İş görüşmesi mülakatları, hayalinizdeki mesleğe sahip olup olmayacağınızı anlamanız için gireceğiniz son aşamadır. Her şirket, özgeçmişini incelediği adayı mülakata davet etmemektedir. Ön bir eleme yapılmakta ve ardından iş pozisyonu için “en uygun aday” olarak düşünülen kişiler mülakata davet edilmektedir. Eğer onlardan biriyseniz, iş pozisyonuna sahip olmak için bir şansınız var ve şirket sizi tanımak istiyor demektir.
Mülakata katılmadan önce pratik yapmalı, karşınıza gelebilecek soruları araştırmalı, eğer ki fırsatınız varsa mülakatı gerçekleştirecek olan insan kaynakları yetkilisi hakkında bilgi edinmelisiniz. Şirket ve gerçekleştirdiği mülakatlar hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, o kadar çok şansınızı arttırırsınız. Mülakat öncesi hazırlıklarınız tamsa, sıra mülakat esnasındayken yapacağınız hazırlıklara gelir. Burada “ilk izlenim” çok önemlidir. İK yetkilisi, adayın pozisyon için uygun olup olmadığını ilk 7 saniye içerisinde anlayabilmektedir. Bu durumda ilk izlenimi güçlü ve etkili kılmak gerekir. Peki bir aday ilk izlenimini nasıl etkili ve güçlü kılar?
Öncelikle mülakat yapılacak ortama girerken, mülakat boyunca ve ortamdan ayrılırken güler yüzünüzü eksik etmemelisiniz. Ortama dahil olduğunuz ilk anda samimi bir gülümseme ve selamlama ile mülakatı başlatmalısınız. Göz temasını kaçırmamalı, kendinize güvendiğinizi belli eden bir el sıkışması yapmalısınız. İK yetkilisinin elini fazla sıkmadan ve kendinize doğru çekmeden selamlamanızı gerçekleştirmelisiniz.
İlk izleniminizde heyecanlı olduğunuzu belli etmeyin fakat mülakat sırasında size sorulan bir soruda heyecanlandığınızı belli etmeyi unutmayın. Örneğin “Neden bu iş pozisyonunu istiyorsun? Neden bizimle çalışmak istiyorsun?” tarzında bir soru ile karşılaşırsanız, heyecanınızı belli edin. Bu sayede karşınızdaki İK yetkilisi, hayallerinizi süsleyen bir şirket ya da pozisyon olduğunu anlayacak ve etkilenecektir.
Mülakata dahil olacağınız yer bir İK yetkilisinin odası da olabilir, bir restoranın cafe bölümü de olabilir… Günümüzde şirketler tarafından yapılan mülakatlar dış ortama da yansıyabilmektedir. Nerede olursanız olun, giyeceğiniz kıyafet, başvuru yaptığınız şirkete uygun bir giyim olmalıdır. Kurum kültürünün farkında olduğunuzu, ofis yaşamına hazır olduğunuzu belli etmenin en iyi yoludur. Bakımlı görünmeli, abartıdan uzak durmalı ve özellikle kadınların ağır makyajdan, parfümden kaçınması gerekir.
Mülakatı yönetmeye çalışın fakat bunu karşınızdaki İK yetkilisine belli etmeyin. Sürekli sizin konuşmanız, olumsuz bir durum yaratır. İK yetkilisinin de konuşmasına izin vermeli, dinlediğinizi belli eden jest ve mimikler kullanmalı, sözü bitmeden lafını kesmemeli ve beklemelisiniz. Eğer mülakatınız sırasında sessizlik ortamı oluşuyorsa bunu siz değil, İK yetkilisinin bozmasını bekleyin. Orada bulunmaktan memnun olduğunuzu gösterdiğiniz ve hissettirdiğiniz takdirde, sessizlik ortamı da oluşmayacaktır.
Ses tonunuz, altın vuruş yapmanızı sağlar. Gereken yerlerde vurgulama yapmanız, dikkat dağınıklığını önler ve kolay bir şekilde İK yetkilisini etkilemenizi sağlar. Sesiniz ne çok alçak ne çok yüksek olmalıdır. Doğru yerde vurgulama yapmalı, fazla vurgudan uzak durmalısınız. Ses tonunuzu, duruşunuz, jest ve mimikleriniz ile kombine ederseniz, karşınızdaki personelin sizden etkilenmeme şansı kalmayacaktır.