Dil bilginize ve mesleki yeterliliklerinize göre değişen iş alanı, yurtdışında da aynıdır. Tıpkı Türkiye’deki gibi, birçok iş fırsatını yurtdışında bulabilirsiniz. Genel olarak Türk vatandaşları yurtdışında gıda ve turizm sektöründe bulunmaktadır. Her ne kadar iş alanları ülkelerin ihtiyaçlarına göre değişse de yurtdışında en çok iş ilanı verilen sektörler içerisinde; inşaat, bilişim, sağlık, el işçiliği gerektiren sektörler bulunmaktadır.
Yurtdışında Nasıl İş Bulunur?
Yurtdışında iş bulmanın kolaylığı ya da zorluğu tamamen size bağlıdır. Eğer ileri seviye yabancı dil bilgisine sahipseniz, yurtdışında birçok alanda çalışma fırsatı elde eder ve çalışma alanlarınızı arttırdığınız gibi iş bulma şansınızı da arttırabilirsiniz. Düzenlenen yurtdışı iş bulma konferanslarına da katılabilirsiniz. Yurtdışıyla bağlantılı olan projelere katılmanız, iş bulma şansınızı yükseltecektir. Eğer uluslararası bir şirkette çalışıyorsanız, yurtdışında iş bulma şansınız daha yüksektir. Yeni mezunsanız, yurtdışına öğrenci ya da yeni mezun yollayan staj programlarını tercih edebilirsiniz. Birçok şirket staj yaptığı öğrenciyi ya da yeni mezunu bünyesine almaktadır. Türk vatandaşlarının giriş-çıkış serbestliği yaşadığı ülkeler haricinde gideceğiniz tüm ülkelerde çalışmak için vizenizin olması gerekir. Bunun için de uygun bir vize almalısınız. Kimi firmalar bu konuda destek olabilmektedir. “Çalışma vizesi” kapsamında yurtdışında çalışmak isteyenlere yardımcı olunmaktadır. Çalışma izni dışında turist vizesi gibi bir vizeyle yurtdışına gitmeye kalkar ve burada çalışırsanız, suç işlemiş sayılırsınız. Bunun sonucunda ülkeden sınır dışı bile edilebilirsiniz.
Çalışma izni ya da vizesi almak ülkeden ülkeye göre değişmektedir. Fakat önemli olan çalışmak istediğiniz alan değil, hangi ülkeden o ülkeye giriş yapmak istediğinizdir. Örneğin, Türk vatandaşı bir bireyin Amerika ya da Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabilmesi için Schengen Vizesi alması şarttır. Schengen Vizesi almak için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu nedenle çalışma vizesi almak, gideceğiniz ülkeye göre zorlaşan ya da kolaylaşan bir durumdur. Yabancı dilinizin olmaması ya da en azından İngilizce dil bilginizin olmaması, yurtdışında çalışacağınız iş faktörünü etkiler. Hiç yabancı dil bilmiyorsanız bile mutlaka yurtdışında çalışmaya gitmeden önce İngilizce bilmeye özen göstermelisiniz. En az bir yıl yurtdışında kalmalı ve çalışacağınız yere, orada en az bir yıl boyunca çalışabileceğinizi taahhüt etmelisiniz. Yeni bir ülkeyi tanımak, dil öğrenmek, deneyim kazanmak ve yurtdışında çalışmak için en kısa ve en ideal süre bir yıldır. Bir yıl uzun gelebilir fakat mesleki alanda kendinizi geliştirebilmeniz için bu süre aslında oldukça kısadır. Alacağınız vizeyi en az bir yıl süreli olacak şekilde almalısınız. Birçok ülke 180 günde bir dolaşım izni vererek bir yıl süreli çalışma izni vermektedir.