Mülakat sonrası teşekkür mektubu yazmak, günümüzde çok sık yapılmayan fakat mülakatı oldukça etkileyen davranışlardan biridir. Her aday, mülakat sonrasında İK yetkilisine mutlaka teşekkür mektubu yazmalıdır. Bu mektup, olumsuz geçen bir mülakatı düzeltebilir, kendinizi daha iyi ifade etmenizi ya da mülakat aşamasında sorun yaşadığınız konuları dile getirmenizi ve yaptığınız hataları telafi etmenizi sağlayabilir. Dolayısıyla yazılacak teşekkür mektupları oldukça önemlidir.
İşverenlerin gözünde başvuru yaptığı işin takibini yapan adaylar diğerlerine göre bir adım öndedir. Mülakat görüşmesi sonrası teşekkür mektubu o görüşmeden birkaç saat sonrasında gönderilmelidir. Mülakat teşekkür mektubu ya da notu, iş görüşmesini yapan şirket yetkilisinin e-posta adresine gönderilmelidir. Bu mektubun içeriğinde görüşmeyi yapan yetkiliye daveti ve ayırdığı zaman için teşekkür edilmelidir. Cümleler kısa ve net olmalı, özet bilgi halinde bir mektup oluşturulmalıdır.
İş Görüşmelerinde Teşekkür Mektubunun Amacı Nedir?
İş görüşmelerinde teşekkür mektubu göndermek, nazik ve kibar olunan bir davranıştır. Bu mektubun asıl amacı, İK yetkilisine adayın kendisini tekrardan hatırlaması, bu iş ile ne kadar ilgilenmiş olduğunu göstermesi ve kendisini birkaç cümle ile yeniden ifade etme şansını bulmasıdır.
Bir tek İK yetkilisine teşekkür etmek amacıyla yazılmamaktadır. Mülakat teşekkür mektubu işle ilgili becerilerin ve deneyimlerin hatırlatılması için de kullanılabilir. İyi geçmeyen mülakat görüşmeleri sonrasında gönderilen teşekkür mektupları dezavantajı avantaja çevirebilir. Mektupta yüz yüze iken yeterli cevap verilemeyen bir soruya cevap verilebilir veya mülakat soruları sırasında konu olmayan farklı bir deneyimden bahsedilebilir.
Adayların mülakattan çıktıktan hemen sonra akıllarında kalan önemli noktaları not almaları doğru bir davranış olacaktır. Alınan notlar, yazılacak teşekkür mektubunun içeriğinde kullanılabilir. Aday kişisel özelliklerini ya da kendisine dair birkaç cümle geçirmek istediğinde, mülakat sırasında aldığı notları mektup içerisinde yazabilir.
Genellikle mülakat teşekkür mektupları e-mail yoluyla ya da bilgisayarda yazılıp, çıktı alınarak adrese postalama yoluyla gönderilir. İşe alım mülakatları ile ilgili yapılan araştırmalar, görüşme sonrasında gönderilen teşekkür mektuplarının, şirket yetkililerinin ilgisini çektiğini ortaya koymaktadır. Mülakat sonrası gönderilen notta o mülakata dair adayın görüşlerine ve hissettiklerine de yer verilebilir. Resmi olmayan iş görüşmelerinden sonra el yazısı ile yazılan teşekkür mektubunun gönderilmesi daha doğrudur. El yazısıyla, okunaklı bir şekilde yazılan ve gönderilen teşekkür mektupları daha profesyonel ve olumlu algılanmaktadır.
Mülakat Teşekkür Mektubunda Bunlara Dikkat Edin!
Bir iş görüşmesinden sonra göndereceğiniz mülakat teşekkür mektubunun uzun ve sıkıcı olmaması gerekir. Mektupta, özgeçmişinizde yazan bilgileri tekrarlamanız uygun değildir. Teşekkür mektubunda gereksiz ayrıntılara yer vermek de karşı tarafça olumsuz karşılanabilir. İş görüşmesinde konuşulan ve sonuca bağlanan konulardan kesinlikle bahsedilmemelidir. Kısa, öz bir mektup yazılmalı ve sadece teşekkür niteliği taşıyan cümleler kurulmalıdır.
Mektup üç ana bölümden oluşmalıdır. Örnek bir teşekkür mektubu aşağıdaki gibidir:
“Sayın X Hanım/Bey,
GG/AA/YYYY tarihinde XY.ZT saatinde “A pozisyonu” ile ilgili mülakat adına, yapmış olduğunuz davet ve ayırdığınız zaman için size teşekkür ederim. Görüşme esnasında tarafınızdan aldığım bilgiler doğrultusunda, zihnimde oluşan tüm soru işaretlerinin silindiğini ve firmanız/şirketiniz/kurumunuz içerisinde yer alma isteğimin arttığını dile getirmek isterim. Pozisyon görev ve sorumlulukları, şirtket/firma/kurum kültür, vizyon, misyon ve değerleri tam anlamıyla kişisel becerilerim ve deneyimlerim ile uyuşmakta ve bunu görmek de beni fazlasıyla mutlu etmektedir.
Mülakat aşamasında dile getirmeyi ihmal ettiğim X kursum bir hafta içerisinde tamamlanacak ve X Sertifikası’na sahip olacağımı da belirtmek isterim. İyi günler ve iyi çalışmalar dilerim…
Saygılarımla,
Ad – Soyad
İmza”