Uzun zamandır üzerine konuşulan ve tartışılan iş dönemine sonunda başlanıldı. Dünya genelindeki büyük şirketler, yavaş yavaş “4 gün iş, 3 gün tatil” modeline geçiş yapıyor. Üzerine çok tartışılan bu iş dönemi, yapılan araştırmalar ve deneyler sonucunda, insanlar üzerindeki verimliliği arttırmayı hedefliyor. Çünkü iş yaşamındaki pek çok personel “tükenmişlik sendromu” ile mücadele ediyor.
Yapılan araştırmalara göre bu sistem sonucunda ilk olarak tükenmiş sendromu yaşayan personeller motivasyon ve verimlilik kazanmış olacak. Aynı zamanda şirketlerdeki iş stresinin azalacağı ve insanların bu sistem ile daha üretken olacağı da şirketlerin avantajına olacak gibi duruyor…
Deneyenler Memnun
Dört günlük çalışma modeline geçiş yapan şirketler, aldıkları sonuçlardan oldukça memnun olduklarını da dile getiriyor. Bu çalışma modeline geçiş yapan ve Yeni Zelanda’da bulunan Perpetual Guardians şirketi, bu model sonucunda şirket içerisindeki iş stresinin neredeyse “yok” denecek ölçüye ulaştığını belirtiyor. Perpetual Guardians şirketinin günümüzde 230 adet personeli bulunuyor ve tam tamına iki aydır bu iş modeli ile çalışmalarına devam ediyor. Şirket tarafından verilen bilgilendirmelere göre, çalışanların şirkete bağlılık oranının arttığı da belirtiliyor. Verimlilik konusunda ise herhangi bir değişimin söz konusu olmadığı ifade ediliyor.
Aynı şekilde Berlin’de bulunan ve bilgisayar şirketi olan Planio’da bu iş modeline geçiş yapan şirketlerden biri olarak yer alıyor. Şirketin üst düzey yöneticisi Jan Schulz-Hofen yaptıkları değişimden sonra şu açıklamayı yapıyor:
“Beş gün çalıştığınız zaman daha fazla vaktiniz olduğunu düşünerek işleri ağırdan alıyorsunuz. Ara veriyor, kahvenizi daha yavaş içiyor, iş arkadaşlarınızla muhabbete dalıyorsunuz. Ancak eğer cuma gününüzü tatil yaparak geçirmek istiyorsanız işinize daha fazla konsantre oluyorsunuz ve daha hızlı, verimli çalışıyorsunuz.”
Türkiye’de Ne Zaman Uygulanacak?
“4 gün iş, 3 gün tatil” iş modelinin Türkiye’de ne zaman uygulanacağı ise bilinmiyor. Lakin yapılan araştırmalara göre Türkiye’deki çalışanlar, haftalık çalışma saati bakımından AB ülkelerine göre en çok mesaiye sahip olan ülkeler arasında yer alıyor. Yurt dışındaki pek çok ülke çalışanlarına haftalık 40 saatten oluşan bir çalışma programı sunarken Türkiye’deki insanlar ortalama olarak haftada 60 saat iş başı yapıyor.
Yine dünya genelinde yapılan bir iş araştırmasında 8 ülkeden 3 bin adet işçi seçiliyor. Bu işçilerin yarısından fazlası, işlerini herhangi bir sekteye uğratmadan günde 5 saat çalışarak tamamlayabileceklerini dile getiriyor. Bu da haftada 5 iş günü olduğu düşünülürse 25 saat yapıyor. Oysa insanlar 40 saat altında çalışma fırsatı bulamıyor. Hele ki Türkiye’de böyle bir fırsat ya da bu fırsatın imkanından bile söz edilemiyor.
Bu nedenle Türkiye açısından bu iş döneminin başlaması uzun bir zaman alacak gibi duruyor… İşletmeler arasında yer alan çok uluslu şirketlerin henüz daha yeni “Haftada 1 gün evden çalışma düzeni” sistemine geçiş yaptığı göz önünde bulundurulursa, Türkiye’nin bu iş dönemine geçiş yapması için ortadan pek çok engeli kaldırması gerektiği de görülüyor.