İçerikler
Uluslararası Ticaret Mezunu – Uluslararası ticaret bölümü genel amacı nitelikle ve bilgili finans konusunda donanımlı kişiler yetiştirmektir.
Uluslararası Ticaret Mezunu
Uluslararası ticaret mezunu kişiler çalıştıkları şirkette finans bölümü ya da yönetim bölümünde farklı pozisyonlarda çalışma imkanına sahip olurlar. Finans planlaması ve denetlenmesi, insan kaynaklarının kullanımı gibi pek çok alanda iş imkanına sahiplerdir. Uluslararası ticaret mezunu kişilerin çalıştığı başlıca yerler bulunmaktadır. Bunlar arasında bankalar, lojistik şirketler, gümrükleme, havayolları ve sigorta şirketleri, ihracat ve ithalat şirketleri yer alır.
Uluslararası Ticaret İş İmkanı Nelerdir?
Uluslararası ticaret mezunları çalıştıkları şirkette finans ya da yönetim bölümünde iş bulabilir. Mezun bireyler yüksek lisans imkanı ile üniversitelerde akademisyen olarak da çalışma imkanına sahiptir. Aynı zamanda KPSS ile kamuda iş bulabilir. Aynı zamanda mezunlar uluslararası taşımacılık şirketlerinde de iş bulabilirler. Uluslararası ticaret mezunları dış ticaret, taşımacılık, havayolları ve sigorta şirketlerinde istihdam alanı bulabilir. Ulusal ve uluslararası işletmelerde finans, insan kaynakları ve muhasebe de çalışabilirler. Aynı zamanda uluslararası ticaret mezunları bazı eğitimleri tamamlayıp sınavlardan geçerek gümrük müşavirliği de yapabilir.
Maaş ve Ücretler
Uluslararası ticaret mezunları özel sektörde işe başladıklarında asgari ücretle başlamaktadır. Çalışma alanında deneyiminiz arttıkça maaşınızda artış gösterir. Ekstra yapılan işler içinde ücret alırlar. Yani aslında uluslararası ticaret mezunu bir kişi işe girdiğinde alacağı maaş, kendini ne kadar geliştirdiği ile doğru orantılıdır. KPSS şartı ile bir kamu kurumuna atanan uluslararası ticaret mezunu dolgun bir maaşla çalışabilir.
Uluslararası Ticaret ve Dış Ticaret Bölümü Farkları
Uluslararası ticaret Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin uluslararası alanda piyasada rekabetinde etkin rol alması ve şirketlere finansal açıdan destek olması amacıyla oluşturulmuş bir bölümdür. Dış ticaret bölümü ise ithalat ve ihracata dayalı taşımacılık ve gümrük gibi dış ticaret kollarında çalışabilecek kişiler yetiştiren bir bölümdür. Uluslararası ticaret bölümü lisans düzeyinde eğitim verirken dış ticaret bölümü önlisans düzeyinde eğitim vermektedir. Her iki bölümde lojistik firmalarında çalışabiliyorken dış ticaret mezunu bireyler gümrük müşavir yardımcısı ünvanıyla da çalışabilir.
Bölüm Taban Puanları
Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan Boğaziçi Ünversitesi uluslararası ticaret taban puanı 442,31585’dir. Aynı zamanda İngilizce eğitim vermektedir. İstanbul Ticaret Üniversitesi burslu olarak uluslararası ticaret okumak isterseniz taban puanı 350,74103’tür. Dokuz Eylül Üniversitesi taban puanı 262,25538’dir. Manisa Celal Bayar Üniversitesi taban puanı 239,44251 iken Balıkesir Üniversitesi taban puanı 238,33739’dur.