Gerek internet üzerinden gerekse de direkt yapılan başvurular sonucunda adaylar kendilerini bir kara deliğin içerisinde gibi hissetmektedir. Bunun sebebi adaylara mülakata davet edilip edilmediğinin haberi ya çok geç verilmekte ya da hiç verilmemektedir. Cisco şirketinin eski İnsan Kaynakları çalışanı olan Zaveri, “Mülakat aşamasından sonra reddedilmeye razıyım.” demektedir. Zaveri, adayların mülakat daveti almak için dikkat etmesi gereken bazı püf noktalara değinmektedir. Bu püf noktalar aracılığıyla adayların kara delikten çıkabileceğini ve mülakata davet edilip edilmeyeceklerini direkt olarak anlayabileceklerini dile getirmektedir. Peki o kara deliğe düşmemek için ne yapmanız ve nelere dikkat etmeniz gerekiyor?
Başvuru yapılacak işler konusunda seçici olmak gerekiyor. “Monster.com” iş arama sitesinden Kariyer Uzmanı Mary Ellen Slayter, “Kimse binlerce işe başvuru yapmamalı. O kadar görevin size uyması mümkün değil. Hayal kırıklığına uğrarsınız,” diyerek durumu özetlemektedir. Bir işe başvuru yaparken seçici olmamak beraberinde başarısızlığı ya da az önce bahsedilen kara deliğin içerisinde olmanızı sağlar. Bu da becerilerinizi geliştirmeyi engeller.
Özgeçmişinizin içerisinde tam da şirketin aradığı nitelikler olabilir. Önemli olan niceliğiniz değil, niteliğinizdir. Bu nedenle özgeçmiş hazırlarken örnek şablonlar dışına çıkmanız gerekir. Kendinize özel bir özgeçmiş hazırlamalısınız. Her şirkete aynı özgeçmiş dosyanızı yollamak da bir hatadır. Şirketlerin adaylarda görmek istedikleri kriterler başkadır. Büyük şirketlerin çoğu, otomatik kelimeler seçmelerini ve anahtar kelime oluşturmalarını sağlayan dijital cihazlar eşliğinde aradıkları kelimelerin yer aldığı CV’leri tespit etmektedir. Günümüzde bu programları ve dijital cihazları kullanan şirket sayısı yüzde 75’e ulaşmıştır.
İnsan Kaynakları yetkilileri tarafından en çok dikkat edilen husus, kuruluşa ya da şirkete uygun bir profil yansıtılıp yansıtılmadığıdır. İnsan Kaynakları Uzmanı Mary Goldsmith, bu tür başvuru yapan kişileri “kuruluşun ihtiyaçlarını yansıtacak şekilde özgeçmişlerini uyarlama zahmetine katlanmamış olan insanlar” olarak değerlendirdiğini ifade ediyor ve bu durumun bir “saygısızlık” olduğunu belirtiyor. Goldsmith adaylara şirketi başvuru yapmadan önce araştırmalarını tavsiye ediyor.
Şirketler genel olarak rakip firmalarında çalışan kişileri işe almaktan oldukça hoşlanır. Bu nedenle eğer başvuru yapacağınız şirkete rakip bir şirkette çalıştıysanız (bu staj programı bile olabilir) mutlaka geçmiş iş bilgilerinize eklemeniz gerekiyor. Singapur’da danışmanlık şirketinde çalışan Steven Yeong, iyi bilinen bir şirkette çalışan kişilerin mülakat daveti alma potansiyellerinin daha yüksek olduğunu ve bunun bir avantaj olduğunu dile getiriyor.
Adayların mülakat daveti almak için CV’lerini her ne kadar çok iyi hazırlamış olsalar da bu durumun yetersiz olduğu da biliniyor. İşe alım yapacak yetkili ile birebir iletişim halinde olunması gerekiyor. Bunu da referans sistemiyle oluşturmak şart! Bir işe alım uzmanına tavsiye edilmeniz, mülakat daveti almanızı iki hatta üç katına çıkarıyor. Bu nedenle CV’lerinde referans bölümü bulunan adaylar, öncelikli olarak tercih ediliyor. Virginia CV Yazma Akademisi sahibi Wendy Enelow, “İş arama alanında her şey değişiyor, hiçbir şey aynı kalmıyor. Fakat işe girmek açısından hala bir numara olan yöntem ilişki ağları geliştirmek.” diyor.