Yeni Mezunlara İş Görüşmesi Mülakatları için Öneriler!

Eğitim hayatını tamamlayan her yeni mezun, personel alımı yapan şirketlere iş başvurusu yapar ve bir an önce iş hayatına atılmak ister. Günümüzde birçok şirket, yeni mezunlara istihdam sağlamaktadır. Bu şirketler ilk iş deneyimini yaşayacak olan adayları istihdam ederek eğitir ve kendi bünyesinde çalışmalarını sağlarlar. İş başvurusu sonrasında başlayan süreç, adaylar açısından oldukça zorlu bir süreçtir. Değerlendirme aşamasında birçok iş görüşmesi mülakatına katılmak ve sorulara cevap vermek zorundadırlar.

Mülakat Tavsiyeleri

Mülakatlarda nasıl davranacağını, sorulara nasıl cevap vereceğini bilmeyen adaylar, mülakat öncesinde hazırlık yapmalı ve sorulabilecek sorulara çalışarak, hazırlanmalıdırlar. Yeni mezun olduğunuzu anlayan şirket yetkilileri, iş başvurusunda sizlerin heyecanını azaltmak amacıyla, görüşmeye sohbet havası katar. Bu durum karşılığında resmiyetinizi ve ciddiyetinizi bozmamak püf noktadır.

Giriş, gelişme ve sonuç bölümünden oluşan mülakatlarda, verilen cevaplar bir sonraki sorunun belirleyicisidir. Bu nedenle sorulara dikkatli cevap vermelisiniz. Mülakatı yönetmek istiyorsanız, cevaplarınız etkileyici olmalı. Özgüven eksikliği sık rastlanan bir sorundur. Görüşmeye gitmeden önce kafanızda oluşan olumsuz durumları bir kenara bırakmalısınız.

Pozitif ve güler yüzlü olmaya özen göstermelisiniz. İş görüşmesi mülakatlarında tuzak olan sorulara ve davranışlara dikkat etmelisiniz. Yetkili tarafından ikram edilse bile sigara içmemeli, talepte bulunmamalısınız. Giyiminize, temiz ve bakımlı olmaya, ses tonunuzun vurgulu ve doğru tonda olmasına dikkat etmelisiniz. Temiz ve bakımlı görünmeniz, işveren kişiyi etkileyecektir.