Finansal Kariyer Hedefleri – Hayatımızı idame ettirebilmemiz için çalışmamız şartken, çalıştığımız sektörün ve işin de bize eziyet olmaması gerekiyor. Bu nedenle kariyer hedefimizi kendimize en uygun şekilde belirlemeliyiz.
Kariyer Hedefi Nedir?
İşe olan ilgi ve sevgi ne kadar fazla ise zorlukların üstesinden gelebilmek de bir o kadar kolay oluyor. Bu noktada ise kariyer hedefinin önemi yadsınamaz bir boyuta ulaşıyor. Kariyer hedefinizi belirlerken kendi beklentilerinizi ele almalı ve kendinize dürüstçe birtakım sorular yöneltmelisiniz. Dürüst bir şekilde cevapladığınız tüm sorular ile kariyer hedefiniz şekillenecektir.
Finansal Kariyer Hedefleri Nasıl Belirlenir?
Bu sorular arasında en yaygın olanı mülakatlarda da sorulan kendinizi 5 yıl sonra nerede gördüğünüz olacaktır. 5 yıl sonranızı şekillendirebilmeniz için öncelikle şu sorulara odaklanmalısınız:
- Tanıdığım ve bildiğim meslek arasında hangisine kendimi daha yakın hissettim?
- Başarabileceğim meslek hakkında yeterli bilgiye sahip miyim?
- Mesleğin artı ve eksileri ile başa çıkabilecek kadar ilgili miyim?
- Mesleğim olarak seçeceğim alan benim kişiliğim ve yeteneklerim ile uyuşuyor mu?
- Bu meslekte istediğim noktaya ulaşabilecek miyim?
- Mesleğin beklentilerini karşılayabilecek kadar kendimi geliştirebildim mi, geliştirebilecek miyim?
Bu sorulara verilen cevaplar en dürüst şekilde cevaplanmalıdır. Bu sayede kişi kendisine en uygun kariyer hedefini belirlemiş olacaktır.
Finansal Kariyer Hedefleri belirlerken dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise hedefin vadesidir. Belirli bir dönem için alınan hedef kararları mesleği sadece kısa vadede etkiler. Bu kısa vadeli hedefler kariyer hedefini uzun bir vadeye dönüştürebileceği gibi kısa olarak kalmasına da neden olabilir. Bu nedenler hedefleri belirlerken kısa ve uzun vadeli hedeflere dikkat edilmeli, kısa süreli hedeflerin uzun vadeli olan hedefleri destekleyici nitelikte olması gerekmektedir.
Tüm bu sorular ve düşüncelerin tamamının da gerçekçi olması oldukça önemlidir. Aksi bir durum mesleğe olan ilginin kaybolmasına ve uzaklaşılmasına neden olabilmektedir.
Yeni Mezunlar Finansal Kariyer Hedefleri Nasıl Belirlemeli?
Finans sektörüne ait okulların genellikle zorunlu staj uygulamaları bulunur. Eğer finans bölümlerinden mezunsanız staj sayesinde mesleğinize ait birtakım bilgilere ulaşmış olursunuz. Eğer böyle bir fırsatınız olmadıysa, kariyer hedefinizi belirlemek için mesleğiniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaya odaklanmalısınız. Başarılı bir kariyer için ulaştığınız bilgiler hayatınızı da şekillendirecek nitelikte olabilir.
Eğer kendinize sormanız gereken sorulara yeteri kadar dürüst bir şekilde cevap verirseniz, önünüzde engel kalmayacaktır. Dürüst cevaplar vermemeniz hayatınızı ve kariyerinizi olumsuz yönde etkiler.
Çoğu kişi sevdiği işi yapmadığı ve yapamadığı için mesleğine ve kendisine yarar sağlayamaz. Mutlaka çevrenizde kariyerinden memnun olmayan kişiler vardır. Finans alanında kariyeri olan ve bu durumdan memnun olan insanların düşüncelerine kulak vermeniz sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Kendinize Güvenin!
Mesleğini sırf zorunda olduğu için devam eden kişiler düşünce yapınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca mezuniyetiniz boyunca tüm çabalarınızın boşuna olduğuna inandırması muhtemeldir. Bu nedenle işinden keyif alan ve size yardımı dokunacak kişiler ile görüşmeli ve araştırma yapmalısınız.
Edinmiş olduğunuz bilgiler hedefinizi belirleme konusunda size oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca bu konu hakkında meslektaşlarınız ile görüşüyor olmanız da fikirlerinizi geliştirecektir. Finans alanı içerisinde pek çok sektörü barındırdığı için görüşebileceğiniz veya fikir sahibi kişilere de ulaşımın kolay olacaktır.
Kısa vadeli bir hedef ile finans sektöründe hangi alan yatkın olduğunuzu ya da ilginiz olduğunu da anlamanızı sağlayabilir. Bu nedenle ulaşabildiğiniz iş imkanlarını değerlendirmelisiniz. Eğer okul döneminde bir staj imkanınız olduysa karar vermeniz daha kolay olacaktır. Ayrıca staj yaptığınız kurum ile de devam etme sansı yakalayabilir ya da staj süresinde edindiğiniz çevreden faydalanabilirsiniz. En önemli nokta ne istediğinizi öğrenmek için yeterli bilgiye sahip olmanızdır.