Yönetici Adaylarının Sahip Olması Gereken Popüler 7 Özellik

Kariyerinizde yönetici olmak varsa, yönetici olabilmenin getirdiği sorumluklarını almalı ve bu pozisyona uyumlu yetkinliklere, becerilere, ruha ve özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Sürekli değişime uğrayan iş alanlarından biri olan yöneticilik pozisyonu için daima değişime ve yeniliklere açık olmalısınız.

Bütün bu değişimlere ve yeniliklere rağmen, yönetici adaylarının sahip olması gereken en popüler 7 özellik bulunuyor. Bu özelliklere sahip olmak, gelecek yaşantınızda katkı sağlamakta, yöneticilik hayallerinize daha hızlı ulaşmanıza yardımcı olmaktadır.

Öncelikle hangi sektörde olursanız olun, sektördeki yönetici adaylarından biriyseniz teknolojiden faydalanmayı bilmelisiniz. Teknoloji sayesinde iş dünyası sürekli olarak büyüyen ve gelişen bir alt yapıya sahiptir. Bu durumda da yapay zeka teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

Etkili ve başarılı bir yöneticinin, iyi bir lider olması gerekir. Bunun içinde daha az benmerkezci yani bencil olması aranan özellikler arasındadır. Yöneticilerin “Yönetici benim, ben ne dersem o olur” şeklinde davranması en büyük hatalardan biri olarak görülüyor. Çalışan ve yönetici ilişkilerinin daima aktif tutulması, iş gücüne dayalı faaliyetleri hızlandırmakla birlikte şirketi şirket yapan çalışanların her zaman motive olmasını sağlıyor.

Yönetici adaylarının teknik yeteneklerinin yanı sıra sosyal yeteneklere de sahip olması, kişisel gelişimlerine önem vermesi gerekiyor. Sosyal becerileri değerlendirme konusunda uzman olmanız, yöneticilik hayatınızda daha yaratıcı olmanızı sağlıyor. Eleştirel düşünme ve şirket içerisi faaliyetlere verim kazandırabilmek için bu özelliği mutlaka taşımalısınız.

Daima sonuç odaklı olmalısınız. Sorunlardan çok çözümlere odaklanmanız, liderlik yaparken çalışanlarınıza ve şirketinize yol göstermenizi sağlayacaktır. Stratejik bir yönetim için, çözüm odaklı olmak gerekmektedir. Bu durumda da ortaya stratejik bilinç kavramı ortaya çıkmaktadır. Özetle, sorumluluk sahibi olmalı, hatalarınızı bilmeli, hatalar yerine çözümlerine odaklanmalısınız.

İş ortamı daima stres içeren bir yerdir. İşletmecilerin, yöneticilerin, satış ve pazarlama departmanında bulunan elemanların ve daha nice şirket çalışanının iş hayatında stres faktörü bulunmaktadır. Fakat iyi bir yönetici olmak istiyorsanız stresle başa çıkabilmeniz gerekiyor. Fikir birliği içerisinde olmalı ve uyumlu çalışmalısınız. Çalışanlarınızın üzerindeki baskıyı ve stresi arttırmak yerine daima motive eden ve takım çalışmasının bilincini çalışanlarına aktaran yönetici olmanız, şirketinize başarıyı getirecektir.

Geleneksel tekniklere bağlı kalmaktan vazgeçmelisiniz. Kimi zaman kendi tekniklerinizi oluşturmak, şirketinizin daha da başarılı olmasını sağlayabilir. Bu nedenle kendi kültürünüzle, şirket kültürünü uyumlu bir hale getirmelisiniz. Şeffaf olmanız bu nedenle önemlidir. Şeffaf olabilirseniz, daha hızlı karar verebilir, yeni teknikleri daha hızlı uygulama planına sokabilirsiniz.

EQ yani duygusal zekaya sahip olmalısınız… Gelecekte, en önemli beceriler arasında sayılacak olan duygusal zeka sayesinde kendinizi tanımak konusunda yabancılık çekmezsiniz. Kendinizi ne kadar çok iyi bilirseniz, o kadar da başarılı bir yönetici olursunuz. Yöneticilik kültürünün temelinde daima “kendini bilmek” vardır. Dolayısıyla başarılı yöneticiler eksikleri ve güçlü yönleriyle birlikte kendilerini çok iyi tanırlar.