Baştuğ: Türkiye Cazip Yatırım Merkezi Haline Gelebilir

Baştuğ: Türkiye Cazip Yatırım Merkezi Haline Gelebilir
Baştuğ: Türkiye Cazip Yatırım Merkezi Haline Gelebilir

Bloomberg HT’de yer alan habere göre Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ temettü dağıtımındaki kısıtlamalarda gevşemeye gidilmesinin olumlu sonuçlar doğuracağını belirtti. Gelecek yılın Türkiye’deki bankacılık sektöründe büyümenin yaşanacağını öngörüyor. Son dönemde yapılan değişiklikler ile normalleşme ve sadeleşme konusunda önemli adımlar atılmasının Türkiye’yi “cazip yatırım merkezi” haline getireceğini vurgulayan Baştuğ, “Bankacılık Söyleşileri” kapsamında AA muhabirine konuştu.

Baştuğ, Garanti BBVA’nın salgın döneminde gerçekleştirdiği çalışmalar ve geleceğe ait öngörülerini aktardı. Salgın ile ilgili sektörde dijitalleşme açısından bir kazanımın gerçekleştiğini belirten gelen müdür, dijital yatırımların öneminin ortaya çıktığını belirtti. Salgının dijital kanalların hizmetlerinin test edilmesine neden olduğunu belirtti. Garanti BBVA olarak müşterilerinin ve çalışanlarının sağlıklarının öncelikli olduğunu belirten Baştuğ, kesintisiz bir şekilde hizmet vermeyi sürdürdüklerinin altını çizdi.

5-10 Yıllık Dönüşüm Kısa Sürede Gerçekleşti

Bankacılık sektörünün 5-10 yılda yaşayacağı müşteri dönüşümünün kısa bir sürede gerçekleştiğini belirten Baştuğ, “Müşteri tarafında dijital farkındalığın inanılmaz arttığı bir dönem oldu. Gerek bankaların yönlendirmesi gerek kendi tercihleri doğrultusunda müşteriler, fiziki kanallar yerine dijital kanalları daha fazla tercih etmeye başladı. İlk defa internet ve mobil bankacılık uygulamalarıyla tanışan müşteri sayılarında çok ciddi artışlar gözlemledik. Tüm bu yaşanan süreç hızla dijitalleşen bankacılık sektörünün ivmesini daha da arttırdı. Yaptığımız anketlere göre, müşterilerimizin yüzde 30’u koronavirüs sonrası bankacılık alışkanlıklarının değiştiğini beyan ediyor. Yüzde 69’u dijital kanalları daha çok kullandığını, yüzde 54’ü şubeye daha az gittiğini söylüyor.” dedi.

Baştuğ alışkanlıkların ve iş yaşamının da salgın ile değiştiğini belirtti. Proaktif bir yaklaşım sergileyerek evden çalışmayı başarılı ve sağlıklı bir şekilde yürüttüklerini vurgulayan Baştuğ, uzaktan çalışmanın önemli bir deneyim olduğunun altını çizdi. “Son olarak, sektörün hem reel sektör hem de düzenleyici kurumlarla koordinasyonunun daha da güçlendiği bir dönem olduğunu düşünüyorum. Daha sürecin çok başında hızla alınan kararlar ve açıklanan destek paketleri ile tüm sektör, el birliği ve dayanışma göstererek reel sektöre ve ekonomiye destek olabilmek için elini taşın altına koydu. Bu tür zorlu dönemlerde iletişim ve koordinasyonun ve bankacılık sektörünün ekonomi yönetimine verdiği desteğin önemini gözlemleme şansı buluyoruz.” dedi.

Önce Sağlık!

