İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri (İBF) mezunları tarafından en sık tercih edilen sektör bankacılık ve finans sektörüdür. Gerek alınan eğitim gerekse de bankacılık sektörünün geleceğin mesleği olması nedeniyle İBF mezunları bankacı olmayı ya da finans sektöründe yer almayı istemektedir. Bankacılık oldukça kapsamlı bir alandır. Bu alan içerisinde yer alınabilecek meslek pozisyonları da çeşitlidir. Dolayısıyla İşletme bölümünden mezun olan bir öğrenci, banka içerisinde Pazarlama Uzmanı olarak da yer alabilir, şube genel müdürü de olabilir.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden mezun olacak ya da mezun olan kişiler hayallerini bankacı olma yolunda süslüyor ise bazı önerileri takip etmeli, tavsiyeleri de uygulamalıdır. Bu öneriler ve tavsiyeler, iş hayatına atılmalarını kolaylaştırmanın yanında sektörün inceliklerini de bilmelerini sağlamaktadır.
1. Okuldan Alınan Bilgiler Yetersizdir
Amacınız İBF mezunu olarak bankacı olmak ise okuldan alacağınız bilgilerin ve eğitimin yetersiz olduğunu bilmelisiniz. Banka ve finans sektörü dünyadaki gelişmelerden ve teknolojiden ilk olarak etkilenen sektördür. Dolayısıyla bankacı olmak isteyen kişiler yaşam boyu öğrenme mottosunu benimsemeli, kendilerini daima geliştirmelidir. Bir tek okuldan alınan eğitim ile kendilerini sınırlandırmamalı, bankacılık ve finans alanında yazılan makaleleri takip etmeli, gelişmelerden haberdar olmalı, yeniliğe ve girişime açık olmalıdır.
2. Bankacılıkta Mikro Yetenekler Önemlidir
Bankacılık sektöründe mikro yetenekler önemlidir. Tek bir alanda uzmanlaşmak isteniyorsa bile çeşitli becerilere sahip olunması gerekir. Bankacılığın temelinde analitik düşünme yeteneği vardır. Bu düşünme yeteneğinin yanı sıra bireylerin zaman ve stres yönetimi yapabilmesi, dikkat yönetiminde başarılı olması, stres anında sabırlı ve sakin olmayı öğrenmesi, takım çalışmasına uyumlu olması, prezantabl personel kavramına uyması, etkili iletişim becerilerini kullanması gerekir.
3. Bankacılık Yaşam Boyu Kariyer Sunar
Bankacılığa giriş yapılabilecek pozisyonların başında Gişe Memurluğu, Operasyon Yetkililiği, Uzman Yardımcılığı bulunmaktadır. Giriş yapılan pozisyon fark etmeksizin bankacılık yaşam boyu kariyer imkanı tanımaktadır. Gerek yurt içi gerek yurt dışı kariyer imkanı vardır. Dünya üzerinde daima bankacılara ve finans sektöründe çalışan kişilere ihtiyaç vardır. Yurt içerisinde bankacılığa adım atıp uluslararası alana da geçiş yapılabilmektedir. Yurt dışında bankacı olmak isteyen kişiler için buradaki linke tıklanabilmektedir.
4. Bankacılık Bir Yaşam Tarzıdır
Hayat kalitenizin ve standartlarınızın iyi olmasını hedefliyor, İBF mezunu olmanızı avantaja çevirmek istiyorsanız bankacılık sektörünü tercih etmeniz en doğru seçimdir. Çünkü bankacılık belli bir yaşam tarzı oluşturmaktadır. Hayatınız belli bir zaman dilimine göre ayarlanacaktır. Bunun sebebi bankaların çalışma saatleridir. Türkiye’deki bankalar 08.30’da açılmakta ve 17.00’da (herhangi bir kasa sayımı ya da rapor hazırlaması bulunmuyor ise) kapanmaktadır. Hafta içi çalışılmakta ve hafta sonu tatil olmaktadır. Ek olarak her bankanın öğle tatili bulunmaktadır. Yani, dengeli ve düzenli bir yaşam söz konusudur. Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme açısından bankacılık bir kalite, yaşam tarzı sunmaktadır.