Finans Sektöründe Çalışma Olanakları

Kişiler, gelir sağlamak için çeşitli işlerde çalışmakta veya yatırımlar yapmaktadırlar. Yapılacak işin getirisinin yüksek olması, kariyer geliştirme imkanı tanıması gibi çeşitli profesyonel ihtiyaçlara cevap vermesi gerekir. Bu noktada çoğu kişinin yöneldiği bir iş alanı ise finans sektörüdür. Finans sektöründe iş imkanları oldukça fazladır.

Finans Sektöründe İş Bulmak

Sektör, dünya çapında gelişim gösteren global bir iş alanıdır. Bankalar, sigorta şirketleri, yatırım şirketleri, aracı kurumlar, borsalar finans sektöründe faaliyet gösteren önemli kuruluşlardır. Sektörün çok sayıda mesleğe hitap etmesi, faaliyet alanının global olması nedeniyle kariyer inşa etmek isteyen pek çok kişi finans sektörüne yönelmektedir.

Finans sektöründe çoğu meslekten iş bulunabilmektedir. Örneğin bir avukat olarak bankalarda, bir yazılım mühendisi olarak büyük finansal kuruluşlarda çalışabilirsiniz. Finans alanında uzmanlaştıysanız ve bu alanda bir meslek icra etmek istiyorsanız finans sektöründe oldukça fazla pozisyonda iş bulabilirsiniz. Finans sektöründe iş bulmak için öncelikle ön lisans veya lisans mezunu olmanız gerekir.

Lisans mezunlarının sektörde iş bulma imkanı daha fazladır. Çeşitli sertifika, finans eğitimleri veya yüksek lisans eğitimiyle uzmanlık kazanabilir ve mülakat sürecinde rakiplerinizin bir adım önüne geçebilirsiniz. Finans sektörü, kariyer gelişimi için oldukça elverişli bir iş alanıdır. Başarılı olduğunuz takdirde en tepedeki pozisyonlara kadar terfi edebilir, dilerseniz yurtdışında kariyerinizi ilerletebilirsiniz. Özellikle bankalar gibi büyük finansal kuruluşların yurtdışı iş imkanları oldukça fazladır. Kişisel tercihleriniz ve hedefleriniz doğrultusunda finans sektörünün bir çalışanı olarak kariyerinizi inşa edebilirsiniz.

Finans Sektöründe İş Bulma Yöntemleri

Finans sektöründe iş bulmak için öncelikle eğitim kriterini sağlamanız gereklidir. En az ön lisans, tercihen lisans mezunları sektörde kolaylıkla iş bulabilmektedir. Ekonometri, bankacılık, iktisat, bankacılık ve finans, maliye, bankacılık ve sigortacılık, uluslararası finans gibi bölüm mezunlarının finans sektöründe iş bulma olasılıkları daha fazladır.

Bu noktada önemli olan finans sektörünün hangi dalında kariyerinizi oluşturmak istediğinizdir.

Bankalar mı?

Sigorta şirketleri mi?

Aracı kurumlar mı?

Borsalar mı?

Sektör oldukça fazla iş alanına ev sahipliği yaptığı için seçenekleriniz de aynı oranda artmaktadır. Örneğin gelecekte yurtdışında çalışma deneyimi kazanmak istiyorsanız uluslararası faaliyet gösteren büyük şirketlere ve bankalara yönelmelisiniz. Çalışmak istediğiniz iş alanına karar verdikten sonra o alanda faaliyet gösteren, uyum sağlayacağınızı düşündüğünüz şirketlerin ve kuruluşların iş ilanlarını takip etmelisiniz. Bu ilanlar şirketlerin kendi sitelerinde veya iş bulma sitelerinde yayınlanmaktadır. İlanlarda aranan nitelikleri sağlıyorsanız başvurunuzu yapabilir ve çağrıldığınız takdirde mülakata katılabilirsiniz. Aranan nitelikler bu noktada büyük önem taşır. Hedeflediğiniz alanda kariyer planlarınız için bu alanda iş ilanlarında aranan özelliklere uyumlu hale gelebilmek adına var gücünüzle çalışmanız olmazsa olmazımızdır.

Finans alanında çalışmak için ekstra bir yöntem bulunmamaktadır. Yabancı dil konusunda kendinizi geliştirerek iş bulma sürecini kolaylaştırabilirsiniz. İngilizce artık bütün firmalar tarafından talep edilmektedir. Buna ek olarak Almanca, Fransızca gibi global yabancı dilleri öğrenerek şansınızı arttırabilirsiniz.

Finans global bir iş alanı olduğu için yabancı dil bilmek her zaman faydanıza olacaktır.

Finans Sektöründe Ücretler

Sektör, maaş konusunda oldukça tatmin edici iş pozisyonlarına sahiptir. Kazanacağınız maaş tamamen çalıştığınız pozisyona bağlıdır. Örneğin bir bankanın gişe memuru ortalama 3.000 tl maaş alırken banka müfettişinin maaşı 9.000 liraya kadar ulaşabilmektedir. Uluslararası bir firmanın finans müdürünün maaşı ise 70.000 hatta 200.000 liraya kadar ulaşabilmektedir. Burada önemli olan bünyesinde çalışılan firmanın iş hacmidir.

Uluslararası bir firmanın finans müdürü, yalnızca yurtiçi faaliyet gösteren bölgesel bir firmanın finans müdüründen daha yüksek maaş alacaktır. Bu nedenle daha yüksek maaş, yurtdışı kariyer imkanı gibi beklentileriniz varsa mutlaka uluslararası finansal kuruluşların bünyesinde iş bulmaya çalışmalısınız. Tıpkı bankalarda olduğu gibi bütün kuruluşlarda verilen maaşlar kadroların niteliğine göre şekillenmektedir. Ancak finans sektörü, kariyer gelişimine açık bir sektör olduğu için en düşük maaşla kariyerinize başlasanız bile gelecekte yüksek meblağlarda para kazanabilirsiniz.

Finans sektöründe iş bulduktan sonra çalışma hayatınız boyunca kendinizi geliştirmeli, gerektiği noktada uzmanlık kazanmak için eğitimlere katılmalı, etrafınızda gelişen iş fırsatlarını değerlendirmelisiniz.

Nurkan Aydoğan
Bankacılık ve Dijital Pazarlama Uzmanı