Bankalarda görev alınabilecek meslek gruplarından biri de avukatlıktır. Bankalar gerek müşterileri gerek çalışanları ve gerek kurumlar arası iş anlaşmaları, sözleşmeler ve benzeri işlemlerde avukatlara ihtiyaç duymaktadır. Buna ek olarak her bankanın bir “Hukuk Danışmanı” bulunmalıdır. Bu danışmanlar sayesinde bankalar hukuki süreçlerini, protokollerini, genel yönetim kararlarını almakta ve sözleşmelerine dahil etmektedir. Yine ulusal ve uluslararası bir alanda oluşabilecek siyasi, sosyal ve ekonomik bir krizde banka kendisini koruma amacı ile avukatlara ihtiyaç duymaktadır.
Bankada Hukuk Danışmanı Olmak
Bir bankada avukat mesleğini icra etmek için banka içerisinde bulunmaya gerek yoktur. Eğer banka içerisinde yer alınıyor ise “Uzman Yardımcılığı” pozisyonunda, banka dışından meslek yerine getirilecek ise “Sözleşmeli Avukat” olarak bankada yer alınmaktadır. Eğer bankaya bağlı fakat avukat kendi ofisi içerisinde işlemleri gerçekleştiriyor ise ekonomik şartlar banka tarafından belirlenmektedir. Bu durumda banka avukatı tercih etmektedir, avukat bankayı değil…
Genellikle bankalar pek çok hukuk danışmanının yer aldığı avukatlık şirketlerini tercih etmektedir ve bu şirketler ile ortaklık sağlamaktadır. Lakin günümüzde bankaların şube ağlarının gelişmesi sebebi ile her şube içerisinde “Uzman Yardımcılığı” pozisyonunda avukat bulunmaktadır. Bu kişiler bankanın hukuk birimlerinde ve hukuk birimlerine bağlı bölge teşkilatlarında da görevlendirilmektedir. Genel olarak bir bankada avukat olabilmek için bankalar tarafından personel alımlarında aşağıdaki özelliklere sahip olunması beklenmektedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Başvuru ilanının yayım tarihine bağlı olarak cinsiyet fark etmeksizin 30 yaşını doldurmamış olmak
- Hukuk fakültesi mezunu olmak
- Mezuniyet sonrasında avukatlık stajını yerine getirmiş olmak
- Avukatlık ruhsatına sahip olmak
- Sağlık engeli bulunmamak (Türkiye’deki tüm şubelerde görev alabilecek potansiyelde olmak)
- Bankaların yapmış olduğu mülakat ve sınavlardan herhangi bir şekilde elenmemiş olmak ya da başarısız olmamak
Bankada Avukat Olmak İçin Ne Yapmalı?
Bir bankada avukat olmak isteniyor ise öncelikle üniversitelerin Hukuk Fakültesi’nde Hukuk bölümünü lisans derecesi ile bitirmek gerekir. Üniversiteden mezun olduktan sonra Avukatlık ruhsatının alınabilmesi için en az 5 yıl deneyimi bulunan bir avukatın yanında 1 yıl süreli olarak staj yapmak gerekir. Bu stajın 6 ayı mahkemede 6 ayı ise avukatın bürosunda yapılmalıdır. Stajını yapmayan bir kişi avukat olamamaktadır. Stajını bitiren avukat adayı, Türkiye Barolar Birliği’ne stajının bittiğini bildirmelidir. Bu bildiren sonra avukatlık ruhsatı Türkiye Barolar Birliği uygun gördüğü takdirde alınabilmektedir.
Avukatlık ruhsatına sahip olan adaylar, bankalar tarafından yayımlanan avukat iş ilanlarını araştırmalıdır. Bulunan iş ilanları doğrultusunda hazırlamış oldukları CV’ler ile başvurularını gerçekleştirmeleri gerekir. Başvurusu kabul edilen aday, banka tarafından yapılan banka sınavları için davet alacaktır. Banka sınavından en az 70 puan alan adaylar İK yetkilileri tarafından değerlendirilecek ve mülakata katılmaya hak kazanacaktır. Bankalar genellikle avukatlık başvurusunda bulunan adaylar için panel mülakat yapmaktadır. Bu mülakattan başarılı olan adaylar, banka kariyerlerine başlayabilmektedir.