Bankacılık mesleği özelikle son yıllarda gençler tarafından tercih edilen bir meslek grubu haline geldi. Bunun sebebi olarak da mesleğin çalışma ortamı, yüksek maaş imkanına sahip olması, çalışanlarına sunmuş olduğu çeşitli kurum içi hizmetlerinin bulunması ve yine çalışanlara yönelik kariyer imkanlarında yurt içi ve yurt dışı kaynaklarının olması yer alıyor.
Bankacılık mesleğini yerine getirmek isteyen pek çok aday olmasına rağmen bankalar tarafından her başvuru yapan aday istihdam edilemiyor. Bunun en temel sebeplerinden biri, adayın iş pozisyonuna ve bankacılık mesleğinin gerektirdiği şartlara, özelliklere, yetenek, yetkinlik ve becerilere uyum sağlamaması olarak görülüyor. Peki, bir banka personelinin hangi özelliklere sahip olması gerekiyor?
Banka Çalışanlarında Aranan Kişisel Özellikler
Ülkemizde yer alan bankalar, iş başvurusunda bulunan ve başvurusunu uygun gören adayları, çeşitli sınav ve mülakatlarla seçmektedir. Bu sınav ve mülakatlar her bankanın kendisine özgün modelinde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla başvuru yapılan bankaların sınav soruları, mülakat türleri ve aşamaları farklıdır. Sınav ve mülakatlardan başarılı bir şekilde ayrılan adaylar, banka içerisinde istihdam edilmektedir. Mülakatlarda adayların başarılı olabilmesi için İK yetkilisinin dikkatini çekmesi ve bankacılık mesleğinin getirdiği özelliklere sahip olması gerekir. Bu özellikler; sabırlı, anlayışlı ve güler yüzlü, ikna kabiliyeti ve insanlarla iletişimi kuvvetli olması, takım çalışmasına yatkın ve müşteri odaklı olması, yenilikçi ruha sahip olup sorunlara karşı yaratıcı ve yeni, pratik çözümler üretebilmesi, bankadaki işleyişi kontrol altında tutabilmesi ve çalışma yaşamına uyum sağlayabilmesi olarak görülmektedir.
Bankacı Olmak İçin Neler Gerekli?
“Bankacı olmak için ne gerekli?” diye sorulduğunda verilecek cevapların başında “sabırlı olmak” gelir. Peki, bankacılar neden sabırlı olmak zorundadır ve aranan niteliklerde de bu kelime öne çıkar?
Banka personelleri müşterilerle birebir iletişim içinde olurlar. Çağrı merkezleri, gişe memurları, servis yetkilileri ve operasyon birimi müşteri ile direkt olarak iletişim halinde bulunan pozisyonlardır. Bu pozisyonlarda çalışacak olan personeller, müşterilerin sorularını yanıtlamalı ve sorunlarına yönelik çözüm bulmalıdır. Bu süreç içerisinde de personelin sabırlı olması gerekir. Söz konusu “para” olduğu için bu konuda her müşteri sakin davranamayabilir. Dolayısıyla sizinle iletişim halindeyken sinirli ve gergin olabilir. Bu halde olan bir müşteriye sabırlı ve anlayışlı davranılması gerekir. Sorununa yönelik kalıcı, pratik ve iyi bir çözüm bulunması da şarttır. Tüm bu sebepler doğrultusunda bankacılık mesleğinde sabır önemli bir kişisel özellik olarak yer alır.
İletişimin Bir Bankacı için Önemi
Bankalarda satış personeli, aktif saha satış sorumlusu, müşteri temsilcisi, çağrı merkezi personeli olarak görev yapmak isteyen kişilerin tamamının iletişimde oldukça başarılı olması gerekir. Gerek telefonla yapılan iletişimde gerekse yüz yüze kurulan iletişimde nasıl davranması gerektiğini bilen bir personel için, işler her zaman daha da kolay olacaktır. İletişimde ses tonunun, mimiklerin önemi kadar zamanı etkin kullanmak da önemlidir. Karşınızdaki kişinin size ayıracak sınırsız zamanı olmadığı unutulmamalıdır.