Baştuğ, pandemi nedeni ile 2020 yılının başlarında öngördükleri rakamları ve hedefleri bir kenara bıraktıklarını ve önceliği sağlığa odakladıklarını açıkladı. Her şeye rağmen etkin bir bilanço yönetimi gerçekleştirdiklerini ve risk yönetimine de odağı artırdıklarını belirtti. Baştuğ, “Tüm çalışma arkadaşlarımın yoğun eforu ve yakın takibi sayesinde yılı hem finansal hedeflerimiz hem de stratejik performans göstergelerimiz açısından başarıyla geride bıraktığımızı söyleyebilirim.” şeklinde düşüncelerini paylaştı.  Eylül sonunda aktif büyüklüğü 480 milyar TL’ye ulaşan bankanın toplam kredilerde ise yüzde 26’lık bir artışla 296 milyar TL’ye ulaştığının altını çizen Baştuğ, kredi geri ödemelerinde sektör için aksaklık ve risk olabileceğini vurguladı.

Sermaye Yeterlilik Oranımız Sağlıklı

Konuşmasına, “Buralarda tam etkiyi 2020 yılında gördüğümüzü söyleyemeyiz ancak bu konuda çok ihtiyatlı bir yaklaşımımız var. Sektördeki en yüksek karşılık oranlarından birine sahibiz. 2021’de oluşabilecek riskler için tedbirimizi mümkün mertebe bugünden almaya çalıştık. Hedeflerimiz açısından zorlandığımız alan komisyon gelirleri oldu. Bu alanda tüm sektör yeni regülasyonlardan oldukça fazla etkilendi. Sonuç olarak, ilk 9 ayda 5 milyar TL’nin üzerinde bir kar rakamı açıkladık ve sermaye yeterlilik oranımız yüzde 18,5 gibi oldukça sağlıklı seviyelerde. Özetle, ekonomiye ve müşterimize verdiğimiz desteği ve yatırımcılarımıza değer yaratmayı sürdürdüğümüz bir yılı güçlü bir şekilde geride bırakıyoruz diyebilirim.” şeklinde devam eden Baştuğ “Umuyoruz 2021, ülkemiz ve bankacılık sektörü için büyüme yılı olacak. Genel olarak hemfikir olunan yüzde 5-5,5 arası bir GSYH büyüme beklentisi var. Pek çok açıdan daha olumlu bir 2021 yaşayacağımızı umuyor ve bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Baştuğ: Her Segmentte Büyüme Hedefimiz Var!

Baştuğ konuşmasında, “Her segmentte büyüme hedefimiz olsa da tüzel tarafta talebin daha yüksek olmasını bekliyoruz. Özellikle KOBİ’lerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda finansman sağlamaya devam ederek ekonomimizin belkemiğini oluşturan esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Fonlamada tabana yaygın yaklaşımımız ve mevduat kaynaklı büyüme odağımız 2021’de devam edecek. Büyümeye odaklanırken bir yandan da temkinli ve ihtiyatlı yaklaşımımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Aktif kalitesi, kredi dönüşleri ve tahsilatlar konusuna yüksek önem veriyoruz. Müşterilerimizle yakın teması ve desteği sürdürmeye devam edeceğiz. Etkin marj yönetimi de önümüzdeki dönemin kritik konu başlıklarından biri olacak. Fonlama maliyetlerini ve marjlarını iyi yöneten bankalar önümüzdeki dönemi de başarıyla geçirecekler. Çok genel hatları ile finansal odak noktalarımızı bu şekilde özetleyebilirim.” cümlelere de yer verdi.

Stratejik çalışmalara ve projelere ara vermeden devam ettiklerini belirten genel müdür müşterilerinin güvenilir finansal ortağı olma yolunda gerekli talep ve ihtiyaçları karşılayabilmek adına çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Dijital altyapı ve iş modeli yatırımlarının süreceğini ve dijital kanallardaki ürün ve hizmet yelpazesinin büyüyeceğini bildirdi. Yapay zeka, veri analitiği, data kullanımlarını da analiz ve karar alma süreçlerine dahil etmek istediklerini belirtti. Genel müdür, “Burada da kullanımı yaygınlaştırma hedefimiz sürüyor. Sürdürülebilirlikte öncü banka kimliğimizle, 2021’de de bu konudaki farkındalığı artırmaya, tüm müşterilerimiz, çalışanlarımız ve paydaşlarımızda pozitif yönde bir etki bırakmaya devam edeceğiz.” diye de ekledi.

