık 85.000 sahte hesap açtı ve bu yöntem ile 2 milyon dolarlık bir ek gelir sağlayarak satış hedeflerine ulaşmaya çalıştı.