Bankaların ortak misyonu müşterilere finansal hizmetler sunmaktır. Sunulan bu finansal hizmetlerin her biri resmi sözleşmelerle, yasalarla ve yönetmeliklerle korunmaktadır. Bu nedenle bankalar müşterilere finansal hizmetler sunarken bunu belirli bir güvence altında yapmaktadırlar. Bu özelliğinden dolayı parasını biriktirmek isteyen, yatırım yapmak isteyen veya nakit sıkıntısı çeken pek çok kişi ve kurum bankalara koşmaktadır.
Bankaların sunduğu finansal hizmetlerden faydalanmak isteyen müşteri profili oldukça farklıdır. Bireysel, kobi, ticari ve kurumsal müşteriler olmak üzere bankalardan hizmet almak isteyen müşteri profilleri bulunmaktadır. Bankacılık ürün ve hizmetlerinin ortaya çıkış aşamasında söz konusu müşteri profillerine bağlı kalınmaktadır. Bu nedenle her bir bankacılık hizmeti, müşterinin profiline ve talebine göre şekillenmektedir. Bu noktada müşteriyle banka arasında köprü görevinde bulunan en önemli pozisyonlardan biri banka müşteri temsilciliğidir.
Banka Müşteri Temsilcisi Nedir?
Banka müşteri temsilcisi, bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanmak isteyen müşteriler için bankanın temsilcisi olarak faaliyet göstermektedirler. Müşteri temsilcileri genellikle banka şubelerinde görev yapmaktadırlar.
Bankaların kurumsal, ticari ve kobi, bireysel müşteriler için hizmet sundukları şubeleri vardır. Her bir müşteri profilinin kendine özel müşteri temsilcileri bulunmaktadır. Yani kurumsal müşteri temsilcisi sadece yıllık cirosu belirli bir seviyenin üzerinde olan büyük kurumlarla ilgilenirken, bireysel müşteri temsilcisi yalnızca bireysel müşterilerle ilgilenmektedir. Kobi müşteri temsilcilerinin kitlesi küçük esnaflarken ticari müşteri temsilcileri ise büyük ticari işletmelere hizmet sunmaktadır. Banka müşteri temsilcisi, hizmet vermekle yükümlü olduğu müşteri kitlesinden sorumludur. Müşteri temsilcisi, bankacılık hizmetlerinden faydalanmak isteyen müşteriye bu hizmetlerin sunulmasını sağlayan esas kişidir.
Müşteri Temsilcisi Bankada Ne Yapar?
Müşteri temsilcisi, bankacılık hizmetlerinden faydalanmak isteyen müşterilerin taleplerini ve şikayetlerini dinlemekle yükümlüdür. Hizmet almak için şubeye gelen müşterinin iletişim kuracağı kişi müşteri temsilcisidir. Her bir müşteri profili için ayrı müşteri temsilcileri bulunmaktadır. Müşteri temsilcisi, ilgilendiği müşteri profiline uygun olarak bankacılık faaliyetlerini yürütmektedir. Belirli standartlarda sunulan bankacılık hizmetleri, müşteri temsilcisi sayesinde müşterinin talebine göre özelleştirilmektedir. Örneğin konut kredisi kullanmak isteyen bireysel müşteri için müşteri temsilcisi kredinin miktarı, vadesi, borcun taksitlendirilmesi gibi faktörleri müşteriye göre kişiselleştirerek krediyi sunmaktadır. Bu noktada müşteri temsilcisinin en önemli görevi müşterinin taleplerini iyi analiz etmek ve ona göre hizmet sunmaktır. Bunun yanında müşteri temsilcisi, bankadan hali hazırda hizmet alan müşterilerin şikayetlerine çözüm üretmekle de yükümlüdür. Müşterilerin şikayetleri, bankanın sunduğu ürün ve hizmetlerin geliştirilebilmesi adına oldukça önemlidir. Bu nedenle müşteri temsilcisi gelen şikayetlerle ilgilenir ve bu şikayetlere uygun çözümler üretir.
Müşteri temsilcileri, bankanın müşteriler için görünen yüzü konumundadır. Bu nedenle müşteri temsilcisi ne kadar ilgili ve pozitif olursa müşteriler kurulan iletişimden o kadar memnun kalacaklardır. Müşterilerin taleplerini ve şikayetlerini dile getirmeleri için bu iletişim oldukça önemlidir. Eğer taleplerine uygun hizmet alırlarsa, şikayetlerine en kısa sürede uygun çözümler üretilirse müşteriler bankadan o kadar memnun kalacaktır. Bu noktada müşteri memnuniyetini sağlamak müşteri temsilcisinin öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Gerektiği takdirde müşteri temsilcisi sahada çalışarak mevcut müşterilere ziyaretler düzenlemeli, banka bünyesine yeni müşteriler katmak için çalışmalar yürütmelidir.
Kimler Müşteri Temsilcisi Olabilir?
Bir banka bünyesinde müşteri temsilcisi olabilmek için öncelikle 2 yıllık ön lisans veya 4 yıllık lisans programlarından mezun olmak gerekmektedir. Müşteri temsilciliği pozisyonuna genellikle iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunları ile bankacılık mezunları tercih edilmektedir. Ayrıca bazı bankalar müşteri temsilcisi alımı yaparken yaş sınırı koymaktadırlar. Söz konusu bankalar genellikle 28-30 yaş aralığına kadar alım yapmaktadırlar. Mezuniyet ve yaş şartını sağlıyorsanız bankaların personel alım ilanlarını takip edebilirsiniz. Uluslararası çalışan veya yabancı merkezli bankalar müşteri temsilcilerinin İngilizce bilmelerini istemektedirler. Hatta pek çok bankanın özellikle kurumsal müşteri temsilciliği pozisyonunda yabancı dil şartı aranmaktadır. Kurumsal müşteriler uluslararası finansal faaliyetler gerçekleştirdikleri için yabancı dil yeterliliği müşteri temsilcisi olma noktasında önemli bir kriter olarak görülmektedir. YDS, IELTS, TOEFL gibi sınavlarla yabancı dil yeterliliğinizi kanıtlayabilirsiniz. Bunun haricinde bankalar müşteri temsilcisi alımı yaparken adayları sınav ve mülakat aşamalarından geçirmektedirler. Sayısal ve sözel mantık sorularından oluşan genel yetenek sınavından sonra mülakata katılarak müşteri temsilcisi olma yolunda ilerleyebilirsiniz.