Yetkinlik Bazlı Mülakat Nedir?

Bir iş görüşmesi daveti aldınız ve mülakat günü çattı geldi. Görüşmenin olacağı güne kadar hazırlığınızı tam anlamıyla yaptınız, stres ve heyecan seviyenizi kontrol altında tutabiliyorsunuz. Güzel bir giriş yaptınız ve kısa bir sohbetin ardından, İK yetkilisinin sorularının başladığını gördünüz. Fakat o da ne? Soruların tamamı kişiliğiniz, karakteriniz, iş yapış tarzınız, performansınız ve sosyal becerilerinize yönelik olarak geliyor. Sizden, hayat hikayenizin anlatılması isteniyor ve sizde anlatıyorsunuz.

Mülakat sonrasında biraz şaşkınlık içerisinde, “Bu nasıl bir mülakattı?” diye soruyorsunuz kendinize… İşte, cevap! Yaptığınız görüşme, günümüz şirketlerinde trend haline gelmiş olan yetkinlik bazlı mülakat idi. Peki bu mülakat türü ne anlama geliyor? Yetkinlik bazlı mülakat nedir ve bu mülakat türünde başarılı olmak adına püf noktalar var mıdır?

Bilimsel Verilere Dayanıyor

Yetkinlik bazlı mülakat, İK uzmanları açısından sık sık tercih edilen bir iş görüşmesi olarak günümüzde yer almaktadır. Bu mülakatın tercih edilme sebeplerinden biri, bilimsel verilere dayanıyor olmasıdır.

İK yetkilisi tarafından adaya yöneltilen soruların tamamı spesifik soruları kapsamaktadır. Adayın problem çözme becerilerine ve insan ilişkilerine yönelik sorulan sorular ile adayın geçmişe dair elde edilen bilgiler, geleceğe dair bilimsel verileri ortaya koyarak, adayın hangi davranışsal profile sahip olduğunu göstermektedir. Bu sayede, adayın işe uygunluğu, pozisyonda elde edebileceği başarı da tespit edilmektedir.

Bu mülakat türünde adayın başarılı olabilmesi fazlasıyla dikkatli olması gerekir. Yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı bu mülakat türünde, gerçekçi ve etkileyici olmak gerekir. Sizden hayat hikayeniz, sosyal becerileriniz, kişisel ve karakter özellikleriniz hakkında bilgi istendiğinde, gerçekçi davranmanız şarttır. Yalan söylediğiniz takdirde, yalanınız da çok kolay bir şekilde tespit edilmektedir.

Örneğin İK yetkilisi size, “Takım çalışması hakkında ne düşünüyorsun?” şeklinde bir soru sorduğunda ve siz bireysel çalışmayı seviyorsanız, cevabınızda “Takım çalışmasının şirkete büyük katkılar sunduğunu düşünüyorum. İkili ilişkilerde başarılı biri olarak bireysel yerine takım çalışmasını yeğlerim.” derseniz, direkt olarak yalan söylediğiniz anlaşılacaktır.

Genel olarak yetkinlik bazlı mülakat soruları şu şekilde olmaktadır:

  • İş ortamında takım arkadaşlarınızla anlaşamadığınız bir nokta oldu mu? Çözüm yolunuz neydi?
  • Projeleri nasıl planlar ve yürütürsünüz?
  • Zaman yönetiminiz nasıldır?
  • Zaman açısından birbiri ile ters olan işleri aynı anda yürütmeniz gerekirse nasıl bir yol izlersiniz?
  • İnsanların herhangi bir konuda bakış açısını değiştirecek ve onları etki altında bırakacak bir anınız oldu mu?
  • İş hayatınızda yaşamış olduğunuz en büyük problemden ve bu problemi çözüm yolunuzdan bahseder misiniz?
  • Zor bir durumda nasıl karar alırsınız?
  • Yaptığınız herhangi bir işte, nasıl bir katkı ya da yenilik sağlamak istersiniz?
  • Baskı ve yoğun stres altında çalıştınız mı? Bu zaman sizin için nasıl geçti?

Yetkinlik Bazlı Mülakatın Püf Noktaları

Adayların tongaya düşmemek için yapabileceğiniz bazı ön hazırlıklar bulunmaktadır. İlk hedefiniz, gelebilecek sorulara yönelik hazırlıklı olmak ve bazı mülakat tekniklerini öğrenmektir. Şirket ve İK yetkilisi hakkında ön bilgi toplayın ve bu bilgileri hafızanıza not edin. Yetkinlik bazlı mülakat dendiği zaman aklınıza sosyal beceriler gelmelidir. İnternet üzerinden kısa bir araştırma yaparak bu alan hakkında sorulan mülakat sorularını öğrenin ve kendinizi en iyi şekilde ifade edecek cevapları hazırlayın. Fakat bu cevapları ezberlemeyin.

Mülakat boyunca stres ve heyecanınızı kontrol altında tutun. İş görüşmesinde gergin olmanız, yanlış cevaplar vermenize sebep olabilir. Rahat ve istekli bir görünüm sergilemeniz, iş görüşmesine hazır olduğunuzu gösterir ve İK yetkilisinin dikkatini çeker.

En önemli püf nokta hızlı ve ikna edici cevaplar vermektir. İK yetkilisi bir soru sorduktan sonra soru üzerine çok düşünmeden cevap vermelisiniz. Yani, hazır cevap olmalısınız. Maksimum bir soru üzerinde 2 dakika düşünebilirsiniz. Cevaplarınızı verirken net ve akıcı bir dil de kullanmalısınız. Telaffuzunuz, ses tonunuz, jest ve mimikleriniz sahip olduğunuz sosyal becerileri göstermek için de iyi bir yoldur.