İdeal Bir Özgeçmişin Uzunluğu Ne Kadar Olmalı?

ideal-bir-ozgecmisin-uzunlugu-ne-kadar-olmali

Banka personel alımları için en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri özgeçmişler ve özgeçmişin uzunluğu olarak bilinir.

Etkili Özgeçmiş Nasıl Olmalıdır?

Bir özgeçmiş insan kaynakları uzmanlarının hem ilgisin çekecek, hem de dikkatini dağıtmayacak şekilde olmalıdır. Etkili özgeçmiş denildiğinde sahibi hakkında net bilgiler veriyor olması, kelime ve bilgi kalabalığından uzak olması gerekir. Bazı kişiler personel alımı başvurusu yapan kişinin deneyimleri ne kadar çoksa özgeçmişin de o kadar çok sayfadan oluşması gerektiğini söylerler. Ancak özgeçmişleri inceleyen uzmanlar arasında yapılan araştırmalar durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koyar. Deneyimi az olan kişilerin özgeçmişlerinin tek sayfadan, çok olan kişilerin de çok sayfadan oluşması gerektiği kanısı insan kaynakları uzmanları tarafından çürütülmüştür.

İK Uzmanları için Bir Özgeçmiş Nasıl Olmalıdır?

Yapılan araştırmalar 2 sayfadan oluşan özgeçmişlerin şirket yöneticileri veya işe alım uzmanları tarafından daha çok tercih edildiğini ve okunduğunu kanıtlıyor. Uzmanlar özgeçmişlerin uzunluğunu aslında deneyime göre değerlendirmiyor. Onlar için önemli olan kişinin o zamana kadar edindiği deneyimler, aldığı görevler, hangi alanlarda uzman olduğu, hangi okullardan hangi mezuniyetlerinin olduğu, ilgi alanlarının neler olduğu, aldığı kişisel gelişim eğitimlerinin olup olmadığı, erkek adayların askerlik durumları, tüm adayların kişisel bilgileri ve fotoğrafları, referanslarının olup olmadığı, daha önceki işlerinde elde ettikleri başarılar ve varsa aldıkları ödül ve teşvikler gibi detaylardır. Bu gibi detaylardan oluşan bir özgeçmiş doğru özgeçmiş hazırlama kurallarına uymuş demektir. Bu bilgiler 2 sayfaya yayılırsa ve gereksiz bilgilerden, süslü cümlelerden kaçınılır, net ve doğru bilgiler verilirse işe alımla ilgili kişilerin ilgisi daha çok çekilebilir.

Özgeçmişiniz ne kadar etkili olursa olsun bu kesinlikle işe alınma garantisi olarak görülmemelidir. İş başvurusu sürecinde adayların aynı zamanda vasıflarına uygun iş başvurusu yapması, davet edildiği iş görüşmelerine tam performans hazırlanarak bitmesi, işi konusunda kendisini sürekli geliştirmesi ve bu gelişimi doğru ortaya koyabilmesi gibi noktalara da dikkat etmesi gerekir.