İş hayatına ilk kez adım atan herkesin umutları ve hayalleri başarılı olmak üzerine kurulmuştur. Tabii ki herkes her alanda başarılı olmak ister. Ancak başarıya giden yollar konusunda bilgi sahibi olmadan bunu sağlamak da neredeyse imkansızdır. Ayrıca herkesin her yaptığı işte başarılı olmak gibi bir garantisi de yoktur. Özel hayatta olduğu gibi iş hayatında da başarısızlığı da kabullenmek gerekir.
Pek çok insan, başarılı olmayı hedeflerken karşısına gelebilecek riskleri, tehlikeleri ve engelleri hiçe saymaktadır. Hayallerini toz pembe kurmaktadır fakat gerçekler ne yazık ki böyle değildir. Eğer çalışma hayatı içerisinde başarılı olunmak isteniyorsa en zirveyi de en dibi de görmek gerekir. Başarısızlığa uğramaktan kaçınılmamalıdır. Çünkü başarılı olmak aynı zamanda başarısız olmak anlamına gelir.
Çok çalışmak, mücadele etmek, sabretmek, arzulamak ve tutkulu olmak başarının parçasıdır. Personeller yüksek performans gösterebilecek düzeyde olmalı ve verimliliğini daima korumalıdır. Ancak ve ancak hem kişisel hem de kariyer yönünden kendini geliştiren kişiler başarılı olabilmektedir. Bu noktada en önemli nokta daima kendini güncel tutmak ve doğru hedefe, doğru yollar ve adımlar ile ilerlemektir.
İş Hayatında Başarılı Olmak
İş hayatında başarı için mezun olunan okulun, edinilen tecrübelerin, işle ilgili kişinin sahip olduğu bütün bilgi birikiminin başarıdaki önemi zaten bilinmektedir. Ancak bunların yanında sahip olunması gereken bazı kişisel özellikler de vardır. Bunlar sıklıkla personel alımları için bankalar ya da şirketler tarafından yayınlanan ilanlarda da yer alır. İkna kabiliyetinin yüksek olması, insanlarla ilişkilerinin güçlü olması, enerjisinin yüksek olması, güler yüzlü ve dinamik olması gibi kriterlerdir.
İş yerlerindeki arkadaşlıklar da başarıyı etkileyen faktörler arasındadır. Bir şirkette çalışanların kaynaşması, birbirini daha iyi tanıması, samimiyet kurabilmesi için yöneticiler tarafından düzenlenen sosyal etkinlikler bu arkadaşlıklar için yararlıdır. İş hayatında edinilen dostluklar o iş yerinden ayrılınsa bile devam eder. Gerçek iş yaşamı dostlukları kuvvetli iletişimi de sağlayacağından başarıya da etki eder.
Çalışma hayatında giyim tarzı da çok tartışılan konular arasındadır. Günümüz trendlerine göre artık iş yerlerinde rahat kıyafet seçimleri tercih edilse de aslında işin püf noktası kişinin giydiği kıyafetle hem enerjisini ortaya koyuyor olması, hem de kıyafet tarzının işe uyumluluğu sayesinde işini önemsendiğini göstermesidir.
Hedefleri Belirlemenin Önemi
İş hayatında başarının sırrı aslında öncelikli olarak çalışan bireylerin hedeflerini belirleyerek çalışma hayatına atılmasından geçer. Henüz okul döneminde belirlenen iş hayatı hedefleri, kişilerin kariyer planlamalarını da doğru yapmasına yardımcı olur. İşin özü kişilerin sevdikleri işi yapmasından geçer. Bu sayede çalışma hayatında başarı da kendiliğinden gelecektir.
Başarıya giden yollardan biri de eğitimin hayat boyu olduğunun bilinmesinden geçer. Kendini sürekli geliştiren ve yeniliklere açık olan çalışanlar diğerlerinden bir adım önde olur ve yöneticilerinin takdirini kazanır.