En Güncel Konu Açık Bankacılık

Dijitalleşmenin bankacılık sektöründe kuralları değiştirdiği konusunda ise “Şimdilerde en güncel konu ise açık bankacılık ile müşterilere daha geniş bir hizmet seti sunabileceğimiz bir ekosistemin mümkün olması. Bu da aslında bankacılığın ‘zaman ve mekan bağımsız hale gelmesi’ demek oluyor. Açık bankacılık ile müşterilerin istedikleri zaman diledikleri ürünü daha önce o bankanın müşterisi olmamışken alabilecek olması, onlara en iyi deneyimi sunmayı daha önemli hale getiriyor.

Önümüzdeki dönemde rekabette belirleyici bir unsur olacak. Dijitalleşme ile birlikte bankalardan beklenti de değişmeye başladı. Eskiden banka dediğinizde, ‘param güvende olsun, ihtiyacım olduğunda kredi alayım’, bu seviyede bir ilişki beklentisi vardı. Bugün gelinen noktada müşterilerimiz çok haklı olarak, yanlarında olmamızı, ihtiyaçlarını doğru anlamamızı, kişiye özel/proaktif ürün ve çözümler ve finansal sağlıklarını korumaya yönelik akıllı öneriler sunmamızı bekliyorlar. Biz de Garanti BBVA olarak uzun yıllardır trendlere göre, hatta trendleri öngörerek hizmetlerimizi uyarlamaya/yeni çözümler üretmeye çalışıyoruz.” dedi. Baştuğ 4 müşterilerinden 3’ünün dijital kanalları tercih ettiğinin altını çizdi ve “Kullanıcılar bizi sadece diğer mobil banka uygulamaları ile değil, günlük hayatta sıkça kullandıkları diğer mobil uygulamalarla kıyaslıyor.” dedi.

Baştuğ: Türkiye Cazip Yatırım Merkezi Haline Gelebilir

Konuşmasında, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ekonomide yeni dönem’ açıklamalarından bankacılık sektörü ne bekliyor? 2021 ve sonrası yıllar için Türkiye’nin yeni hikayesi ne olmalı?” sorusu üzerine, “Son dönemde yapılan değişiklikler, sadeleşme ve normalleşme yolunda atılan adımlar ve reform çağrıları, pandemi sonrası yeni düzende bir fırsat penceresi sunarak Türkiye’yi cazip yatırım merkezi haline getirebilir.” şeklinde cevapladı.

Kısa vadede maliye ve para politikası ile ilgili enflasyonun tek haneli seviyeye inmesinin önemli olduğunu, bu durumun ise sürdürülebilir bir büyüme için olumlu etki yaratacağını paylaştı.  Yabancı fon girişlerinin kalıcı olması halinde büyüme konusunda yararlı bir kaynak olduğunu ve yatırım ile desteklenmesinin büyüme konusunda bir artış yaratacağını vurguladı.  Baştuğ, “Tasarrufu artırıcı politikalar da tasarruf açığını ve dolayısıyla dışsal kırılganlıkları azaltacaktır. Bu noktada, yakın zamanda yapılan doğal gaz keşiflerini de destekleyici olan unsurlardan biri olarak görüyoruz.” dedi.

Garanti BBVA olarak ülkenin sürdürülebilir büyümesi konusundan ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını belirten Baştuğ, “İletişim kanalları ne kadar açık olursa o kadar fazla sinerji doğacağını tecrübe ettik ve ediyoruz. İnanıyoruz ki karşılıklı ihtiyaçları anlayıp ortak zeminde buluşabilmek, daha kalıcı ve istikrarlı bir gelişimle neticeleniyor.” dedi.

Baştuğ, sektörün daha iyi bir noktaya gelebilmesi için yasal düzenleyicilerin gelecek dönemlerde desteklenmesi gerektiğini belirten Baştuğ, son olarak, “Yatırımcıların sektöre olan iştahını sürdürmeleri için yabancı yatırımcı iştahının taze tutulması, temettü dağıtımındaki kısıtlamalarda gevşemeye gidilmesi gibi konular da kesinlikle destekleyici olacaktır.” dedi.