Garanti BBVA’ya Makroekonomik Tahmin Ödülü

Garanti BBVA’ya Makroekonomik Tahmin Ödülü
Garanti BBVA’ya Makroekonomik Tahmin Ödülü

Garanti BBVA, Consensus Economics tarafından verilen makroekonomik tahmin ödülünün sahibi oldu.

Garanti BBVA, Ekonomik Araştırmalar Bölümü’nün katkıları ve çalışmaları ile Consensus Economics tarafından verilen Türkiye için 2020 Tahmin Doğruluğu Ödülü’nün sahibi oldu. Bankanın veri temelli ve tutarlı tahminler üreten Ekonomik Araştırmalar Bölümü, çalışmalarının mükafatını aldı.

2020 yılında Türkiye ekonomisi tahminlerinde en doğru tahminleri yapan Garanti BBVA, bu kapsamda ödülün sahibi oldu. Tahminler, büyüme ve enflasyon verilerini kapsadı. Bu bağlamda Garanti BBVA, ödülü almasının yanı sıra Türkiye’de ödülü kazanan ilk banka olmayı başardı. Kazanılan ödül, 2020 yılı Türkiye ekonomisi verilerinin doğruluğunu destekler nitelikte oldu.

115 Ülkede Analizler Yapılıyor

Consensus Economics, Garanti BBVA’ya verilen ödül kapsamında Ocak 2019 ve Aralık 2020’deki aylık anketlerini inceledi. Bu bağlamda da 2020 GSYİH ve Tüketici Fiyatı tahminleri inceleme altına alındı. Garanti BBVA’nın tahminlerini sonuçlarla eşleştirmek adına Ortalama Mutlak Hata Analizi kullanıldı. Consensus Economics, bu bağlamda Garanti BBVA’nın tahminlerinin doğruluğunu ortaya koydu. Bu bağlamda şirket, toplam 115 ülkede anketler gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra 2000’den fazla makroekonomik büyüklük tahmini, 700’den fazla ekonomistin analizleri ile ortaya koyuluyor.

Alınan ödül ile ilgili düşüncelerini dile getiren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bankanın Ekonomik Araştırmalar ekibine atıfta bulunarak kendilerini tebrik etti. Bu bağlamda, Garanti BBVA Ekonomik Araştırmalar Ekibi’nin zor şartlarda dahi tutarlı tahminler ürettiği ifade edildi. Buna bağlı olarak da veri temelli ve güvenilir tahminlerin, kendilerine ödül getirdiği Baştuğ tarafından aktarıldı.

Türkiye’de Bir İlk

2020 yılında salgın temelli sorunlara rağmen, Ekonomik Araştırmalar ekibi Türkiye ekonomisi tahminlerini en az hata oranı ile tahmin etti. Ekibin tahminleri ile dünya çapındaki marka Consensus Economics de, bankayı ödüllendirdi. Elde edilen bu başarı, Garanti BBVA’nın yanı sıra Türkiye için de bir ilk oldu. Bu bağlamda alınan ödül, Türkiye’de ilk defa bir banka tarafından kazanıldı.

Araştırma ekibinin veri alanında yaptıkları çalışmalarla sunduğu katkılar, Recep Baştuğ tarafından da tebrik edildi. Bu bağlamda ekibin global bakış açısı ile kapsamlı çalışmalarına aynı titizlikle devam edecekleri vurgulandı.