Dışa dönük karaktere sahip olan adayların mülakat içerisinde yaşadığı en büyük problem samimiyet derecelerini ve espri yeteneklerini kontrol altına alamamalarıdır. Kendilerine duydukları özgüven nedeniyle, mizahlarını da dışa vurmak ve hoş bir sohbet eşliğinde iş görüşmesi geçirmek isterler. Peki mülakatta esprili olmak ya da mizah anlayışına sahip olmak işe yarar mı?
Mizah Anlayışını Sergilemek
Günümüz iş dünyasında pek çok iş görüşmesi tekniği ile düzenlenen görüşmeler olduğu görülmektedir. Şirketler, büyük bir ciddiyet ve soğukkanlılık ile bu görüşmeleri planlar ve gerçekleştirirler. Bu nedenle mizah anlayışını sergileyip sergilememek adayların avantajına da riskli olmasına da neden olabilir. Önemli olan nasıl bir mizah anlayışının kullanılacağıdır. Bir adayın yaşadığı iş görüşmesi örneğine ve bu görüşmedeki mizah anlayışına göz gezdirelim:
“İş görüşmesine gittiğim yerde arabamı park ederken yanlışlıkla kaldırıma çıktım, dev bir dekoratif kayaya çarptım ve arabam oraya sıkıştı. Bir şekilde oradan çıkmayı başardım ve görüşmeye gittim. Mülakat dışarıdaki kayaya çarpıp çarpmadığım sorulana kadar gayet iyiydi. Ancak o sorudan sonra yüzüm kıpkırmızı oldu ve diyebildiğim tek şey ‘Evet çaptım, lütfen beni işe alın böylece tamponumu tamir ettirebilirim’…”
Mizah anlayışı doğru bir şekilde kullanıldığında, görüşme başarı ile sonuçlanabilir. Adaylar arasında eleme açısından da fark yaratan bir özellik olduğunu belirtmek gerekir. Şirketler bünyelerinde motivasyonu yüksek ve pozitif düşünce yapısına sahip kişilerin yer almasını ister. Mizah anlayışının da iyi olması ve bu mizahın doğru yerde kullanılması, adayın iş pozisyonuna kabul edilmesini sağlayabilir.
Fakat bir de şu örneğe göz atmak gerekir:
“İş görüşmesi esnasında bana güçlü yönlerimin ne olduğunu sorduklarında onlara komik olduğumu söyledim ve ardından bir espri patlattım ancak hiç kimse gülmedi.”
Bu örnekte olduğu gibi, mizah anlayışı riskli bir unsurdur. Her ne kadar iki adayda iş görüşmesi sonucunda kabul edilmiş olsa da ikinci örnekte yer alan aday kadar şanslı olamayacağınızı göz önünde bulundurmanız da gerekir.
Nerede Mizah Yapılmalı?
Adaylar iş görüşmesindeyken mizah anlayışlarını kullanabilecekleri noktaları belirlemelidir. Örneğin olumsuz durumları açıklarken esprili olmak oldukça olumlu etkiler bırakılmasını sağlar. Karşınıza eski deneyimlerinizi, iş yerinizi ve çalışma arkadaşlarınızı konu alan bir soru geldiğinde, bu soruyu yanıtlarken mizah anlayışınızı kullanabilirsiniz. Bu, pozitif olarak algılanır ve esprili bir dille eski patronunuzdan, ofis ortamınızdan ve çalışma şeklinizden bahsetmek, iş görüşmesini keyifli bir hale getirir.
Örneğin eski patronunuzun maaş uygulamasından hoşnut olmadığınız için işinizden istifa etmiş bir adaysanız, “Eski iş yerimden hak ettiğim ücreti almak neredeyse loto oynamak gibiydi. Her ay bir umut o lotoyu oynuyor ve bana çıkmasını bekliyordum” demeniz, hem İK yetkilisini gülümsetmenize hem de ortamdaki havanın biraz yumuşamasına yardımcı olur. Fakat her İK yetkilisi mizahtan hoşlanmayabilir. Bu dengeyi ayarlamak da adayın iş görüşmesine olan hakimiyetine bağlıdır. Dozunda yapılacak espriler daima başarı getirecektir.